Fagbladet Musikeren

Freelancer - brug DMF

Formandens leder

Kære læsere. Kære medlemmer. Jeg holder som formand for DMF, når der holdes Kongres i København i november. Corona skubbede tidspunktet fra august, men til november er det ganske vist. Mit hjerte vil fortsat være hos DMF, som har kæmpet for musikerne siden 1911. Tak til alle for den tillid I har vist mig. Tak til alle jer medlemmer for samarbejdet. Tak for jeres indsats for fællesskabet i DMF. Der kæmpes videre, så al mulig lykke og held til den kommende ledelse af DMF, som vælges på Kongressen.

Min slutsalut og sidste leder skal handle om det, som mesteparten af DMF’s medlemmer er, nemlig freelancere. Og freelancere var også i centrum, da vi for to år siden afholdt en verdens-freelancekonference her i København sammen med vores internationale organisation FIM.

Begrebet og kategorien har mange navne, som jeg ikke vil nævne her, men sikkert er det, at det er et af mange emner og spørgsmål, som har været vigtige for mig som formand. Freelancere er en del af fremtidens arbejdsmarked. På godt og ondt. Uanset, om det er på fuld tid eller på deltid. Og udfordringen er selvsagt at sikre freelancerne ordentlige vilkår.

Ikke bare når det gælder om at få hjælp til forhandling af kontrakter, sikre ordentlige a-kasseforhold og hjælp ved aflysning af spillejobs osv. har I DMF i ryggen. I har os også i ryggen til at råbe op om de problemstillinger på arbejdsmarkedet, der typisk får et ekstra negativt tvist, når man er freelancer. Det gælder enhver form for negativ forskelsbehandling pga. uddannelse, køn, race eller andet.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i begyndelsen af oktober kom i vælten på grund af mine udtalelser om sexisme i dagbladet Politiken. Min klare hensigt med interviewet var dog at give udtryk for min fulde erkendelse af, at den seneste tids vidnesbyrd fra kvindelige musikere er et levende bevis på, at vi i DMF skal gå meget mere ind i sagen. Og det sker. Med konkrete initiativer.

Coronakrisen er fortsat en stor udfordring for alle, og især for jer freelancemusikere, der også i denne forbindelse er særligt udsatte, når spillejobs bliver aflyst, og I må kigge langt efter nye engagementer. Desværre er det vores opfattelse, at frygten i sig selv får adskillige til at udsætte begivenheder til et senere tidspunkt. Og frygt er en begrænsende faktor. Den reelle smittefare afhænger jo maksimalt af, om I passer på og i øvrigt følger myndighedernes forskrifter.

I en sådan tid er det ekstra vigtigt, at vi står sammen. DMF bliver nemlig lettere hørt inde bag Christiansborgs tykke mure, når vi taler på manges vegne om hjælpepakker, der ikke lever op til det, de skal – nemlig at holde hånden under jer freelancere. Vi har været og er fortsat meget aktive omkring at skubbe til beslutningstagerne, når det gælder forlængelse af hjælpepakker.

Her, i de sidste linjer af min sidste leder, minder jeg desuden om, at DMF også kæmper for jer, når det gælder dagpenge, som i perioder her under coronaen har været en vigtig støtte.

Husk at kontakte vores sekretariat, når I har brug for hjælp. Vore dygtige medarbejdere sidder klar. Alt det bedste til jer dejlige musikere.