Covid-19

Pengene fra corona-puljen faldt på et tørt sted

I maj måned oprettede Dansk Musiker Forbund en særlig pulje af de kollektive rettighedsmidler fra Gramex til musikfremmende formål under corona-krisen. To af de initiativer, der modtog støtte fra den såkaldte corona-pulje, var jazz-trioen Lind/Lauritsen/Larsen fra Roskilde og messing-kvintetten Horns of Revolution fra Randers.
Lind, Lauritsen Larsen
Efter en afbrudt koncertturné var sangerinden Mette Lind Lauritsen glad for, at hendes jazz-trio Lind/ Laurit- sen/Larsen var ét af de 13 bands, der i sommeren fik mulighed for at spille Strøgkoncerter i Roskilde med støtte fra blandt andet corona-puljen

Nogle måneder inde i corona-krisen tilbød Dansk Musiker Forbund musikere at søge om penge til koncerter og andre musikfremmende idéer. Der var 2 mio. kr. fra de kollektive rettighedsmidler fra Gramex, der blev øremærket til at hjælpe musikere med at komme ud og spille koncerter og tjene nogle penge i en tid, hvor musiklivet var gået helt i stå på grund af COVID-19. Puljen var primært henvendt til freelancemusikere, der var og fortsat er hårdt ramt af corona-situationen.

Én af de freelancere, der fik glæde af pengene fra puljen, er sangerinden Mette Lind Lauritsen og hendes jazz-trio Lind/ Lauritsen/Larsen. Sammen med en stor gruppe af andre lokale musikere fra Roskilde spillede de Strøgkoncerter i Roskilde bymidte fordelt over fem lørdage i juli og august. Indtægten fra Strøgkoncerterne var meget kærkommen, da Mette Lind Lauritsen i marts måned fik afbrudt en stor koncertturné i Tyskland med Tolkien Ensemble, og et symfoniorkester og kor fra Hvide Rusland, der skulle have været rundt i hele Europa. Hendes mand Jakob Lind Lauritsen, der også er musiker, havde ligeledes fået aflyst en række spille- job, hvilket godt kunne mærkes på parrets økonomi.

”Jakob og jeg er ikke de mest uheldige blandt musikere, fordi vi begge har en halvtids musikskole-indkomst, men alle musikere er jo ramt. Vi er jo også ramt på halvdelen af vores indtægt, og det er klart, at det betyder noget, at det gælder os begge to”, forklarer hun.

LIGE HVAD MAN TRÆNGTE TIL

Projektet med Strøgkoncerter fik i alt 45.000 kr. i støtte fra corona-puljen med Gramex-midler og ydermere 25.000 kr. i støtte fra Roskilde Kommune samt 20.000 kr i støtte fra Dansk Musiker Forbunds lokalafdeling i Roskilde. De i alt 90.000 kr. i støtte blev fordelt mellem de medvirkende musikere, og pengene faldt på et tørt sted.

”Det er jo sådan for mange musikere, at mange bække små… så det betød noget, for vi havde alle sammen fået ting aflyst. Så det betyder noget, hver gang der er mulighed for at komme ud og få en tarif. Vi havde jo alle sammen tabt penge. Jeg har også tabt penge på, at jeg plejer at være freelance-korleder, og kor og corona er jo en historie for sig. Den er ikke så god, vel. Så på den måde betyder det rigtig meget, at der er de her muligheder for forskellige former for støtteordninger, der gør, at man kan komme ud og lave det, man gerne vil, og som man lever af”, siger Mette Lind Lauritsen.

For hende var det, udover en enkelt plejehjemskoncert, godt fire måneder siden, hun sidst havde spillet koncert, da de lørdag d. 25. juli spillede to strøgkoncerter. Hun lægger ikke skjul på, at dét at komme ud at spille koncert igen var noget, hun virkelig havde savnet.

”Det var bare dejligt. Det var lige, hvad man trængte til. Det har været en underlig fornemmelse, at det hele bare stoppede op. Og det var dejligt at mærke, at folk også havde brug for det. Det var jo ikke kun os musikere, det var også publikum, der havde brug for livemusik. Så det var fedt, at der var nogen, der havde nogle muskler til at få det op at køre med de her forskellige fonde og med at få det arrangeret. Det var vi vildt glade for”, understreger hun og sender en stor tak til Anders Hvidbjerg- Hansen, der var initiativtager og primus motor på Strøgkoncerterne i Roskilde.

EN KÆMPE HJÆLP

I Randers var trompetisten Tristan Button også glad for de muligheder, som coronapuljen gav ham. På kort tid lykkedes det ham at få samlet en messingkvintet under navnet Horns of Revolution, der modtog 25.0000 kr. i støtte til i alt fire koncerter, der blev spillet udenfor Aarhus Street Food og på tre forskellige plejehjem i henholdsvis Aarhus og Randers.

”Alle musikere var på røven i forhold til, at vi har økonomiske forpligtelser ligesom alle andre, og lige pludselig – lige ved højsæsonen og konfirmationerne – blev alt aflyst for mig. Det var et kæmpe tab, jeg oplevede der i starten af coronaen, og selvom det for nogle mennesker måske ikke lyder af så meget at få i alt 5.0000 kr for et projekt, så har det så stor betydning, fordi i hvert fald for mit vedkommende, der sidder vi ikke så dyrt i det. Vi bor til leje og sådan, så 5.000 kr. er faktisk ret mange penge, og de kan række længe, hvis man bruger dem fornuftigt”, siger Tristan Button, der har været meget fortvivlet over hele corona-situationen, der med ét spændte ben for al hans indtjening. Derfor kom pengene fra puljen som sendt fra himlen.

”For mig – og også for et par af de andre kunne jeg godt mærke, at de var godt nok taknemmelige for muligheden for at komme ud og tjene nogle penge. Det var lidt mærkeligt at stå og mangle nogle penge, men ikke få lov til at komme ud at arbejde. Det måtte man ikke. Jamen, hvad gør man så? Der var en hel sektor af mennesker, der pludselig ikke kunne arbejde. Som jeg sagde til min mor: Det kan godt være, man kan dø af corona, men man kan også dø af sult. Hvis man ikke kan tjene nok penge til at købe mad, så dør man også. Så for mig var det en kæmpe hjælp, det er helt sikkert”, siger Tristan Button