Dokumentar sender stærkt signal om musikbranchens ansvar
Dokumentaren Sexisme i Musikbranchen sendt på DR d. 10. juni 2024 giver et tiltrængt vink med en vognstang til den danske musikbranche, mener Dansk Musiker Forbund.
“Det er fuldstændig uacceptabelt, at nogen oplever de her ting i vores branche. Og det er alles ansvar at ændre kulturen, luge ud og skabe en musikscene med plads til alle - uanset køn”, siger Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund.
“Det overrasker mig ikke, at de her historier kommer frem, men det berører os selvfølgelig i Dansk Musiker Forbund; hver gang. Det er modigt, og vigtigt, og jeg støtter de musikere, der har valgt at stå frem. Vi har hørt om forholdene løbende fra vores medlemmer, og vi ved fra undersøgelser, at 64 % af kvinder i branchen oplever grænseoverskridende adfærd. Derfor er vi i gang med at forbedre både os selv og branchen,” siger Thomas Sandberg.
“Det er vigtigt for mig at understrege, at der faktisk er lovgivning mod grænseoverskridende adfærd. Og at fortællingerne i dokumentaren ikke handler om flirt. Sexistiske og seksuelle kommentarer i arbejdssammenhæng er aldrig ok. Det er ulovligt, når det sker på et kontor, på en café eller i en skurvogn - og det er det selvfølgelig også i et backstage-lokale,” siger Thomas Sandberg.
Dansk Musiker Forbund arbejder sammen med 14 andre organisationer i branchen på at gøre branchen tryggere for alle. Gennem fællesskabet Trygt Rum har de 15 organisationer startet en anonym telefonrådgivning, hvor musikere kan søge rådgivning, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd i branchen. Samtidig har organisationerne lavet ’Handleguide til en respektfuld og professionel arbejdskultur i musikbranchen’. En ny publikation, der skal bidrage til at skabe et respektfuldt og professionelt arbejdsmiljø i musikbranchen.
Juridisk rådgivning i forbindelse med krænkelser
Dansk Musiker Forbund tilbyder også juridisk rådgivning i forbindelse med krænkelser. Og opfordrer alle medlemmer, der måtte have oplevet noget til at henvende sig.
“Vi gør vores bedste for at være der for vores medlemmer, også i sager som disse. Men vi ved også, at vi ikke er i mål endnu. Vi har en diversitetspolitik, vi har rådgivning om krænkelser, og så arbejder vi for at gøre både medarbejdere og vores bestyrelser bedre rustet til at undgå bias. Vi har længe haft stor fokus på, at vi skal have alle med for at ændre kulturen”, siger Thomas Sandberg.
Musikbranche med plads til flere
Dansk Musiker Forbunds vision er at være bannerfører for en divers musikbranche, hvor der er plads til musikere af alle køn, seksualitet og etniciteter, og hvor ingen oplever at blive forskelsbehandlet.
“Der er lang vej endnu. I musikbranchen oplever 27 % kvinder og 1 % mænd, at de ikke bliver taget seriøst på grund af deres køn. Og der er en voldsom mangel på kvinder blandt de professionelle musikere – og de få, der er, må kæmpe for pladsen på scenen”, siger Thomas Sandberg
“Vi er dedikerede til både at forbedre branchen og os selv. Jeg mener, at vi kan komme et godt stykke gennem dialog og undervisning. Hvis vi gør flere gatekeepere til døråbnere, vil det fx give mere plads til kvinder, og færre vil opleve adfærd, der er negativt ladet om deres køn“, Siger Thomas Sandberg.
Dansk Musiker Forbund afviser ikke politisk indblanding, faktisk vil det ifølge forpersonen være kærkomment:.
“Jeg vil opfordre kulturministeren og politikerne til at se mere i musikkens retning, fordi branchen har brug for klarere rammer. Det er for eksempel en god ting, at spillestederne nu skal opgøre deres kønsfordeling ved bookinger, og den slags indgreb har branchen, efter min mening, godt af. Vi tager gerne imod flere,” siger Thomas Sandberg.