Leder: DMF – Dit Musikalske Fællesskab
Mennesket er nemlig grundlæggende et socialt væsen, som i mange tusinde år har organiseret sig i fællesskaber på forskellig vis: I landsbyen. I foreningen. I demokratiet og ikke mindst på arbejdspladsen og i de faglige organisationer.
Fællesskabet er motoren i velfærdssamfundet med demokrati og solidaritet som vigtige komponenter. Filosoffen K.E. Løgstrup skriver at, ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd,” og mener hermed, at vi har ansvar for hinanden og ikke kun os selv.
Det er selve fællesskabets dna, som det er vigtigt at blive mindet om i en tid, hvor individualiseringskulturen i dagens præstationssamfund skaber mistrivsel, afstand og alt for stort pres og ansvar på den enkelte.
Sæson for overenskomster
Netop nu er det sæson for overenskomstforhandlinger på musikkens områder. Det er en disciplin, som er indbygget i vores arbejdsmarked under navnet Den Danske Model, og som har været gældende, siden Septemberforliget blev indgået i 1899 efter 100 dages lockout af godt og vel halvdelen af den danske arbejdsstyrke.
Dette forligs indhold gav på den ene side arbejdsgiverne ret til at lede og fordele arbejdet og på den anden side arbejdstagerne ret til at organisere sig. Og det er i lyset af dette, at DMF’s dygtige jurister forhandler i denne tid med arbejdsgiverne i staten og kommunerne på medlemmernes vegne assisteret af os tillidsvalgte politikere for at opnå bedre forhold.
Et af de første tydelige resultater på dette er den netop indgåede aftale på musikskoleområdet, som er forhandlet i fællesskab med vores venner i DMpF – Dansk Musikpædagogisk Forening.
Vi styrker fællesskabet
Dansk Musiker Forbund blev stiftet i 1911 af 26 lokale orkesterforeninger placeret i hele landet, og tanken var dengang som i dag at stå sammen om gode løn- og arbejdsvilkår for musikerne.
I Hovedbestyrelsen er vi i øjeblikket i gang med et vigtigt arbejde, der skal styrke fællesskabet og sammenhængskraften yderligere i forbundet ved at skabe bedre rammer for det vigtige lokale og kollegiale tillidsarbejde i hele Danmark.
Vi vil fremtidssikre den lokale forankring ved at styrke de lokale og landsdækkende netværk mellem medlemmerne, hvor deling af erfaringer og viden samt kollegialt sammenhold og aktiviteter er det centrale – understøttet af et stærkt hovedforbund.
Sammen er vi stærkere
I Dansk Musiker Forbund arbejder vi efter mottoet 'Din drøm er en del af fællesskabet', og med dette mener vi, at alle musikere i alle genrer og udtryksformer skal have mulighed for at udfolde deres musikalske drømme og ambitioner gennem faglig solidarisk opbakning og rådgivning fra Dansk Musiker Forbund og det kollegiale netværk af medlemmer.
Men vi kigger ikke kun indad mod os selv i Dansk Musiker Forbund. Det er helt fundamentalt for vores organisation, at dialog og gode tillidsfulde relationer til alle musiklivets aktører og interessenter er meget højt prioriteret.
Vi står simpelthen stærkere overfor de udfordringer, der er i forhold til kønsbalance og sexisme, streaming, ophavsret og opretholdelsen af musiklivets økosystem, når vi i fællesskab med de andre organisationer får skabt stærke dagsordener og politiske mål.
Vi skal have tætte alliancer og med nysgerrighed udforske de forskellige holdninger og tilgange, vi møder - for vi skal huske på, at ’Uenighed gør stærk,’ som Poul Henningsen skrev. Det er nemlig gennem de gode brydninger og samtaler, at vi rykker fremad og får skabt det gode, sunde og trygge musikliv i Danmark.
Derfor skal Dit Musikalske Fællesskab i Dansk Musiker Forbund bygge på et stærkt kollegialt og fagligt sammenhold, der strækker sig over hele landet med ligesindede kollegaer og med forgreninger ind i alle de andre organisationer, der bærer det danske musikliv.
Sammen er vi stærkest. Sammen skaber vi fremtiden.
Thomas Sandberg, forperson hos Dansk Musiker Forbund.