Fagbladet Musikeren

“Jeg har været ret nervøs over, at eksamen blev rykket”

Som sidsteårsstuderende på Syddansk Musikkonservatorium uden et eneste SU-klip tilbage har der ikke været meget
at grine af for Christoffer Gausdal Find i den seneste tid. Midt i corona-tidens kaos og uvished har han dog formået at bringe smil på læben hos både sig selv og andre.
INGEN SU, aflyste spillejobs på stribe og en eksamenskoncert i farezonen gav en overgang konservatoriestuderende Christoffer Gausdal Find stresssymptomer. En dårlig vane fra folkeskolen med at lave håndprutter skabte dog pludselig et lille humoristisk lys

I takt med at Danmark under corona-krisen blev lukket gradvist mere og mere ned, hobede bekymringerne  sig langsomt men sikkert op hos den rytmiske saxofonist og konservatoriestuderende Christoffer Gausdal Find. Forbuddet mod at forsamles mere end 10 personer på grund af corona-smittefaren satte nemlig med ét en midlertidig stopper for både hans studie på Syddansk Musikkonservatorium – som han efter planen skulle afslutte denne sommer
-og alle planlagte koncerter med hans trio Flat Bop, der, udover et par ugentlige undervisningstimer på en aftenskole, er hans eneste indtægtskilde. Selvom han har rationeret meget med sine SU-klip, slap de op i februar, umiddelbart inden corona-krisen ramte Danmark i marts.

”Jeg kunne bare se jobs blive aflyst igen og igen, og jeg tror, at jeg til at starte med var ret bekymret over det, men jeg er også blevet afklaret med det med tiden”, fortæller Christoffer Gausdal Find, der trods situationen stadig så sig nødsaget til at bruge tid på at booke nye jobs i efteråret, hvis nu der pludselig blev åbnet op for det igen.

 

EKSAMENSKONCERTEN I FARE

Det var ikke kun de mange aflyste spillejobs og udsigten til manglende indtægt, der fyld- te meget i Christoffer Gausdal Finds bevidst- hed. Hans afsluttende eksamenskoncert på konservatoriet var nemlig også i farezonen.

”Jeg har været ret nervøs over, at eksamen blev rykket. Da det hele startede, tænkte jeg; nå ja, det er ikke noget problem, for der er længe til den eksamenskoncert, men så når man ind i midten af marts og kan godt se, at det bliver altså ikke aktuelt”

Han havde skrevet to værker for Big Band i forbindelse med 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. De blev ikke opført i forbindelse med Gen- forenings-jubilæet, da det blev aflyst, og formentlig bliver de heller ikke opført til hans eksamen som planlagt, da det med et forsamlingsforbud og afstandsregler ikke bliver muligt med så mange musikere på scenen. Eksamenskoncertens repertoire kommer derfor til at se noget anderledes ud end først planlagt, og desuden må han forlige sig med tanken om, at han højst sandsynligt slet ikke får mulighed for at invitere publikum til koncerten.

”Jeg synes selvfølgelig, det er smad- derærgerligt. En afsluttende eksamenskon- cert er for mig en festlig begivenhed, hvor man, på trods af presset, glæder sig over at kunne fejre det med familie og venner. Det plejer altid at være en helt særlig dag, og det er ret specielt at kunne have mange menne- sker med til sin eksamen”, siger Christoffer Gausdal Find.

Nu handler det for ham bare om at få det bedste ud af det og få papirerne på, at han har gennemført sin uddannelse, selvom han ikke regner med, at der er nogen, der nogen- sinde vil kigge på dem.

Christoffter Gausdal Find - Foto: Jacob Lyager Birkedal
DET var ikke uden betænkeligheder, at Christoffer Gausdal Find sagde ja til at lave håndprutte-quizzer i Natholdet på TV2 og blive landskendt under navnet Fartman, da han jo er professionel musiker og først og fremmest gerne vil kendes for det. Foto:Jacob Lyager Birkedal.

 

KROPPEN SAGDE FRA

Samtidig med at Christoffer Gausdal Finds hoved var fyldt med bekymringer om ek- samen og en skrantende økonomi, var hans kalender også propfyldt med ting, han skulle have gjort, men dagene gik, uden at han rigtig nåede noget af det.

”Jeg blev faktisk enormt stresset og måtte tage til lægen, fordi jeg fik hjerteban- ken og svimmelhed og sådan noget. Egentlig havde jeg det okay psykisk, men jeg kunne bare lige pludselig mærke, at min krop den sagde fra”, fortæller Christoffer Gausdal Find, der tog til lægen, der konstaterede, at det helt klart var stressrelateret.

”Da jeg forklarede hende, hvordan det hele hang sammen, så sagde hun, jamen du har jo også mistet hele dit indtægtsgrundlag. Så jeg havde en periode, hvor jeg egentlig var rime- lig stresset, men samtidig har jeg også været glad nok for, at jeg ikke skulle det store, for det har egentlig også betydet, at jeg har formået at komme helt ned i gear”, forklarer han.

 

EN DÅRLIG VANE

Et af de få lyspunkter Christoffer Gausdal Find har haft under corona-krisen er hans håndprutter. Under corona-krisen har de været en kilde til meget sjov for både ham selv og andre, både på Facebook og i tv-pro- grammet Natholdet på TV2, hvor han to uger i træk sad og lavede pruttequizzer, og seerne skulle gætte, hvilken melodi han håndprut- tede. Egentlig er det bare en dårlig vane fra folkeskoletiden, som han har videreudviklet til et unikt musikalsk udtryk – eller håndtryk, om man vil. Pruttelydene laver han ved at fol- de hænderne og presse håndfladerne sam- men, og han kan håndprutte al slags musik fra Bach til Michael Jackson. Selvom han selv finder stor fornøjelse ved det, var det dog ikke uden betænkeligheder, at han sagde ja til at medvirke som Fartman i Natholdet.

”Først og fremmest betragter jeg jo mig selv som musiker, men omvendt synes jeg jo også, at det er sjovt det her, og der er ikke rigtig andre, der kan det (håndprutte, red.), så jeg synes også, at det er med at gribe den, mens den er varm, fordi folk synes, det er sjovt”, konstaterer Christoffer Gausdal Find, der heldigvis har oplevet, at mange godt kan se og høre det musikfaglige islæt i håndprut- terne.

”Altså én ting er at kunne prutte melodier med hænderne, det er sjovt og sådan noget, men folk fokuserer på at, okay han sidder rent faktisk og læser noderne. Der er faktisk noget i det her, som gør det lidt mere seriøst, selvom det jo ikke er seriøs musik”.

 

Christoffer Gausdal Find har ved redaktionens afslutning endelig fået en dato i juni for sin ek- samenskoncert og har til sin store glæde fået lov til at invitere 30 personer med.