Trygt Rum: Samarbejde i musikbranchen er afgørende for at skabe forandringer
At der er problemer i musikbranchen med krænkende adfærd, sexisme og mistrivsel står efterhånden klart på baggrund af flere undersøgelser og ikke mindst dokumentaren Sexisme i musikbranchen, der for nylig så dagens lys.
Problemer, som de enkelte musikorganisationer ikke kan stå alene med om at løse. Derfor skal der samarbejde til, og det er netop, hvad Trygt Rum Netværket handler om.
Det fortæller 2. næstforperson i DMF, Stina Tølbøll Bekker, der repræsenterer DMF i Trygt Rum Netværket, der består af 15 organisationer fra musikbranchen.
”Som musikere navigerer vi en branche, der egentligt ikke er ret professionel. Derfor har vi et fælles ansvar for at skabe en sundere adfærdskultur i hele musikbranchen,” siger hun.
Kort fortalt arbejder Trygt Rum Netværket netop for at facilitere positive forandringer og gennem viden og konkrete værktøjer skabe bedre betingelser og øget tryghed i musikbranchen.
Og det, at Trygt Rum Netværket består af en bred vifte af organisationer, er en stor styrke i den mission, mener Stina Tølbøll Bekker.
”Ved at se hinanden som kollegaer fremfor konkurrenter kan vi samarbejde om de vigtige udfordringer, der er i branchen. Det er en vej frem, som jeg tror meget på, og som måske også kommer lidt sent. For sammen opnår vi en langt større større synlighed og gennemslagskraft,” siger hun.
Ny handleguide
I oktober 2023 lancerede Trygt Rum deres telefoniske rådgivning for personer i musikbranchen, der har været udsat for - eller vidne til - grænseoverskridende adfærd, seksuel chikane eller seksuelle krænkelser. Eller som selv har udsat andre for disse. Telefonnummeret er 70209999.
Og senest har de ved dette års Spot Festival præsenteret en handleguide med seks punkter, der skal bidrage til en respektfuld og professionel arbejdskultur og -miljø i musikbranchen.
”Guiden skal hjælpe med at etablere klare rammer og retningslinjer, som aktører i branchen kan anvende til at udvikle egne kodekser for god opførsel i forbindelse med et professionelt samarbejde om musik,” siger Stina Tølbøll Bekker.
Guiden kan du se herunder, og hos Stina Tølbøll Bekker er det forventningen, at Trygt Rum Netværket vil komme med flere aktiviteter og initiativer. For arbejdet er langt fra færdigt.
”Der er mange problemer, der skal løses, men jeg er optimistisk, fordi vi nu arbejder bredt sammen. Vi har en fælles agenda, og det er lykkedes os at skabe et operativt partnerskab, hvor vi i fællesskab kommer ud til rigtigt mange folk og medlemmer,” slutter hun.
Du kan læse mere om Trygt Rums telefonrådgivning og om netværket her: www.trygtrum.dk
Trygt Rum Netværkets handleguide
1. Hav respekt for personlige grænser
Respektér andres personlige rum og grænser, både fysisk og psykisk. Spørg om det er ok, før du rører ved eller krammer folk. Undgå at kommentere på folks tøj, udseende eller seksualitet.
2. Vær professionel
Hold det professionelt, når du arbejder sammen med musikere eller andre i branchen. Musik er kunst, personligt udtryk og nogle gange en fest. Men det er også et arbejde, og med mindre I har aftalt andet, så er relationen professionel.
3. Tag ansvar for dine egne handlinger
Tag ansvar for dine handlinger. Hvis nogen fortæller dig, at din adfærd eller noget du har sagt, har såret eller skabt utryghed, så prøv at sætte dig i vedkommendes sted. Spørg, hvad du kan gøre for at rette op på situationen. Undgå at bagatellisere dine handlinger, selvom de måske ikke var ondt ment.
4. Respekter og anerkend forskelligheder
Vi har alle vores forudfattede holdninger, men undgå at dømme andre ud fra deres udseende eller identitet. Vi er mere og andet end vores køn, alder, synlige eller usynlige handicap, etnicitet, nationalitet, seksualitet, religion osv.
5. Vær inkluderende
At være inkluderende kan kræve lidt ekstra opmærksomhed og nogle gange en ekstra indsats. Det er nemmest at gøre, som man er vant til og hvad man tror er ”normalt.” Men normer for fællesskaber og godt samvær er ikke universelle, og der er ikke én rigtig eller den bedste måde at være sammen på.
Så hvordan kan vi være inkluderende? Er der nogen, der har svært ved at deltage i fællesskabet? Husk, at ikke alle drikker alkohol, så sørg for alternativer.
Måske er der nogle, der ikke taler dansk, så hvilket sprog skal vi tale sammen på i forskellige sammenhænge? Tag for eksempel også en snak om, hvornår fester og møder skal starte og slutte. Ved at være opmærksomme på hinanden, kan vi skabe et miljø, hvor alle føler sig værdsat og velkomne.
6. Grib ind
Hvis du ser nogen opføre sig grænseoverskridende, så grib ind. Det kan dog være svært at vurdere hvornår og hvordan, man skal gribe ind. Men som bystander har du flere muligheder.
-
Hvis du vælger at gribe direkte ind, skal du forsøge at håndtere situationen uden at eskalere konflikten.
-
Hvis du ikke kan gribe ind uden at eskalere konflikten, kan du bede andre tilstedeværende om at hjælpe eller hente hjælp.
-
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det, du ser, er grænseoverskridende, kan du spørge, hvordan personen selv oplever situationen.
-
Uanset, hvordan du vælger at forholde dig, så er det en god idé at sikre dig, at den krænkede efterfølgende har det godt, eller om der er brug for støtte eller anden hjælp.