“Jeg går live syv gange om ugen”
I april opfandt Janne Wind det digitale undervisnings-forum ’Danmark Rytmiske Online Kor’, som tæller 220 deltagere fra hele landet, samt nogle få i udlandet. Undervisningen bliver live-streamet i et lukket Facebook-univers, og hun betegner koret som en ’korsanger-hjælpepakke’.
”I løbet af de første fem uger er der op- stået et helt unikt og fantastisk fællesskab inde i denne her gruppe,” beretter Janne Wind og forklarer, at deltagerne får en korsæson, som alle korsangere kender den, med en ugentlige øveaften med indstudering af sange.
Derudover har hun lagt sig i selen for at skabe noget ekstra for deltagerne, der imødekommer de sociale og fysiske behov, som mange mennesker har i denne tid.
”Jeg har forsøgt at tænke: Hvad kan man give dette her kor, som man ikke kan give sit sædvanlige fysiske kor? Man kan for eksempel give det en daglig tilstedeværelse, så hver morgen laver vi vejrtrækningsøvelser sam- men. Det gør man jo aldrig nogensinde med sit fysiske kor. Her er det faktisk lykkedes mig at lave en ramme, der fylder hele ugen ud. Jeg går live syv gange om ugen, fortæller hun. Det koster 995 at være med i ’Danmarks Rytmiske Online-kor’. Der er 220 sangere i ko- ret, som har kørt siden 27. april og fortsætter til og med den 28.august. Ud over de daglige vejrtrækningsøvelser og den ugentlige øveaften, får deltagerne også i alt 18 masterclasses, hvoraf de 8 er med gæsteundervisere, som Janne Wind har hyret.
”Jeg tænkte ret hurtigt: Jeg er ikke den eneste underviser lige nu, der længes efter at få mig selv sat i spil, men som også godt kunne bruge noget indtægt. Så jeg har simpelthen valgt at gå ud og hyre foreløbig 8 gæstelærere. Jeg betaler dem for, at de kommer og laver en undervisningssession en gang om ugen i koret, og så laver jeg selv resten af de her undervisningssessions,” forklarer hun.
ALLE HOLDT VEJRET
Normalt er Janne Wind leder af tre kor på Fyn. Et af dem er Danmarks største kor, Odeons Rytmiske Kor i Odense, der tæller over 1000 sangere. Derudover arrangerer hun normalt forskellige former for happenings, events og kurser for virksomheder og private med fokus på sang, stemme og vejrtrækning. Da Danmark lukkede ned i marts, sad hun derfor med håret i postkassen, ligesom så mange andre musikere.
”Dét, jeg har bygget op omkring mig, er masser af kæmpestore grupper, der står og synger sammen, lige op i hovederne på hin- anden. Det korthus var det første, der væltede, og det bliver jo nok det sidste, der bliver bygget op igen,” konstaterer Janne Wind.
Hun greb straks til handling, selvom der skulle gå halvanden måned, før ’Danmarks Rytmiske Online Kor’ var færdigudviklet. Da nedlukningen blev en realitet, aflyste hun i første omgang sin forestående korprøve og gelejdede koret ind i en lukket gruppe på Facebook, hvor hun indstuderede sange live. Kort tid efter fik hun endnu en idé:
”Efter halvanden uge i karantæne begyndte det at blive tydeligt, at folk var meget følelsesmæssigt ramt. Da depressionsfasen af forandringsprocesserne for alvor satte ind, genoplivede jeg en Facebook-julekalender med daglige vejrtrækningsøvelser, som jeg lavede i december sammen med 1300 mennesker. Midt i marts måned genoplivede jeg den. Jeg rakte ud til de her 1300 mennesker og sagde: Er jeg den eneste, der trænger til en mundfuld luft lige nu?” fortæller Janne Wind og fortsætter:
”Alle holdt jo vejret. Så der var faktisk et par hundrede stykker, som meget aktivt gik med ind. I 6 uger trak vi vejret sammen hver morgen. Hver morgen kl. 7 gik jeg online inde i ’Pusterummet’, som vi kaldte det, og så lavede vi ugens vejrtrækningsøvelser. Det blev lidt småterapeutisk,” konstaterer hun.
UDVIKLEDE DET PÅ TO UGER
Energien til at udvikle ’Danmarks Rytmiske Online Kor’ fik Janne Wind først efter, at Mette Frederiksen den 6. april meldte ud, at forbuddet mod de store forsamlinger fastholdes til og med august. Da Janne Wind havde fået den vished, at det ville vare en rum tid, før hun igen kunne genoptage sine aktiviteter, kunne hun udvikle et koncept, der passer til situation.
”Det gjorde, at jeg fik frigjort min kreative kraft, for når jeg havde fire måneder at lege med, så kunne jeg godt lave noget online, der møder noget af den dybe længsel, jeg kunne høre, at der var hos både mine korsangere og andre korsangere. Vi længes efter vores fællesskab. Vi er bekymrede for, at vores stemmer ikke kan holdes ved lige, og vi trænger til at blive høje i låget. Så tirsdag morgen den 7. april satte jeg mig ved mit skrivebord, og jeg blev siddende, indtil jeg havde udviklet Dan- marks Rytmiske Online-kor. Det tog 14 dage,” fortæller Janne Wind.
Sammen med sin søn har hun mikset sæsonens 16 numre trestemmigt med klaver, guitar og trommer. Hun afspiller filerne til korprøverne, og deltagerne får dem desuden tilsendt drypvis henover sæsonen sammen med en lydfil med deres egen stemme.
”De kan sidde derhjemme og synge deres egen stemme, mens de hører hele orkestret og det trestemmige korværk ud af deres højtalere. Så de får en illusion om, at der står et helt kor i deres stue. Det er vældig festligt.
Og samtidig kan de gøre alt det, man ikke kan gøre til en traditionel korprøve: De kan snakke sammen, mens korlederen ind- studerer. De sidder og skåler og hyggesnakker. De finder sidekammerater, får nye relationer og fastholder gamle relationer,” beretter Janne Wind.
FREMTIDEN ER IKKE DYSTER
Økonomisk selvstændighed har altid været vigtigt for Janne Wind, så hun har altid sørget for at have en økonomisk buffer til svære tider. Derfor vidste hun med det samme, at hun ikke ville søge hjælp fra regeringens hjælpepakker.
”Min første tanke var, at der er andre typer end mig, som ikke har noget på kistebunden. Jeg har mere lyst til, at de skal kunne få de hjælpepakker. Min næste tanke var; selvfølgelig kan jeg tjene penge. Jeg har jo ikke mistet hverken stemmen eller energien, og så længe vi har in- ternettet, så skal jeg nok finde nogle måder at tjene penge på,” fortæller Janne Wind.
Hun er fortsat i fuld gang med at tænke i nye forretningskoncepter, for hun tror ikke på, at vi vender tilbage til normale tilstande lige foreløbig.
”Jeg bliver ikke den første, der hopper på gulvet. Tænk sig at være korlederen, der skal leve med, at fire fra mit kor døde, fordi vi gik for hurtigt i gang! Jeg har besluttet mig for, at jeg professionelt vil navigere med den der ekstra forsigtighed i dette her.
Jeg har udstyr. Jeg har kapacitet, og jeg har også talentet til at kunne varetage i hvert fald en del af min undervisning online,” fastslår Janne Wind.
Konkret forestiller hun sig, at hun for eksempel kan kombinere online-undervisning med at mødes med stemmegrupperne enkeltvis, og hun ser også en mulig forretnings- idé i de masterclasses, hun har udviklet til ’Danmarks Rytmiske Online Kor’
”For mig ser fremtiden ikke dyster ud. Vi skal bare turde tænke virkelig anderledes – og vi skal turde at sætte os selv i spil på nogle helt nye måder,” slutter hun.