Ny moms kan trække tæppet væk under musikundervisning
Prisen på privat musikundervisning risikerer at stige med 25 %, hvis ikke der handles politisk for at forhindre det. Det vil fratage børn og unge muligheden for at modtage musikundervisning, mener Dansk Musiker Forbund.
Skattestyrelsen er i gang med at ændre reglerne om moms på privatundervisning i blandt andet musik. Privatundervisning i musik og sang er i dag fritaget for moms. Det vil skattestyrelsen nu ændre til at der er momspligt, når undervisningen ikke har et erhvervsmæssigt sigte. Og det vil få store konsekvenser spår Dansk Musiker Forbund:
“Det bliver dyrere at få privatundervisning i musik. Det vil alt andet lige betyde, at nogle elever må fravælge musikken af økonomiske grunde. Og risikoen bliver ikke mindre med den nuværende inflationstakt og de truende merudgifter til varme og el for de fleste familier,” siger Søs Nyengaard forperson for Dansk Musiker Forbund.
Dansk Musiker Forbund har skrevet et brev til alle skatte- og kulturordfører i folketinget i håb om, at musikundervisningen kan fritages for moms. Forbundet har også indsendt et høringsvar til Skattestyrelsen.
“Jeg håber at vi kan overbevise politikerne holde hånden under musikundervisningen på den ene eller anden måde. En momsfritagelse er én måde, alternativt kan man investere flere penge i undervisningen eller lave en højere bagatelgrænse for momsfritagelse. Det vigtige for mig er at ingen børn fratages muligheden for at lære at spille musik, “siger Søs Nyengaard.
Der er brug for privat undervisning
De kommunale musikskoler og aftenskoler omfattet af folkeoplysningsloven er fortsat fritaget for moms. Men de kommunale musikskoler, kan ikke rumme alle elever.
“Musikskolerne underviser ofte kun i de mest er gængse og populære instrumenter. Og i nogle tilfælde er de for langt væk, eller tilbyder for lidt undervisning, derfor har mange børn undervisning hos private lærere,” siger Søs Nyengaard, forperson Dansk Musiker Forbund.
Indførelse af momspligt på det private marked vil betyde, at musikunderviserne i det private får trangere kår, færre elever og lavere indtægter. Musikbranchen har det i forvejen trangt efter et par år med corona-nedlukninger og udsigt til økonomisk recession.
“Dét vil gå ud over den musikalske fødekæde, hvis familier fravælger musikundervisning på grund af økonomi. De, der er professionelle musikere i dag, er oftest startet med musikken allerede som børn. Med færre børn, der lærer at spille musik, bliver der færre voksne, der kan spille musik og bidrage til den danske musikkultur i fremtiden,” siger Søs Nyengaard
Fakta:
Der er udsendt fire udkast til såkaldt styresignal, der vedrører skole- og universitetsundervisning, faglig undervisning, aftenskoler m.fl. og endelig idrætsområdet. Styresignalerne har baggrund i tre domme fra EU-domstolen. Udkast til styresignalerne kan ses her: https://skat.dk/data.aspx?oid=16080