Spillevende lokalafdelinger
Bandkonkurrence for unge i DMF Haderslev
Niels Glasdam, Formand for DMF Haderslev:
I DMFs Haderslev afd. har vi under Covid-19 pandemien snakket om, hvordan vi finder ud af, hvad der rører sig i vores område blandt de unge musikere. Hvordan vi kommer i kontakt med de unge, gør opmærksom på vores eksistens og samtidig gør noget for musikerne. Vi har i efteråret 2021 været i tænkeboks, og det har resulteret i en bandkonkurrence for bands med en gennemsnitsalder på max. 25 år, der spiller originalmusik. Hovedpræmien er 2 dage i et professionelt studie med efterfølgende udgivelse via Gateway Music. Forløbet er i al sin enkelthed, at vi laver opslag på sociale medier, tager kontakt til pressen, musikskoler, øvelokaler m.m. og opsætter plakater, hvor de unge færdes. Vi beder de unge indsende en video med deres musik til afdelingen. I marts vil medlemmer fra vores bestyrelse tage på besøg hos deltagerne i øvelokalet, tale med dem og optage en lille video. Vi udvælger de bedste, der inviteres til at deltage i en fysisk koncert i maj måned på det lokale spillested Slotsgade 25 i Haderslev. Der finder vi vinderne samt 2. og 3. pladsen, der får en mindre præmie. Vinderne aftaler i fælleskab med DMF Haderslev tidspunkt for studietid, og Gateway har tilbudt at bistå med udgivelse af musikken på de digitale platforme worldvide.
Spot på musikersundhed i Aarhus
Camilla Overgaard, Formand for DMF Aarhus:
I DMF Aarhus har vi skudt 2022 i gang med at sætte fokus på musikersundhed og sociale fællesskaber. Det har vi gjort ved at tage initiativ til en løbe- og gåklub, hvor alle, der har lyst, er velkomne til at deltage. Formålet er, at man kan lære musikerkollegerne bedre at kende og samtidig få fyldt frisk luft i krop og sind. Da smittetallene desværre fortsat er høje, udnytter vi med dette initiativ muligheden for at mødes udendørs, hvor vi kan holde god afstand. Vi vil som afdeling gerne skabe nogle rammer, hvor man kan møde hinanden på tværs af fagligheder og generationer og på den måde udvide sit faglige og sociale netværk. En del af de netværksmuligheder, man præsenteres for i musikbranchen, er ofte i de sene timer, og det vil vi gerne tilbyde et alternativ til. Man har nogle andre samtaler, når man går eller løber en tur sammen, end man har i baren. Personligt synes jeg, at det er en fornøjelse at møde mine kolleger i denne sammenhæng og endda få lidt motion samtidig. Jeg tror desuden, at der vil være en del mennesker, som grundet to år med afstand og afspritning har brug for en blød overgang til igen at indgå i sociale fællesskaber. Her er det igen en fordel, at vi mødes udendørs. Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har haft en negativ indvirkning på den mentale sundhed hos mange, og netop i en branche som vores, der har været så hårdt ramt, er der brug for, at vi støtter og hjælper hinanden, så godt vi kan. Fælles skridt fremad, om det så er i løb eller gang, er en af mange måder, vi kan gøre dette på.
I DMF Roskilde kigger de både indad og udad
Anders Hvidberg-Hansen, Formand for DMF Roskilde:
I forbindelse med den kommende generalforsamling spejler bestyrelsen og medlemmerne sig i vores motto: Vi er det faglige og kunstneriske fællesskab, musikere og musikundervisere i Roskilde og omegn ikke vil undvære. Holder det stadig? – og hvordan holdes vores fællesskab ved lige? Ligger vores værdi i summen af foreningens fælles engagement og aktiviteter: Strøgkoncerterne, medlemskurserne, julefrokosten, netværket, det politiske arbejde, indflydelsen (og manglen på samme), idéerne og visionerne? Eller tæller det enkelte medlems daglige drømme og udlevede musikerskab også med i regnskabet? Det tror og håber jeg – fundamentet for en kunstnerisk og faglig organisation som vores bliver nemlig alt for skrøbeligt og abstrakt, hvis ikke det bygger på medlemmernes konkrete virke og deres lyst til at dele det med andre. Spørgsmålet er blot: Hvordan?
Roskilde får et nyt koncert- og mødested for klassisk og anden akustisk musik. “Får” er måske ikke det rette ord, da der er lagt et årelangt arbejde i at samle de lokale aktører og ikke mindst rejse de 8 millioner, en ombygning af et tidligere kapel koster. Et arbejde, som DMF Roskilde har deltaget aktivt i – og vores næstforkvinde, Hanne Tofte Jespersen, været hoveddrivkraft på. Vi kan i høj grad takke hende for, at vi om to år forhåbentlig kan invitere til åbningen af Koncertkapellet i Roskilde. Adskillige andre af vores medlemmer arbejder dagligt for en mere musikalsk verden for flere – både lokalt i de musiske skoler, i ungdomsklubber og kor samt på spillesteder landet over og virtuelt i hele verden. På tværs af genrer, udtryk og ambitioner kan vi vist være enige om, at: Musikken er en gave, der bliver større, når vi deler den med andre.
Nyt unikt koncertkoncept i DMF Odense
Stina Tølbøll Bekker, Formand for DMF Odense:
Siden sidste udgave af MUSIKEREN er der ting, der har taget fart i Odense. Personligt er jeg blev genvalgt som repræsentant for Vækstlag og Talentudvikling i Odense Musikudvalg for de næste 4 år.
Jeg er samtidig blevet peget på og udnævnt som udvalgets nye formand, hvilket jeg er meget beæret over og tager som en stor tillidserklæring. Arbejdet i Odense Musikudvalg har en stor betydning for diversiteten i det lokale musik- og kulturmiljø, da udvalget behandler ansøgninger med frie kommunale midler ud fra et armslængdeprincip. Det betyder, at vores arbejde er uden politisk indblanding, udover at vi skal understøtte kommunens kulturpolitik. Derudover er alle medlemmer af Odense Musikudvalg udpeget af Odenses eget musikliv gennem et indstillingsmøde, hvilket giver et stærkt og tillidsfuldt mandat til alle 7 medlemmer, der samtidig repræsenterer hver sit musikområde.
En anden ting, jeg gerne vil nævne, er, at DMF Odenses fantastiske Ungdomsudvalg har skabt et unikt koncertkoncept, som de kalder “Lyden Af Odense”. Ud fra en vision om at skabe en scene, der udelukkende fokuserer på at præsentere lokale vækstlagsartister og musikere indenfor alle genrer, så har de også besluttet sig for, at konceptet skal være med til at professionalisere vækstlaget – alle på scenen bliver derfor aflønnet med en minimumstarif. De har selv fundraiset midler til projektet og har indtil videre afholdt to koncerter med et stort publikumsfremmøde. Ungdomsudvalget har også et stort ønske om, at projektet kan afspejle mangfoldighed og diversitet og være med til at samle musikere fra alle Odenses musikmiljøer. At koncerterne kan blive en mulighed for at mødes og netværke på tværs af genrer og tilhørsforhold, og det virkelig vil styrke følelsen af et lokalt fællesskab. Det ser ud til at lykkes, da der både er musikere fra musikuddannelserne (Kons og MGK), gymnasierne, Musikfællesskabet MUsU og “løsgængere” blandt publikum, med en masse plads til endnu flere. “Lyden Af Odense” er uden tvivl kommet for at blive, og jeg kunne ikke være mere stolt af Ungdomsudvalgets visionære arbejde.