Overenskomst

OK24: Gode aftaler til gavn for musikerne 

Thomas Sandberg
Thomas Sandberg

I Dansk Musiker Forbund har dygtige forhandlere og jurister – sammen med de respektive tillidsrepræsentanter - ligget vandret de seneste måneder for at sikre gode overenskomstaftaler for vores medlemmer.  
 
De fleste aftaler er nu på plads, og der er opnået rigtig gode resultater. 

For medlemmerne af Dansk Musiker Forbund, der er ansat i enten statsligt eller kommunalt regi, er de overståede  overenskomstforhandlinger gældende for perioden 1. april 2024 til 31. marts 2026.  

Det gælder ansatte i Forsvarets musikkorps, ansatte på Det Kongelige Teater, musikskolelærere og -ledere på landets musik- og kulturskoler samt musikere og teknikere i landsdelsorkestre med flere.   

Dansk Musiker Forbund er generelt gået til forhandlingerne med forventning om betragtelige lønstigninger – ikke mindst på baggrund af den høje inflation og sidste års resultater af overenskomstforhandlingerne på det private område.  

Og missionen er indtil videre lykkedes på for de fleste grupper.   

I slutningen af februar indgik Dansk Musiker Forbund eksempelvis overenskomstforlig med Kommunernes Landsforening om musikskolelærere og –lederes løn.

Det kan du læse mere om her

Mens det generelle forlig for alle kommunalt ansatte giver musikskolelærerne en lønstigning på 6,5% over to år, hvoraf de 4 % træder i kraft allerede fra 1. april i år, så var der mere at hente:   

Sammen med Dansk Musikpædagogisk Forening fik Dansk Musiker Forbund nemlig forhandlet på plads, at alle musikskolelærere i 2025 går et løntrin op. Undtaget er dem på løntrin 45 og højere, der i stedet får en stigning på 7.000 kr. årligt i 31.03.00-niveau.   

Flere aftaler på plads  

Også på det statslige område er der faldet flere overenskomstaftaler på plads.  

For medlemmer af Dansk Musiker Forbund, der er ansat inden for statens område, har det økonomiske råderum lokalt været noget mindre (0,6 %) end på det kommunale område (8,8 %).  På det kommunale område var der afsat 2 % af en samlet økonomisk ramme på 8,8 % til de specielle forhandlinger, mens det for de statsligt ansatte musikere kun drejer sig om 0,6 % af samme økonomiske ramme.  

Udover en betragtelig, generel lønstigning til de ansatte i staten på 5,89 % pr. 1. april 2024, er det desuden lykkedes Dansk Musiker Forbund at få flere vigtige aftaler i hus. 

For Dansk Musiker Forbunds medlemmer i Forsvarets tre musikkorps er resultatet bl.a. blevet en forhøjelse af deres rådigheds- og genetillæg plus en generel forhøjelse af deres pensionssats til 18,4 %.  

Mere indflydelse  

På Det Kongelige Teater får de ansatte i Det Kongelige Kapel, udover de generelle lønstigninger, en forhøjelse af pensionen af deres respektive tillæg til 16 %, mens deres almindelige pensionssats forhøjes til 18,4 %. Desuden forhøjes tillægget for 3. solospillere.  

Dertil kommer, at musikerne i kapellet får større indflydelse på planlægning af produktionerne.  

Der er også indgået en aftale mellem Producentforeningen og Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund om mindstevilkår for musikudøvere på tv-produktioner til TV 2. Den sikrer tydeligere rammer for optræden samt bedre betaling til musikudøverne.  

I fredags d. 12. april lukkede Dansk Musiker Forbund forhandlingen med Odense, Aalborg og Sønderjyllands Symfoniorkester samt Copenhagen Phil. Det var svære forhandlinger, fordi orkestrenes ledelser og bestyrelser har valgt melde sig ud af Kommunernes Landsforening og derefter lade sig repræsentere af Dansk Erhverv i forhandlingerne. Det gav nogle nye og hårde krav, men alt i alt er Dansk Musiker Forbund tilfredse med resultatet, der giver orkestermusikerne en lønstigning og en flot stigning i pensionen.  
 
Læs mere om den overenskomst her
 Generelt viser resultaterne af årets forhandlinger, at vi ved at stå sammen, kan sikre kollektiv indflydelse og dermed bedre løn- og ansættelsesvilkår for medlemmerne af Dansk Musiker Forbund