Korsangernes Fællesråd uddeler hæderspris
”Vi har valgt at uddele De Professionelle Korsangeres Hæderspris, fordi vi gerne vil skabe en anledning til at tale lidt om, hvor mange fantastiske sangere og kollegaer, der sidder rundtomkring derude. Prisen skal være med til at få hyldet dem, som har gjort et eller andet særligt for vores miljø, enten kunstnerisk, fagligt eller socialt,” fortæller Jakob Knudsen Pedersen, der er formand for Korsangernes Fællessråd, KSFR. Det var under coronaen, hvor bestyrelsen i Korsangernes Fællesråd talte om de svære vilkår – ingen jobs og dårlige tider for branchen – at idéen om at få uddelt en kollegapris ledsaget af nogle penge, opstod. Det blev til to priser af hver 15.000 kr., som hvert år skal gives til to korsangere fra de professionelle ensembler.
”Vores økonomi kommer jo fra Gramex-midlerne og en lille andel af dem må faktisk gerne bruges til priser og andre sociale formål. Dét, synes vi, tiden var moden til at udnytte. Vi er et andet sted nu, end dengang den gamle pris blev uddelt, blandt andet er vi jo ikke Dansk Korforbund mere. Nu er vi i Dansk Musikerforbund, og så synes vi hele setup’et omkring prisen skulle være noget andet. Prisuddelingsfesten var i sin tid en stor og flot branchefest – og det vil vi til gengæld helt klart gerne tilbage til,” siger Jakob Knudsen Pedersen.
Lina Valantiejute
Ifølge sine kollegaer på Den Jyske Opera er sopranen Lina Valantiejute en person, der ofte tager “en for holdet” – både når det handler om at synge ekstra, vise ekstra opmærksomhed og i det hele taget bare være der, når nogen har brug for det. På grund af sit gode kollegaskab og høje kunstneriske niveau er hun modtager af De Professionelle Korsangeres Hærderspris anno 2022.
”Da jeg fik at vide, det var mig, der havde fået prisen, blev jeg meget rørt. Og det er jeg faktisk stadigvæk. Det kunne lige så godt have været en anden, tænkte jeg, for der er så mange andre gode kollegaer rundt omkring, som har fortjent det lige så meget”, siger Lina Valantiejute, sanger i Den Jyske Opera.
Det er repræsentanter fra Korsangernes Fællesråd som har bestemt, at hun skal have den ene af årets to hæderspriser. I deres begrundelse lægger de blandt vægt på, at Lina Valantiejute, uden at gøre noget særligt stort nummer ud af det, gerne låner sin arbejdsindsats og sin stemmes højde og ekvilibrisme ud, hvis en kollega har brug for en pause fra et svært og udfordrende parti. Når man hertil lægger, at hun gør det på en utrolig beskeden, uselvisk og i øvrigt uovertruffen musikalsk og kunstnerisk måde, ja, så har man en indlysende hædersprismodtager.
Et tæt kollegaskab er en gave
Lina Valantiejute har været fastansat på Den Jyske Opera i over 20 år, og fra starten har det stærke sammenhold, som her hersker mellem sangerne, været vigtigt for hende.
”Selvom det hele var nyt i starten, kunne jeg mærke, det var et sted, hvor man løfter i flok. Og det har virkelig stor betydning. Man kan ikke løfte alene, og slet ikke den slags arbejde, vi laver. Vi er jo alle sangere, og vi lever i et konkurrencemiljø, men alligevel er vi jo også hinandens gode kollegaer, som man vokser sammen med efter at have arbejdet så tæt i mange år. Det er en stor gave at opleve,” siger Lina Valantiejute.
Hvis prisen kan og skal bruges til at sætte fokus på noget, så peger Lina Valantiejute på, hvor vigtigt det er, at der er nogle i ensemblerne, der prioriterer fællesskabet og tager ansvar for helheden, også selvom man arbejder inden for et individualistisk felt.
”Det bliver tit overset, at de, der har store og gode menneskelige kvaliteter, og som har været med til at tage ansvar for ensemblernes trivsel, faktisk er utrolig vigtige for fremdriften, og dermed for de kunstneriske resultater også,” siger Lina Valantiejute.
I sangermiljøerne bliver det kollegiale ikke så tit sat italesat, men det er jo lige som alle andre steder så vigtigt at have det godt på sit arbejde og have nogle gode kollegaer, mener Lina Valantiejute.
”Man glemmer nogle gange at tænke på korene som arbejdspladser også. Det er selvfølgelig vigtigt at forsøge at nå det allerhøjeste kunstneriske niveau, men det er mindst lige så vigtigt i mine øjne at være en god kollega. Og det synes jeg denne her pris bekræfter rigtigheden af,” siger Lina Valantiejute.
Mange der tager ’en for holdet’
Netop fordi Korsangernes Hæderspris er en kollega-pris, så findes der for Lina Valantiejute nærmest ikke nogen større glæde end at få denne anerkendelse.
”Jeg elsker mit arbejde, og jeg elsker mine kollegaer. Jeg vidste slet ikke, prisen var på vej til mig. Jeg synes, vi er mange, der tager ”en for holdet,” og gør hvad vi kan for at hjælpe andre. Det bedste ved at få prisen er at vide, at nogen værdsætter det, jeg har valgt at bruge mit liv på, elsker og selv synes er vigtigt,” siger Lina Valantiejute.
Ejvind Callesen
For tidligere formand for Dansk Korforbund, Ejvind Callesen, er tildelingen af De Professionelle Korsangernes Hæderspris en cadeau, der understreger, at et livslangt stykke arbejde for at cementere korsangerne som faggruppe har været det hele værd.
”Jeg blev trukket til side i en pause på DR af Jakob Knudsen Pedersen, formand for Korsangernes Fællesråd, som var til samme korprøve. Jeg nåede lige at tænke: ” Åh nej, er det nu nogle gamle korforbundssager, vi skal rode op i, men det var det jo heldigvis slet ikke”, siger Ejvind Callesen, som egentlig er pensioneret, men af og til alligevel er at finde på rækkerne i et af de store kor som assistent.
For Jakob Knudsen Pedersens ærinde var ikke at diskutere gamle sager fra Ejvind Callesens tid i Dansk Korforbund. Tværtimod fik Ejvind Callesen her at vide, at han var en af to modtagere af De Professionelle Korsangeres Hæderspris, som er indstiftet af Korsangernes Fællesråd.
En institution inden for det faglige arbejde
Det er Ejvind Callesens store engagement og arbejde i Dansk Korforbund, der ligger til grund for hans pris, fortæller Jakob Knudsen Pedersen.
”Som formand arbejdede Ejvind Callesen i over 20 år for, at korsangerne fik bedre løn- og arbejdsvilkår, og i løbet af den tid blev mange ting forbedret. Ikke kun bidrog Ejvind til, at korsangerne som faggruppe fik anerkendelse, men han fik også sat et eftertrykkeligt aftryk på rammerne for sangernes arbejde”, beskriver Jakob Knudsen Pedersen.
Jakob Knudsen Pedersen ser nærmest Ejvind Callesen som en institution inden for det faglige arbejde, og selvom det nu er over 10 år siden, han gav stafetten videre, så er det stadig tydeligt, hvilken forskel Ejvind Callesen gjorde:
”Vi korsangere nyder alle stadig godt af de kampe, han tog på vores vegne. Han banede vejen for de overenskomster, vi stadig arbejder under i dag,” sammenfatter Jakob Knudsen Pedersen den begrundelse, Korsangernes Fællesråd har lagt til grund for Ejvind Callesen som prismodtager.
”Herudover er Ejvind, der jo faktisk er gået på pension, en stor inspiration for mange af os, fordi han stadig synger og gerne trækker i arbejdstøjet, når der er brug for en assistent”, siger Jakob Knudsen Pedersen.
Korsangerne fortjener anerkendelse
Selvom Ejvind Callesen har en lang sangkarriere bag sig med ansættelser i blandt andet Operakoret og DRs – og førhen Radioens – forskellige kor og ensembler, så betyder det noget helt særligt for ham, at det med denne pris er de kollegiale kompetencer og hans politiske arbejde, der bliver honoreret.
”Jeg har jo altid vægtet kollegaskabet højt og lagt mig i selen for at tage ansvar for fællesskabet. Jeg har derigennem lagt meget vægt på og brugt masser af tid på det faglige arbejde. For i mange sammenhænge har korsangerne haltet lidt bagud, både hvad angår stabile arbejdsforhold, men også i den anerkendelse, vi fortjener. Korsagen er og skal ses som et erhverv på lige fod med faginstrumentalisterne. Så jeg er da utrolig glad både på egne og på korsangerne som fags vegne over, at det bliver værdsat på denne måde. Det føles om et utrolig stort skulder-klap”, siger Ejvind Callesen.