Tuborgfondets gode råd: Sådan får du støtte af os
Med den rigtige idé og en fornuftig ansøgning er det bestemt ikke usandsynligt, at en ansøgning til Tuborgfondet kan ende med støtte.
Der er åbent for ansøgninger året rundt, og inden for musikområdet kan man søge enten Drømmepuljen med et maksimum på 100.000 kr. eller Projektstøtte, der ikke har noget loft.
Fælles for begge støtteordninger er, at der kun gives støtte til projekter med en ung målgruppe på 16-30 år, et samfundsgavnligt formål, som det hedder, og kun til organisationer, foreninger og lignende med fokus på fællesskaber.
Det fortæller Mikkel Sander, der er programansvarlig for musikområdet hos Tuborgfondet og som også har deltaget som oplægsholder på DMF’s SUSTAiN-arrangement.
Tuborgfondet støtter altså kun projekter, der arbejder med rammer og vilkår inden for musikbranchen, og gerne projekter med fokus på eksempelvis mental sundhed, repræsentation og talentudvikling med vækstlaget i fokus, forklarer han.
”Vores fokus er på de projekter, der rækker udover den enkelte musikers virke, og som adresserer nogle af de udfordringer, der er i musikbranchen,” siger han.
Som eksempler her på nævner han, at de til den seneste Spotfestival støttede en gruppe af forskellige midtjyske ungemiljøer, der var gået sammen om at lave en scene på festivalen.
Også Projektet Restage, der tilbyder rådgivning og konkrete værktøjer til blandt andet festivaler og spillesteder i arbejdet for at øge den minoritetsetniske repræsentation, har fået støtte.
”Men det kan være alt muligt andet også – det afgørende er den gode idé,” siger Mikkel Sander.
Oplagt at søge
I alt uddeles der hvert år mellem 20-25 mio. kr., og godt en ud af tre ansøgere får midler tildelt.
Og har man et projekt, der falder inden for ovenstående rammer, er Tuborgfondet et oplagt sted at søge, fortæller Mikkel Sander, der ofte er den første til at se og sortere i ansøgningerne og derfor ved, hvad der gør en god ansøgning.
”Det afgørende er, at man er i stand til at beskrive det konkrete projekt så præcist som muligt. Altså, hvad skal der ske, hvem er med, hvor skal det foregå, og hvad skal pengene bruges til,” siger han.
Men lige så vigtigt er det, fortæller han, at man tydeligt forklarer det samfundsgavnlige ved projektet. Hvilken problematik, udfordring eller lignende skal projektet hjælpe med til at ændre på?
”Balancen mellem de to punkter er vigtig. Vi skal kunne se projektet for os og forstå, hvad man vil, og hvad pengene skal bruges til. Til gengæld skal man ikke være nervøs for stave- og kommefejl, det er indhold over form, der er det vigtige,” siger han.
Vigtigt er det også at vedlægge et overskueligt og forståeligt budget, hvor udgiftsposterne er gennemskuelige, forklarer han.
Eksempelvis dur det ikke med en post kaldet materialer på x antal kroner. Man skal skrive, hvad det er for nogle materialer.
”Man skal være konkret, så vi forstår, hvad pengene skal bruges til, og om det virker realistisk og rimeligt,” siger han.
Dertil har Mikkel Sander fem gode råd til den gode ansøgning
Undersøg behovet
I skal i ansøgningen vise, at I kender den målgruppe, I vil lave projektet for, og at I forstår deres drømme og udfordringer.
Fokuser indsatsen
Hvis man er alt for alle, er man ikke noget for nogen. Så hvem er det præcist, I vil gøre noget for?
Vis hvilken forskel I gør for verden
Beskriv det samfundsgavnlige, og hvad andre kan lære af jeres projekt. Hvorfor er det vigtigt?
Vær konkret om aktiviteter
Skab klare billeder af, hvad bevillingen skal bruges til. Test evt. ansøgningen af på udenforstående og se, om de klart forstår, hvad I gerne vil, efter at have læst den.
Gå tidligt i dialog og lyt
Det er muligt at kontakte Tuborgfondet og andre fonde, inden man søger, for på den måde at sikre sig, at ens projekt er inden for rammerne. På den måde forstår I måske bedre fondenes prioriteter. Men hold fast i jeres drøm, da den er jeres motivation.
Du kan læse mere om ansøgninger til Tuborgfondet her