Har du sikret dig, at du har rettigheder til de fotos, du bruger?
DMFs medlemmer bliver i stigende omfang opkrævet vederlag, erstatning og godtgørelse for brug af fotos på egne hjemmesider, profiler på sociale medier m.v.
Den, der har taget et foto, skal give tilladelse, før det bruges offentligt, og fotografen skal krediteres. Det er der desværre en del, som glemmer, når der lægges billeder på hjemmesider osv.
Men flere af DMFs medlemmer har oplevet, at det kan blive en dyr fornøjelse fx at vise et billede af en flæskesteg, man har fundet på nettet og lagt op i forbindelse med markedsføringen af, at man spiller til julefrokoster. Der er også en del, der fejlagtigt tror, at man frit kan bruge billeder, hvor man selv er hovedperson. Men fotografens rettigheder gælder altså, uanset om det er en flæskesteg eller en musiker, der er på billedet.
Risikoen for, at fejl bliver ”opdaget”, er steget i takt med, at der etableres firmaer med den primære forretningsmodel at finde krænkelser af fotorettigheder og opkræve vederlag, erstatning og godtgørelse for krænkelsen. De pågældende firmaer betjener sig af robotter, der gennemsøger selv de fjerneste afkroge af internettet og finder de fotos, som firmaet overvåger rettighederne til.
Bliver du opdaget med billeder på hjemmesiden, som du ikke har rettigheder til og har glemt at kreditere fotografen for, koster det sædvanligvis i omegnen af 5.000 kr. pr. billede.
Den gode og sikre strategi er altid at have en skriftlig aftale om de billeder, man bruger – det bør fremgå klart, hvad man kan bruge dem til.
Hvis det alligevel går galt, er du velkommen til at kontakte Morten Madsen og få rådgivning i din konkrete situation.