Fagbladet Musikeren

Leder: Coronatiden har været en øjenåbner

Nu er vi kommet ind i 2022, og jeg tror på, at vi endelig ser mod lysere tider, selvom Corona stadig er hos os. Der er håb forude. Politikerne taler oftere og oftere om, hvad kulturen betyder for os mennesker – der er ingen tvivl om, at de hårde år har været en øjenåbner for mange i forhold til musikkens betydning.
I sin nytårstale understregede statsministeren, at vi har brug for den værdi, som vi i kulturlivet skaber: Omtanke, refleksion, indsigt, udsyn og oplevelser.
I Dansk Musiker Forbund vil vi holde hende og resten af regeringen op på, at musikken skal støttes i at komme tilbage på benene. Det bliver ikke nogen let opgave at genrejse musiklivet, for meget er gået tabt og skal genetableres.

Den gruppe, som har betalt den største pris for coronaen – og som stadig betaler en høj pris, er vores store gruppe af freelancemusikere. Restriktionerne er væk, og dermed også hjælpepakkerne. Men man kan stadig selv blive syg af corona og dermed blive nødt til at aflyse sin koncert. Ofte går det ikke bare ud over en selv, men hele bandet, der så heller ikke kan arbejde.

Udspillet til det nye medieforlig er lige blevet præsenteret – igen uden mange ord om musik. Hos Dansk Musiker Forbund har vi naturligvis fokus på, at musikkens vilkår også bliver en del af forhandlingerne. Vi glæder os over, at der i udspillet er lagt op til, at modtagere af penge fra Public service-puljen skal leve op til de overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår, der er gældende på området - selvom vi naturligvis samtidig mener, at dette bør være en selvfølge.

Og apropos overenskomst, så har vi netop indgået overenskomst med Arena Næstved. Overenskomsten er et smukt eksempel på, hvordan lokale aktører på forbilledlig vis har taget et fælles ansvar for at få musikken til at spille – til glæde for alle i lokalområdet. I kan læse om den nye overenskomst på side 42.

En anden nyhed fra DMF er, at vores mangeårige direktør for Gateway Music, Mette Ellebye-Larsen, har valgt at gå på pension. I interviewet på side 6 kan I læse om Mettes imponerende indsats igennem 16 år.

1. marts tiltræder hendes efterfølger, Mads Kjærgaard. Vi er glade for at have tiltrukket så stærk en profil som ham og ser frem til samarbejdet.
Sidst, men absolut ikke mindst, vil jeg igen understrege, at vi musikere skal have et rimeligt vederlag fra streamingtjenesterne. Vores arbejde for dette fortsætter ufortrødent her i 2022.

Mange hilsner
Søs Nyengaard