Overenskomst

Dansk Musiker Forbund lander aftale for lockout-truede orkestermusikere 

Dansk Musiker Forbunds forhandlere foran Dansk Erhverv
Dansk Musiker Forbunds forhandlere foran Dansk Erhverv

Månedslange intense forhandlinger om en ny overenskomst mellem Dansk Musiker Forbund og Dansk Erhverv kom til en afslutning fredag d. 12. april, hvor en aftale om ny overenskomst for 250 landsdelsorkestermusikere blev indgået. Det betyder at den varslede lockout fra Dansk Erhverv er afblæst.  
 
“Jeg er tilfreds med aftalen, og vores medlemmer kan nu ånde lettet op, fordi de ikke skal bekymre sig om at blive udelukket fra deres arbejde, og i stedet kan se fremad” siger Thomas Sandberg, forperson for Dansk Musiker Forbund. 
 
De langstrakte og hårde forhandlinger blev foranlediget af at fire af de fem landsdelsorkestre – Odense, Aalborg og Sønderjyllands Symfoniorkester samt Copenhagen Phil – har valgt melde sig ud af Kommunernes Landsforening og derefter lade sig repræsentere af Dansk Erhverv i forhandlingerne. Denne ændring til et privatretsligt grundlag har medført krav fra orkestrenes ledelser og bestyrelser om nye lønstrukturerer, ansættelsesforhold og øget ledelsesret. 

“Jeg vil ikke lægge skjul på, at det var hårde forhandlinger, hvor vi blev mødt med store krav der kunne betyde forringelser af musikernes løn- og arbejdsvilkår. Og jeg er pavestolt af vores forhandlingsteam og ikke mindst orkestrenes tillidsrepræsentanter, der formåede at holde hovedet koldt, og hjalp os til at sikre en aftale, vi kan være tilfredse med,” siger Thomas Sandberg.  

“Samtidig er jeg glad for, at vi i en forhandling som denne, på begge sider af bordet kunne holde en god tone, og finde frem til en aftale, der ikke byder på de store forringelser, som vi frygtede. Der er blevet lyttet fra begge parter i intentionen om at lande en aftale.” siger Thomas Sandberg. 

Grundløn og pension stiger 

Et af forhandlingernes springende punkter var musikernes løn. For Dansk Musiker Forbund var det afgørende at sikre lønstigning til alle.  

 ”Vi kan ikke acceptere at vores medlemmer ikke oplever en lønstigning, når man siger man vil have en tidssvarende lønstruktur, samtidig med at andre grupper i samfundet oplever stigninger. Vi står midt i en inflationstid, og de offentlige overenskomstforhandlinger, har givet lønstigninger over hele linjen. Så jeg er stolt af, at vi er endt med en stigning i grundlønnen, så alle får noget,” siger Thomas Sandberg.  

De fire landsdelsorkestres musikere kan også se frem til en pensionsstigning, der er tilsvarende den der tidligere blev forhandlet til Aarhus Symfoniorkester; det landsdelsorkester, der ikke skiftede til Dansk Erhverv.  
 
Nu skal Dansk Musiker Forbunds forperson og forhandlere rundt til de fire landsdelsorkestre for at få aftalen godkendt.  

Kommentar fra Christian Thordal-Christensen, Formand for Landsdelsorkestermusikernes Fællesråd: 

”For mig er det hjerteblod at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for landsdelsorkestermusikerne, og jeg er glad for det indgåede forlig, som vi har kæmpet for sammen med DMF. 

Idet vi overgår fra det kommunale grundlag til det private, er det særligt vigtigt, at vi kommer godt på plads og får nogle ordentlige rammer, som vi kan se os i – nu og i fremtiden. 

Forhandlingerne har været langtrukne og hårde, men det har givet os anledning til at komme i dybden med vores vilkår, og forhåbentlig har vores drøftelser skabt større forståelse på begge sider af bordet. Jeg håber, at vi med forliget har skabt ro og tryghed i orkestrene.”