Fagbladet Musikeren

OK24: Gode resultater ved forhandlingsbordet

De første måneder af 2024 har stået i overenskomstforhandlingernes tegn, hvor repræsentanter fra DMF kæmper for bedre løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. Og indtil videre er der opnået endda rigtig gode resultater.

For de medlemmer af DMF, der er ansat i enten statsligt eller kommunalt regi, er 2024 året for de vigtige overenskomstforhandlinger, der gælder for perioden 1. april 2024 til 31. marts 2026. 

Det gælder for ansatte i Forsvarets musikkorps, ansatte på Det Kongelige Teater, musikskolelærere og -ledere på landets musik- og kulturskoler samt musikere og teknikere i landsdelsorkestre med flere. 

For alle grupper gælder det, at DMF er gået til forhandlingerne med forventning om betragtelige lønstigninger – ikke mindst på baggrund af den høje inflation og sidste års resultater af overenskomstforhandlingerne på det private område. 

Og mens de sidste forhandlinger i skrivende stund stadig pågår, er missionen indtil videre lykkedes på vegne af de fleste grupper.  

I slutningen af februar indgik Dansk Musiker Forbund eksempelvis  overenskomstforlig med Kommunernes Landsforening om musikskolelærere og –lederes løn.  

Og mens det generelle forlig for alle kommunalt ansatte giver musikskolelærerne en  lønstigning på 6,5 procent over to år, hvoraf de fire procent træder i kraft allerede fra 1. april i år, så var der mere at hente:  

Går et løntrin op 

Sammen med Dansk Musikpædagogisk Forening fik DMF nemlig forhandlet på plads, at alle musikskolelærere i 2025 tilmed går et løntrin op. Undtaget er dog de enkelte allerhøjest lønnede på løntrin 45 og højere, der i stedet får en stigning på 7000 kr. årligt i 31.03.00-niveau.  

Resultatet glæder næstforperson Henrik Jansberg, der sammen med chef for rådgivning og jura hos DMF, Jesper Hvolby Christensen, deltog i forhandlingerne. 

”Det er et godt resultat, hvor vi har fået løftet lønnen for alle musikskolelærere og –ledere. Resultatet viser, at vi ved at stå sammen kan sikre kollektiv indflydelse og dermed højere løn,” siger Henrik Jansberg, der uddyber, at DMF desuden i et tillæg til arbejdstidsaftalen har fået en række forbedringer igennem.  

Det handler om præciseringer, så det nu gerne skulle være helt tydeligt, hvordan man skal læse arbejdstidsaftalen, så alle får samme vilkår på tværs af landet.   
  
Særligt kommer der forbedringer for de deltidsansatte, forklarer han, hvor der skal tages mere hensyn, og det er blevet tydeliggjort, at de ligesom de fuldtidsansatte har ret til nødvendig forberedelse og egen øvning.  
  
“KL har for første gang anerkendt, at der er usædvanligt mange deltidsansatte på musikskoleområdet, og at det var nødvendigt at se på deres arbejdsvilkår. Det er vi meget glade for,” siger Henrik Jansberg.   

Jesper
Chef for rådgivning og jura hos DMF, Jesper Hvolby, deltager i alle overenskomstforhandlinger, der vedrører DMF’s medlemmer.

Flere aftaler på plads 

Også på det statslige område er der faldet flere overenskomstaftaler på plads. Det fortæller chef for rådgivning og jura hos DMF, Jesper Hvolby Christensen, der deltager i alle overenskomstforhandlinger, der vedrører DMF’s medlemmer.  

Sammen med sit team har han de seneste uger arbejdet nærmest i døgndrift for at få de bedst mulige aftaler i hus for de forskellige grupper.  

For medlemmer af DMF, der er ansat inden for statens område, har det lokale økonomiske råderum for forhandling dog været noget mindre end på det kommunale område.  

På det kommunale område var der afsat to procent af en samlet økonomisk ramme på 8,8 procent til de specielle forhandlinger, mens det for de statsligt ansatte musikere kun drejer sig om 0,6 procent af samme økonomiske ramme, der var til forhandling. 

Men udover en betragtelig, generel lønstigning til de ansatte i staten på forventet 5,89 procent pr. 1. april 2024, er det desuden lykkedes DMF at få flere vigtige aftaler i hus, forklarer Jesper Hvolby Christensen. 

For DMF’s medlemmer i Forsvarets tre musikkorps er resultatet bl.a. blevet en forhøjelse af deres rådigheds- og genetillæg plus en generel forhøjelse af deres pensionssats til 18,4 procent. 

Mere indflydelse 

På Det Kongelige Teater får de ansatte i Det Kongelige Kapel, udover de generelle lønstigninger, en hævning af pensionen af deres respektive tillæg til 16 procent, mens deres almindelige pensionssats forhøjes til 18,4 procent. Desuden forhøjes tillægget for 3. solospillere. 

Dertil kommer, at musikerne i kapellet som en del af aftalen får større indflydelse på planlægning af produktionerne. 

”Det er ikke kun kroner og øre, forhandlingerne drejer sig om, og for musikerne i Kapellet er det vigtigt, at teatret formår at planlægge arbejdet, så musikerne får et rimeligt arbejdsmiljø og ikke bliver slidt ned,” siger Jesper Hvolby Christensen, der har forhandlet aftalerne på plads i tæt samarbejde med repræsentanter fra orkestret.   

Overordnet mangler der nu kun overenskomster for fire af de fem landsdelsorkestre, da Jesper Hvolby og hans kollegaer allerede har lavet en aftale for musikere og teknikere i Aarhus Symfoniorkester, der bl.a. endte med en stor pensionsforhøjelse.  

De fire øvrige selvejende landsdelsorkestre har meldt sig ind i Dansk Erhverv, hvorfor der p.t. forhandles om grundlaget for deres overenskomster. 

”Det har været et langt træk, og der vil altid være ting, man gerne ville have haft. Men overordnet set er jeg tilfreds med resultaterne. Og det fornemmer jeg også, at medlemmerne er,” siger han og retter en stor tak til medlemmerne for de respektive grupper, som har deltaget i forhandlingerne.