Forstå YouSee-konflikten
YouSee har sagsøgt rettighedshaverne i regi af Copydan Verdens TV, UBOD og Koda med krav om, at betalingen for musikere, kunstnere, kulturproducenter og tv-stationers indhold reduceres med mere end 70 procent.
Det kan få stor betydning for den del af Dansk Musiker Forbunds medlemmer, der gennem Performex får vederlag fra Copydan Verdens-TV for deres medvirken i tv.
YouSee sælger i deres tv-pakker adgang til en stor mængde indhold leveret af kunstnere, kulturproducenter og tv-stationer. YouSee kræver nu, at betalingen for indholdet reduceres med mere end 70 procent, i forhold til hvad der har været aftalt og betalt de seneste mange år. Kravet om den voldsomme reduktion kommer, selvom tv-pakke-produktet er det samme i 2024 som året før, og på trods af at YouSee gennem en lang årrække har ønsket at købe flere rettigheder, og selvom YouSee samtidig sætter priserne op i forhold til kunderne.
Læs spørgsmål og svar om konflikten
Kunstnere og kulturproducenter vil blive ramt hårdt økonomisk
Rettighedshaverne i regi af Copydan Verdens TV, Performex, Koda og UBOD har forhandlet med YouSee i mere end et år og forsøgt at indgå en aftale ud fra et ønske om ikke at ende i en konflikt. Rettighedshaverne har også tilbudt YouSee at indgå en midlertidig aftale for at undgå usikkerhed ved at sikre vederlag til rettighedshaverne og sikre, at YouSee fortsat kan tilbyde deres kunder indholdet i tv-pakkerne. Men YouSee valgte i stedet at opsige alle fælles aftaler og stævne rettighedshaverne i regi af Copydan Verdens TV, Performex, UBOD og Koda.
I Dansk Musiker Forbund mener vi, at det er helt forkert, at rettighedshaverne skal betale for en kapitalfonds fejlslagne investering. Og at YouSees forsatte brug af medlemmernes rettigheder, efter aftalerne er opsagt, grænser til pirat-virksomhed. Et krav om en reduktion på 70 procent er efter enhver målestok ekstremt.
YouSee har hævet deres priser hos forbrugerne gennem flere år – og nu vil de betale markant mindre, for det indhold de selv sælger dyrere.
Musikere mærker allerede konsekvenserne
Mange musikskabere mærker allerede konsekvenserne. Koda, som har en hurtigt gennemstrømningshastighed af deres vederlag, nedsatte allerede inden sommeren deres tarif for musik til tv. Derfor oplever flere af Dansk Musiker Forbunds medlemmer alledede nu, at YouSee har kostet på deres indtægter. Betalingsstoppet fra YouSee kommer imidlertid først til at slå igennem i Performex’ vederlagsudbetaling ultimo september 2025. Den forestående udbetaling i 2024 vedrører vederlag for 2023, som er indbetalt.
Sagen kan trække ud
YouSee har sagsøgt rettighedshaverne for at presse priserne på musikernes og andre kunstneres betaling ned. Derfor har YouSee ingen speciel interesse i en hurtig afgørelse af sagen - tværtimod. Derfor kan denne sag komme til at trække ud i årevis, hvor tusindvis af rettighedshavere vil blive hårdt ramt på økonomien. I Dansk Musiker Forbund ser vi det som en meget ekstrem tilgang, hvor YouSee tager musikere, kunstnere og producenter som gidsler i håb om at gøre os møre og villige til at acceptere en lavere betaling for det indhold, som YouSee tjener gode penge på.
Sort skærm
Fordi YouSee vælger ikke at ville betale for brugen af indholdet, mens sagen står på, er der desværre risiko for "sort skærm". Rettighedshaverne vil dog strække sig langt, for at sikre at YouSees kunder stadig har adgang til indholdet.
Rettighedshaverne har indbragt sagen for Ophavsretslicensnævnet
Rettighedshaverne har valgt at bede Ophavsretslicensnævnet om at vurdere sagen. Ophavsretslicensnævnet er et specialiseret nævn nedsat af Kulturministeriet, der med en højesteretsdommer i spidsen specifikt har til opgave at vurdere, hvad der er en rimelig pris for rettigheder, hvis parterne ikke kan blive enige. Derfor er det muligt at få afklaret, om prisen for rettigheder er rimelig og baseret på objektive og ikke-diskriminerende vilkår. Ophavsretslicensnævnet er i sin vurdering også forpligtet til at tage konkurrenceretlige principper og regler i betragtning.