Fagbladet Musikeren

Sammen er vi stadig stærkest: Septemberforliget fylder 125 år

Septemberforliget - også kendt som Fagbevægelsens Grundlov - blev indgået 5. september 1899 efter en omfattende og udmarvende storlockout af 40.000 arbejdere over hele landet.

Lockouten blev igangsat 16. maj af arbejdsgiverne, og uenigheden mellem parterne handlede, som det fortsat gør i dag, om løn og vilkår.  

Afgørende ved Septemberforliget er, at det skabte grundlaget for det, vi i dag kalder Den Danske Model, hvor arbejdsmarkedets parter bliver enige om aftaler og overenskomster, der sikrer rimelige løn og arbejdsforhold.  

Vi fejrer i år 125-års jubilæum for denne første Hovedaftale, som stadig danner grundlaget for de aftaler og traditioner, der er opbygget omkring det danske arbejdsmarked med forligsinstitutioner og voldgiftsprincippet blandt meget andet. 

Men hele dette system fungerer kun så længe, der er opbakning i fagbevægelsen gennem det kollektive fælleskab, hvor vi solidarisk støtter hinanden i målet om at opnå et trygt og anstændigt arbejdsliv.  

Derfor er det vigtig, at organisere sig i en faglig organisation som DMF, hvis der fortsat skal kæmpes for bedre forhold for musikerne i Danmark, og hvis vi skal have en soliditet og tyngde i forhandlingssituationer. Og det skal vi. 

 Sammen er vi stærkest. Kollektivets solidaritet viser vejen! 

I Dansk Musiker Forbund er det derfor helt essentielt, at vi rækker ud og indgår samarbejde med andre organisationer på musikken og kunstens område.  

Vi mener, at tillidsfulde relationer og fælles dagsordener er vejen frem, når vi skal forsøge at løse de store udfordringer på eksempelvis streamingområdet, kunstig intelligens eller den evige politiske mission, der handler om musikken og kunstens plads i samfundet. 

Og sådan har vi arbejdet i over 100 år. Dansk Musiker Forbund blev nemlig stiftet i 1911 som en samlet hovedorganisation for alle de mange musiker- og orkesterforeninger, der var blevet stiftet rundt i landet efter grundlovens indførelse i 1849.  

Her blev stadsmusikernes monopol ophævet, hvorfor der opstod et behov for organisering i fællesskab for at sikre en rimelig tarif: Kollektivets solidaritet. 

I slutningen af september har vi årsmøde i Dansk Musiker Forbund, hvor jeg og Hovedbestyrelsen præsenterer en række forslag til en ny og mere bæredygtig struktur i Dansk Musiker Forbund, som de delegerede skal tage stilling til.

Vi har været meget omhyggelige og grundige med dette arbejde, hvis sigte er at styrke fællesskabet blandt medlemmerne i hele landet samt skærpe den demokratiske profil.

Vi vil gerne skabe ensartede muligheder og tilbud til alle medlemmer i hele landet båret af en transparent og bæredygtig administrativ struktur, så vi er sikret til fremtiden.

Og parolen vil fortsat være den samme: Dansk Musiker Forbund er Dit Musikalske Fællesskab