Fagbladet Musikeren

Ny bog ude: Bliv klogere på Touring and Mental Health

Den nye bog Touring and Mental Health sætter fokus på mental sundhed inden for live musikken. Læs herunder konsulent hos DMF Mikael Højris’ beskrivelse af bogen.

Den britiske psykoterapeut Tasmin Embleton, der selv har ti års erfaring fra musikbranchen, samler i den nye bog Touring and Mental Health en lang række artikler skrevet af førende fagpersoner og eksperter med stor erfaring indenfor emnet ’mental sundhed’. 

Bogens fokus er ’live musikken’ og artiklerne er suppleret af interviews med engelske og amerikanske artister, musikere, managere, tourmanagere, sceneteknikere m.fl. 

Beskrivelserne af nonstop turneliv over halve og hele år er ikke direkte overførbare til typiske danske turné-forhold, men vil dog i en lidt mindre skala være genkendelige for de fleste turnerende musikere. 

Der er ikke tale om en ’læs-let-bog’. Bogen kræver et rigtig godt kendskab til engelsk  og at man har et medicinsk opslagsværk ved hånden, hvis man skal ’have det hele med’ omkring diverse diagnoser og ’stoffer’ (både lovlige og ulovlige). 

Bogen er opdelt i en række velvalgte hovedafsnit: 

  • Menneskelige relationer: parforhold, grupper, intimitet, vrede/jalousi mv. 

  • Personlige problemer: angst, sceneskræk, depression; stress, traumer, misbrug, spiseforstyrrelser  

  • Fysisk helbred: stemmen, hørelsen, sexliv, ernæring, søvn/hvile, meditation, åndedræt 

  • Praktiske forhold: pressehåndtering og hvordan man kommer tilbage til hverdagen efter en lang turné. 

Det er helt oplagt ’en bog til tiden’, men som håndbog for folk i branchen, er bogen måske lige lovlig omfangsrig og detaljeret. I hvert skal man læse den ’som man spiser en elefant: en bid ad gangen’. 

Videodagbog 

Som supplement til denne artikel kan du herunder se en kort videodagbog lavet af guitaristen Søren Andersen, der pt. er på tour i USA med Glenn Hughes og Yngvie Malmsteen.