Fagbladet Musikeren

Nytænkning, bekymring, lettelse

I over 35 år har Bente Kure og Leif Ernstsen stået på folkemusikscenen og her forenet deres passion med en måde at tjene til dagen og vejen på. Coronaen efterlod dem på en brændende platform, hvor mod og kreativ nytænkning var en nødvendighed for sikre, at musikken – og dermed deres indtægtsgrundlag – vedblev at spille.

Det sekund statsministeren begyndte sin tale den 11. marts, vidste jeg, hvad klokken var slået. Jeg så straks for mig alle de store konsekvenser, nedlukningen ville få for os. Og det skræmte mig helt enormt.”

Sådan beskriver visesanger og sangskriver Bente Kure det øjeblik, hvor det gik op for hende, at koncertlivet, som det var planlagt, ville stoppe. Hendes partner, både i det professionelle og privat, harmonikaspilleren Leif Ernstsen tog budskabet helt anderledes.

“Jeg tænkte: YES, endelig! For mig var der noget karmisk over, at verden på den måde blev sat i stå. Jeg så fordybelse og ro for mig – og absolut ingen panik,” husker Leif Ernstsen.

BEKYMRING OG LETTELSE

Med en koncertkalender, der plejer at være tætpakket, var det en stor omvæltning for parret ikke længere at kunne komme ud at spille.

“Det betyder alt for os at optræde. Vi spiller næsten udelukkende vores egen musik, og den respons, der er fra publikum, er blandt andet den næring, der er med til at skabe det næste stykke musik,” beskriver Bente Kure.

Det økonomiske aspekt er naturligvis heller ikke til at komme uden om.

“Når man som os lever af at spille uden at være meget kendt, så får man heller ikke særligt høje honorarer. Derfor skal der mange koncerter til for at tjene nok til at betale huslejen, og vi har nogle år spillet op til 100 koncerter. Når det bliver taget fra én, så er man på den. For hvor skal pengene så komme fra?” siger Bente Kure.

Men den ufrivillige pause betød ikke kun noget negativt. Den gav også det hektiske liv et afbræk, som gav mere tid til fordybelse og til at tænke anderledes og i nye baner.

“Det var på en måde en lettelse. Med den honorarstørrelse vi har, knokler vi konstant selv med booking, PR, kontrakter og forhandlinger for hele tiden at sætte nye skibe i søen. Det tager så meget tid, og suger energien væk fra kunsten og det kreative,” siger Leif Ernstsen.

I SAMME BÅD

At være to i samme båd gav bekymringen over økonomien et ekstra skub, men samtidig gjorde det også, at parret sammen var tvunget til at finde på noget, der fortsat kunne give en indtægt. For som 100% freelancere er de fritsvævende.

“Vi lever af lave koncerter, kurser og workshops. Det blev jo alt sammen lagt ned. Koda-pengene forsvandt jo også, og vi er ikke i A-kasse. Uden sikkerhedsnet blev vi ganske enkelt nødt til at finde på noget, og det var i sig selv sjovt og spændende,” fortæller Bente Kure.

Ret hurtigt blev den nødvendighed til konkrete projekter. En corona-sang blev indspillet og lagt ud på Youtube, en række søndagskoncerter blev optaget hjemme i køkkenet og delt, og sidst, men ikke ikke mindst, blev der bygget en scene i laden og i haven.

“Vi har heldigvis et ret stort publikum, som vi hurtigt kunne nå ud til. Vi stablede en række events med betalende gæster på benene sommeren igennem. Sammen med lidt undervisning og hjælpepakkerne, har det gjort, at vi har kunnet holde skindet på næsen,” forklarer Leif Ernstsen.

Have
SHANTYGRUPPEN NOR spillede havekoncert i Bente Kure og Leif Ernstsens have den 23. august.
Foto: Privatfoto.

 

KOMPETENCEUDVIKLING AF NØD

Selvom de begge savner at komme ud at spille på festivaler og i andre større sammenhænge, så er der ingen tvivl om, at coronaperioden har bragt nogle ting med sig, som kan bruges i fremtiden. Det har været en læringsproces, hvor de begge har udviklet sig.

“Vi er jo kreative mennesker, og i denne her situation blev vi tvunget til at bruge vores kreativitet på en anden måde. For mig har det at bruge det digitale univers været noget nyt, og at arbejde med at producere og lægge en video på Youtube har været ren kompetenceudvikling,” siger Bente Kure.

Selv om der er gået over et halvt år på denne måde, er drivet og lysten til at finde på ikke blevet mindre. De succesfulde sommerkoncerter i haven er kommet for at blive, og nu er der også en vinterkoncert på vej.

“Vi arbejder på et sovepose-koncept, hvor man kan pakke sig ind i sin medbragte sovepose og så få uddelt en varmedunk og en kop gløgg under koncerten. Vi har god plads, så afstandskravet er ikke noget problem,” forklarer Leif Ernstsen.

Første havekoncert
FRA BENTE KURE OG LEIF ERNSTSENS første havekoncert inden scenen blev bygget. Foto: Privatfoto.

DET VIGTIGE FÆLLESSKAB

Bente Kure og Leif Ernstsen kan takke deres eget initiativ for at have klaret den, men de er også dybt taknemmelige for de hjælpepakker, som er blevet stillet til rådighed. Vigtigheden af, at der fra politisk side fortsat vil blive prioriteret en håndsrækning til musikerne, er helt essentiel, mener de begge, men det er også afgørende, at musikerne står sammen og hjælper hinanden.

“Vi skal mødes med hinanden i de netværk, som for eksempel DMF og andre foreninger faciliterer. Dem må der gerne blive mange flere af. Vi skal bruge hinanden og udveksle idéer. Det er så vigtigt at føle, man ikke står alene,” siger Bente Kure.