Grej

Nye musikforretninger dukker op

De senere år har været hårde for de danske musikinstrumentforretninger. Disruption, stigende online-handel og globale tendenser har taget livet af mange fysiske musikbutikker. Men udviklingen er ved at vende, og nu dukker nye butikker op. Borg Sound er en ny musikkæde, der ekspanderer i Danmark.
Niels Frederik Andersen
”Det er Danmarks smukkest beliggende musikforretning”, siger salgschef, Niels Frederik Andreasen om Borg Sounds butik i Carlsbergbyen, København.

”Vi har fundet et hul i markedet”, siger Niels Frederik Andreasen, da Musikerens udsendte møder salgschefen i den nye forretning i Carlsbergbyen i København. Optimismen er stor i butikken, der åbnede samtidig med, at Danmark lukkede ned på grund af Corona. Borg Sound ligger tæt op af Campus Carlsberg i historiske omgivelser med smuk udsigt til Brygger J.C. Jacobsens gamle have på Valby Bakke og Pianoteket som integreret nabobutik. I den flotte lyse butik, hvor man også har eget værksted, kan man se mange lækre instrumenter og bl.a. opleve Danmarks eneste Roland Flagshipstore.

”Vi har mærket en holdningsændring på markedet. Mange savner nærbutikken, hvor du kan få hands-on på de instrumenter, du måske vil købe”, siger Niels Frederik An- dreasen, der lige er kommet hjem fra Lyngby Tårbæk Musikskole, der netop har købt ni klaverer.

”Og nu mangler de to klaverbænke, som jeg straks må køre ud med”, fortæller Niels, mens han byder på en cola i det overfyldte kontor, der bugner med papkasser og lagervarer.

”Vores forretning bygger på tre ben: Musikerne, musikskolerne og de private købere”, fortæller Niels om strategien i dansk musikliv og siger, at Borg Sound søger at tilbyde købsoplevelser med høj faglighed og pris-match.

BORG SOUND OG 4SOUND

Niels Frederik Andreasen har en lang fortid i den danske musikinstrumentbranche, bl.a. i Musik Danmark, Best Music og Proffshoppen.com og som indehaver af Musikhuset i Næstved. Han har stor erfaring med at drive musikkæder, samtidig med han stadig driver musikskoler i Næstved, Lyngby og Odense, der er forpagtet af Borg Sound.

”Jeg kendte Knud Borg Nielsen, som havde åbnet en butik i Stege og ønskede at udvide aktiviteterne,” fortæller Niels, der selv netop havde erhvervet den tidligere Ejvind Christensen Musik i Lyngby, men efter mange år som selvstændig nu valgte at være ansat i det nye samarbejde med Borg-familien.

Butikken på Lyngby Hovedgade 112 fik navnet Borg Sound og åbnede for halvandet år siden. Samtidig var den store musikkæde 4Sound gået konkurs og nye muligheder åbnede sig på det danske marked for musikinstrumenter. Borg Sound lancerede derfor webshop og hel ny musikforretning i Næstved med et nøje udvalgt sortiment og tre indbyggede lokaler til musikskole. Hurtigt efter åbnede man også Borg Sound i Odense. Navnet ”Borg Sound” ligger tæt op af navnet ”4Sound” og også i kædens grafiske design kan man ikke undgå at bemærke, hvor tæt man lægger sig om af 4Sounds stil.

Mange af 4Sounds medarbejdere har også nu fundet job hos Borg Sound.

”Ja, det er nærmest cherry-picking”, siger Niels om situationen, hvor mange erfarne ekspedienter og butiksledere fra lukkede musikforretninger har været uden arbejde og derfor nemt kunne rekrutteres til nye job.

STYRK FØDEKÆDEN

Niels Frederik Andreasen er ikke meget for at ytre sig politisk, men vil gerne slå et slag for bæredygtighed i musikinstrumentbranchen, som han betegner som en fødekæde med nybegyndere, elever i den ene ende og professionelle musikere og undervisere i den anden. Som alle har brug for den service en lokal musikforretning kan yde.

”Rent politisk, tænker jeg, at det er forkert at man ikke handler nationalt. Man behøver ikke at handle hos Borg Sound – Men køb det dog i Danmark!,” siger han og undrer sig, når musikere og musikskoler vælger at støtte et stort firma i Tyskland, frem for at bidrage til dansk økonomi. Niels hentyder dermed til Musikhaus Thomann, der har oplevet en kolossal vækst med deres webbutik de sidste 10 år.

”Jeg tror, det er i alles interesse at støtte op om de danske musikbutikker,” siger Niels Andreasen og understreger igen, at han heldigvis har mærket en holdningsændring.

”Det handler om hele det musikalske vækstlag og fødekæden, hvor alle led har brug for hinanden. Det vil i den sidste ende give flere medlemmer i fx DMF. Musik er lig med livsglæde! Et rigtigt instrument er ikke blot et instrumentlignende objekt!”

Niels Frederik Andreasen svarer dog lidt tvetydigt, når man spørger om Borg Sound er ved at være Danmarks nye store musikkæde. Den slags er svært at måle, påpeger han. Men man vil gerne være blandt de bedste. Og han løfter sløret for, at Borg Sound på sigt også har intentioner om at åbne forretninger i Jylland.

”Det bliver dog ikke i Aarhus i første omgang,” bedyrer han og udtrykker, at de nuværende Aarhus-forretninger jo gør et godt stykke arbejde.

Så måske vil det snarere være en times kørsel nordpå eller en times kørsel sydpå fra Aarhus, at man i fremtiden vil se nye Borg Sound forretninger dukke op.