Entreprenørskabspriser og Musikpædagogisk Initiativ Priser 2022
"Landets Musikkonservatorier har til formål at varetage den højeste uddannelse i musik og musikpædagogik og i øvrigt bidrage til at fremme musikkulturen i Danmark. Derfor er vi i Dansk Musiker Forbund stolte over, at kunne bakke op om disse fantastiske unge musikere med vores priser for henholdsvis Entreprenørskab og Musikpædagogisk Initiativ." udtaler forperson Søs Nyengaard i forbindelse med prisuddelingerne på SDMK Odense og Esbjerg.
Entreprenørskabsprisen 2022
I Odense uddelte Søs Nyengaard årets ene Entreprenørskabspris til makkerparret, Thora Kidon Jæger og Benedicte Adrian. Makkerparret udviser klare skaber-evner, mod til at tænke nyt og altid med omtanke for musikken samt deres medstuderende. De har skabt et rum for den klassiske musik på et etableret rytmisk spillested.
I efteråret 2021 stod de bag et antal klassiske koncerter på spillestedet På Taget. De skaber i deres projekt et mødested for forskellige genrers kendetegn og en kultur for at vove at gøre tingene på en ny måde, så klassiske musikere møder deres publikum helt tæt på og med mulighed for en mere åben koncertform i konceptet ”Klassisk Jam”.
Makkerparret har også sørget for honorering af de medvirkende musikere og arbejdet aktivt med PR i nye retninger. De er i høj grad kommet i mål med deres drøm om at vise, at den klassiske musik ikke er forbeholdt et særligt segment men sagtens kan vinde lydhørhed fra et publikum langt fra de vante koncertsalsgængere.
Benedicte Adrian modtog på vegne af makkerparret prisen, hvor der medfølger 10.000 kr.
I Esbjerg uddelte Henrik Jansberg årets anden Entreprenørskabspris til Foreningen Kanten ved Asger Kjær Kristensen og Gustav Alvarez Jensen, som i den grad har påtaget sig et musikalsk og socialt ansvar i Esbjerg. Projektet er bygget op omkring en bestyrelse og en stor gruppe frivillige, som løbende inddrages i beslutningsprocesserne. Foreningen har etableret spillestedet Kanten på Huset Esbjerg samt øvelokale og lydstudie under navnet Kraftværket i Østerbyen.
Med projekterne har de ambition om at skabe Esbjergs nye brændpunkt for det lokale musikalske vækstlag samt et sikkert spillested for ungdommen. Spillestedet, der primært beskæftiger sig med vækstlaget i undergrundsmusik, kommer til at huse alt fra kunst ferniseringer og DJ skole, til elektroniske fester og koncerter med plads til mangfoldighed.
Kanten ønsker at være et trygt alternativ, med en safe space politik som vil gøre Esbjergs natteliv mere trygt. Kanten åbnede 12. maj med et meget stort publikumsfremmøde langt udover konservatoriets vante rammer og må siges at være skudt i gang med stor overbevisning.
Foreningen Kanten modtager udover prisen 10.000 kr.
Årets Musikpædagogiske Initiativ 2022
I Odense blev prisen for årets Musikpædagogiske Initiativ delt ud på 2 modtagere.
De første var Check Accordion Trio, som er de tjekkiske studerende Marketa, Marie og Michael, som gang på gang viser deres professionelle tilgang indenfor musikerskabet og musikpædagogikken. De er virksomme, de arrangerer, de formidler til alle aldre og mange forskellige genrer, og de børn, de optræder for, opsluges af lyden og formidlingen i kraft af et overbevisende musikerskab og stærk formidlingsevne.
Accordion Week skaber en motiverende og udviklende ramme for børn og unge og er et gennemført og kompetent projekt med alle de elementer der hører til inklusiv fundraising, PR og udvikling af originalt undervisningsmateriale.
Check Accordion Trio modtager sammen med prisen 5.000 kr.
Den anden modtager af prisen for årets Musikpædagogiske Initiativ blev Lan Yu Sørensen, som med sin bog ”De uskrevne regler i musikverdenen – en survival-guide til din musik- og kulturskoletid” begået et imponerende stykke musikpædagogisk grundforskning.
Hun sætter på kompetent og nysgerrig vis ord på den tavse viden og fokus på alt det, der ligger under isbjerget i form af traditioner, kulturer og normer. Bogen bygger på grundig research og viser perspektiver på læringsprocessen fra musik- og kulturskoleinstitutionerne, underviseren, forældrene og eleven. Nye musikpædagoger kan med fordel begynde her, når de vil have et vigtigt indblik i forudsætningerne for at skabe et frugtbart musikmiljø.
Lan Yu Sørensen modtager sammen med prisen 5.000 kr.
I Esbjerg uddelte Henrik Jansberg prisen for årets musikpædagogiske initiativ til Morten Lunding-Møller, som modtager prisen for med sit kandidatprojekt på MPU-uddannelsen at undersøge motivation i den frivillige musikundervisning.
I en tid hvor der er fokus på, at alle børn og unge skal have lige adgang til god musikundervisning, samtidig med at færre børn tilmelder sig den traditionelle soloundervisning i musikskoler, er der behov for nye greb og løsninger, der stimulerer børn og unges adgang til musikalske fællesskaber. Med projektet "Motivation hos den frivillige elev" har Morten udviklet, tilrettelagt og gennemført et unikt og kompetent forløb.
Der er tale om et stykke original metodeudvikling tilpasset et område der ikke traditionelt har haft stor bevågenhed i musikfaglige kredse, nemlig klubtilbud i 3-6 klasse. Børnene har gennem Mortens projekt skulle forholde sig til, opfinde og optage lydeffekter til diverse filmklip. Gennem dette arbejde har de fået stimuleret deres sans for kreativitet, samarbejdsevne og kritisk lytning med udgangspunkt i deres egen verden og derigennem udviklet sig musikalsk i et motiverende univers.
Morten modtager sammen med prisen 10.000 kr.