Fagbladet Musikeren

Leder: DMF har et kæmpe potentiale

Det er et klart mål for mig som forperson, at musiklivet skal have plads til alle på lige vilkår, uanset køn eller for den sags skyld etnicitet, alder, geografi eller genre.
Thomas Sandberg

Kære kollegaer!  

Her kommer den første leder fra min hånd efter, at jeg overtog forpersonsposten 1. maj efter Søs Nyengaard. Derfor vil jeg gerne starte med at takke Søs for et virkelig godt og tillidsfuldt samarbejde.  

Søs, Henrik Jansberg og jeg har siden vores tiltrædelse i november 2020 haft samarbejde og dialog som vores højeste prioriteter, og det agter jeg at fortsætte og om muligt forstærke både internt i vores organisation, men også udadtil med alle aktører og interessenter i musiklivet.  

Tillidsfulde relationer baseret på gode samtaler, forståelse og respekt for hinanden, mener jeg er helt fundamentalt i arbejdet for at forbedre vilkårene for DMF’s medlemmer samt musiklivet i det hele taget.  

Det bæredygtige musikerliv er et begreb, som optager mig meget og som jeg mener rummer alle de områder, vi som fagforbund og kulturpolitisk aktør skal beskæftige os med. Den gamle fortælling om, at det er en hård branche, vi agerer i, skal vi i fællesskab afmontere ved at fokusere på det gode, sunde arbejdsmiljø, hvor fysisk og psykisk nedslidning er uacceptabelt, og hvor god trivsel er en selvfølgelighed.  

Denne indsats skal naturligvis foregå i dialog med alle de institutioner og aktører, som DMF’s medlemmer er i berøring med.  

Plads til alle 

Et musikliv, hvor repræsentation og diversitet er i balance, er også en vigtig komponent i forhold til at opnå bæredygtighed. På dette punkt har vi udformet en politik på området, som vi er i fuld gang med at udmønte.  

Det er et klart mål for mig som forperson, at musiklivet skal have plads til alle på lige vilkår, uanset køn eller for den sags skyld etnicitet, alder, geografi eller genre. Derfor er jeg også i tæt dialog med organisationer og aktører i musiklivet om dette. 

Bæredygtighed i musikerlivet handler naturligvis også om økonomi. Vi skal aflønnes fair og rimeligt for den værdi, vi skaber med vores musik. Derfor er vi hele tiden opmærksomme på at forhandle gode overenskomster i hus men også at forbedre vilkårene for alle vores freelancere, der ikke altid har nemt ved at forhandle en rimelig hyre hjem, og hvor støttepuljen fra stat og kommuner ikke helt er tidsvarende. 

Mere musik til de unge 

Det er samtidig helt essentielt, at børn og unge i hele landet får mulighed for at få undervisning i musik, hvis musiklivet i fremtiden skal være bæredygtigt. Dette gælder både i folkeskolen og gymnasiet men også i fritiden på musik- og kulturskoler. Derfor arbejder vi hårdt på at få styrket det politiske og økonomiske fundament, så endnu flere børn og unge, uanset geografi eller socialt tilhørsforhold, kan lære at udøve musik. 

Det sidste punkt, jeg vil nævne, er demokratisk bæredygtighed, og her vil jeg gerne udfordre mig selv som forperson. For ganske vist er jeg den politiske kransekagefigur, som til enhver tid skal repræsentere vores forbund udadtil og om nødvendigt kæmpe de kampe, der skal til, samt formulere de budskaber, der kan være med til styrke vores område.  

Dette gør jeg hellere end gerne. Men samtidig er det også vigtigt for mig at udvikle vores demokrati internt således, at alle de politiske talenter, vi har, kan udvikle sig og blive klar til at tage over en dag. 

Derfor ligger det mig meget på sinde, at vores dialog og omgang med hinanden skal være sund og ladet med respekt. Vi skal spille hinanden gode og skabe rammer for, at idéer kan få lov til at lette og måske flyve rigtig højt til glæde for os alle - eller lande stille og roligt med værdighed.  

DMF har et kæmpe potentiale mellem alle os medlemmer, som jeg vil gøre mit yderste for at udfolde. Rigtig god sommer! 

Bedste hilsener, 

Thomas Sandberg, forperson