Fagbladet Musikeren

Ny struktur skal styrke fællesskabet og øge forbundets synlighed

Til det kommende Årsmøde vil hovedbestyrelsen fremlægge forslag til, hvordan fremtidens DMF kan se ud. Her er der bl.a. fokus på øget medlemsdemokrati, større synlighed og stærkere faglig repræsentation.

I takt med at verden ændrer sig og den generelle tilslutning til fagbevægelsen er faldende, skal DMF også følge med tiden. Derfor vil hovedbestyrelsen til det kommende Årsmøde den 29-30 september fremlægge en række forslag, der bl.a. skal bringe flere af medlemmernes fagligheder i spil og styrke DMF’s position som musikernes fagforbund. 

Det fortæller forperson Thomas Sandberg, der sammen med sine kollegaer i hovedbestyrelsen har brugt lang tid på at overveje, hvordan DMF kommer til at stå stærkest muligt i fremtiden. 

Thomas Sandberg
Thomas Sandberg vil sammen med Hovedbestyrelsen fremlægge de nye forslag til ændringer af DMF’s struktur på Årsmødet 29-30 september. 

Han uddyber, at forslagene til en ny struktur overordnet set går ud på at styrke fællesskabet og sammenholdet i DMF samt, at gøre det lettere at få øje på medlemmernes behov og understøtte dem. 

”Derfor ønsker vi, at hovedbestyrelsen fremover skal bestå af medlemmer fra alle landets regioner samt af repræsentanter for de forskellige grupper af musikere. Det kan være repræsentanter for freelancere, fastansatte, undervisere og fra vækstlaget, der sikrer disse medlemsgrupper en stemme,” siger Thomas Sandberg. 

For at kunne varetage musikernes interesser bedst muligt, er det nemlig afgørende, at få et større overblik over, hvordan musikernes udfordringer og behov ser ud fordelt på både geografi, genrer og faglige kompetencer. 

”På den måde styrker vi også det interne medlemsdemokrati ved at flere talenter kan komme til orde,” uddyber han. 

Stærkere fællesskaber 

Et mere samlet forbund på tværs af landet vil også stå stærkere, når der skal kæmpes faglige eller politiske kampe på vegne af medlemmerne, fortæller han. 

Og for netop at kunne folde DMF’s fulde potentiale ud nationalt, er det ifølge Thomas Sandberg essentielt, at man styrker den lokale repræsentation i de forskellige musikmiljøer og på de større arbejdspladser, hvor der er mange musikere.  

”Ved at vi får et bedre overblik over, hvilke udfordringerne medlemmer har, kan vi sætte ind der, hvor behovet er aktuelt,” siger han. 

Ved at inddele medlemmerne i regioner, vil man kunne skabe nogle stærkere, regionale fællesskaber med fokus på netværk indenfor fagligheder og vidensdeling. 

”Vi skal blive bedre til at bruge hinanden, og ved at samle medlemmerne regionalt, vil vi kunne styrke de lokale initiativer som eksempelvis kurser, koncertarrangementer, workshops og masterclasses,” siger han og uddyber: 

”Det er en bunden opgave for os at finde ud af, hvordan vi skaber et mere tydeligt og et stærkere og mere samlet landsdækkende forbund. Og vi skal hele tiden se på, hvordan vi kan gøre vores medlemsservice og –tilbud bedre.”  

Ét medlemskab for alle 

En del af hovedbestyrelsens ønske er derfor også, at de administrative opgaver med betaling af kontingent og regnskab varetages af forbundets økonomiafdeling. Det vil frigive ressourcer hos de enkelte afdelinger, der kan bruge kræfterne bedre på eksempelvis medlemstilbud og arrangementer. 

Også prisen på et medlemskab ønsker man at ensrette, så det koster det samme at være medlem af DMF uanset, hvor i landet man bor. Det skal gøre det nemmere for potentielle nye medlemmer at afkode, hvad det koster, og hvilke tilbud og services, der følger med kontingentet.  

Dertil er det også vigtigt for Thomas Sandberg, at man i forbundet fortsætter og udvider det samarbejde med andre fagforbund og organisationer, som man har prioriteret de seneste år. 

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at stå stærkest muligt i vores arbejde for musikernes arbejdsvilkår og et bæredygtigt musikerliv. Jo flere, vi er, desto kraftigere en stemme taler vi med,” siger han og fortsætter:  

”Og ved at være mere synlige – både politisk og der, hvor musikerne er – tror vi på, at vi sammen med relevante medlemstilbud kan tiltrække flere nye medlemmer. Og det er afgørende for DMF’s fremtid, at vi er stand til det.”