”YouTube har ikke længere en overhånd”
Ophavsret er kompliceret og kan være en svær størrelse at finde hoved og hale i, når man ikke er jurist. I sidste uge kunne vi fortælle, at Folketinget enstemmigt har vedtaget dele af det såkaldte DSM-direktiv fra EU, hvilket blandt andet betyder, at delingsplatforme som YouTube nu får et skærpet ansvar overfor indholdsleverandørerne. Morten Madsen, der er Dansk Musiker Forbunds specialist i ophavsret forklarer, hvad lovændringen indebærer for jer musikere.
Hvis man er musiker og oploader sin musik til YouTube, skal man så lave en individuel aftale med YouTube?
”Det gør man i forvejen, og det har man altid gjort. YouTube har nogle vilkår, som man må acceptere, når man har en konto dér og loader ting op. Så på den måde er der ikke ændret noget. Det nye består i, at YouTube ikke længere har en undtagelse fra de almindelige ophavsretsregler. Hidtil har den type virksomhed, som YouTube er - nemlig en delingstjeneste, hvor det er brugerne, der oploader indholdet - haft en undtagelse fra de almindelige ophavsretsregler i noget, der hedder E-handelsdirektivet. Det betød, at ophavsretten var vendt på hovedet, på den måde, at YouTube ikke havde noget ansvar, fordi de havde konstrueret en forretningsmodel, hvor det er brugerne, der lægger materiale op og står inde for at have rettighederne til det materiale. Nu er der sket det, at den særlige undtagelse, som har vendt ophavsretten på hovedet, er blevet vendt rigtigt igen. Nu gælder der et almindeligt ansvar for YouTube - men med nogle særlige undtagelser dog.”
Hvad kommer den enkelte musiker, der oploader noget på YouTube, nu til at opleve anderledes?
”Umiddelbart ingenting, hvis man selv loader noget op. Dér, hvor man formentligt snart kan opleve en forskel, er, hvis man har været generet af, at andre lagde ens musik op på YouTube, uden at man havde samtykket. Nu skal det være lettere at få indholdet taget ned igen, og der er også blevet stillet strengere krav til YouTube om, at når det er taget ned, så skal det blive nede.”
Men der er altså ikke nogen penge i det?
”Der er umiddelbart ingen penge i reglerne her og nu. Men de nye regler ændrer styrkeforholdet, så på sigt må man forudse, at YouTube kommer til at betale noget mere, fordi de ikke har overhånden længere. Men det kræver, at musikerne ikke bare forærer deres ting til YouTube. Man kan nemlig ikke bare forære dem noget og så kræve, at de skal betale for det,” fastslår Morten Madsen og uddyber, at hvis man har et repertoire af en vis størrelse, kan man, som YouTubes regler er i dag, få en lille betaling for sit indhold, hvis man accepterer, at det bliver afbrudt af reklamer, som man så får en lille del af indtægterne fra.
Lige nu tjener nogle ganske få danske musikere gode penge på dette system, oplyser Morten Madsen.