Fra konkurrenter til kollegaer: Lokalt netværk på Fyn styrker fællesskabet
I 2017 gik dengang 30-årige Lene Høst Mees rundt i Odense og var træt af, at alle musikervennerne flyttede til København. Samtidigt savnede hun kollegaer og sparringspartnere i sit virke som freelancemusiker og deltids musikunderviser.
Kort sagt følte hun sig ensom og alene med de udfordringer, hun gik med.
Inspireret af en veninde, der var del at et kunstnerisk netværk i København, besluttede hun sig derfor at starte et lignende netværk op for lokale musikere og kunstnere på Fyn.
”Jeg tænkte, at vi da også skal lave noget fedt her, og derfor startede jeg netværket op sammen med min musikerkollega Liv Vester Larsen,” siger Lene Høst Mees om det netværk, der siden fik navnet LunArs og i dag har ca. 90 medlemmer i deres facebookgruppe.
Og hurtigt viste det sig, at hun bestemt ikke var alene om at føle sig alene.
Kun for kvinder
Hvad der først var en messengertråd blev hurtigt til en Facebookgruppe og fysiske møder, hvor målet for Lene Høst Mees var at skabe et fællesskab for freelancemusikere og –kunstnere med de samme behov for sparring og fællesskab som hende selv.
At det kun blev for kvinder beskriver hun som lidt af en tilfældighed, der skyldes, at der i starten primært kun var kvinder med, hvilket hurtigt viste sig at have nogle fordele.
”Det gav bare mening, fordi vi fandt ud af, at vi havde en masse ting til fælles, der hang sammen med det, at vi var kvinder,” fortæller hun.
Afgørende var det også, at online fællesskabet hurtigt blev til fysiske møder med jævnlige temadage på lokale cafeer, hvor alt fra barselsregler, skat, booking og fondssøgning var på dagsordenen.
For netop det fysiske møde har gjort en kæmpe forskel for hende og de andre medlemmer, fortæller hun.
”Vi er mange, der har fået et langt større netværk af andre musikere i Odense og på Fyn, og vi er blevet bedre til at se hinanden som kolleger end konkurrenter, hvilket også har været et motto for os,” siger hun og uddyber:
”Det, at vi kender og gerne vil hjælpe hinanden, gør en kæmpe forskel. På den måde bliver det hele bliver meget nemmere,” siger Lene Høst Mees.
Opdager hinanden
At LunArs har både en geografisk og en kønsmæssig afgræsning, er afgørende for netværkets succes. Det fortæller artist, sangskriver, musiker og 2. næstforperson i DMF, Stina Bekker, der blev medlem af LunArs-netværket i 2019.
Det giver nogle fordele, man måske ikke får i større og bredere netværk, mener hun.
Rent geografisk betyder det nemlig, at medlemmer nemt kan mødes, og at man har følelsen af at have sine kollegaer fra netværket tæt på.
”Mange musikere søger mod København eller Aarhus, men det er langt fra alle. Og det har været fedt at opdage gennem LunArs, hvor mange musikere, der faktisk er på Fyn, og vi nu har et sted at komme i kontakt med hinanden,” siger hun.
I forhold til, at netværket kun er for kvinder, så skaber det ifølge Stina Bekker et rum, hvor der er bedre plads til sårbarhed og emner, der primært vedrører kvinder.
”Jeg oplever, at vi bedre kan bringe vores personlighed i spil, og vi har en blødere energi sammen, end når der er mænd med. Og selv om det måske lyder lidt hårdt, så er det rart at slippe for mansplaining, hvilket mange kvinder stadig oplever, når de taler om, hvordan de har det, og deler fortællinger” siger hun.
Kunstnerisk frirum
Samtidigt fungerer netværket som et kunstnerisk frirum, der både er trygt og udviklende for medlemmerne, fortæller hun.
Og mens netværket oprindeligt startede som et fagligt og socialt fællesskab har det senere udviklet sig til også at være et kunstnerisk skabende fællesskab, der indtil videre har kastet tre kunstneriske projekter i eget navn af sig.
Projekter, der bl.a. har været støttet økonomisk af DMF.
”Folk byder ind med ideer, og dem, der har lyst til at udvikle eller bidrage til det, kan melde sig. Så mødes vi typisk fysisk for at tale mere om det og planlægge videre,” siger Stina Bekker, der understreger, at det fysiske møde er afgørende.
”Det er, når man mødes fysisk, at relationerne opstår sammen med magien og de gode ideer,” siger hun og uddyber, at netværket fungerer på sine egne præmisser uden et hierarki.
Og det er vigtigt, mener hun, for en alt for stram organisering kan være dræbende for en sådan gruppes dynamik og kreativitet. Til gengæld kan alle byde ind med det, de kan, og sammen bliver de stærkere.
”Jeg lærer meget af de andre, særligt dem, der laver noget andet end mig. Og rent praktisk er det en kæmpe fordel, at vi ofte er mange sammen i et projekt. For så er der flere hænder til at løfte de mange opgaver, der er med alt fra kunstnerisk udvikling, fondssøgning, PR og så videre,” siger Stina Bekker, der her giver tre gode råd til at starte sit eget netværk:
Få er nok
Når man starter et netværk op, behøver man ikke være mere end par stykker. Derfra skal det have lov til at vokse organisk, hvor man løbende er åben for at invitere flere folk med.
Slip det
Når netværket er startet, skal man turde slippe det, og lade det leve sit eget liv. Lad dem, der har overskuddet og lysten, byde ind, så det udvikler sig naturligt efter medlemmernes behov og ønsker.
Byd ind
Som I alle netværk skal man tænke over, hvad man selv kan bidrage med. Man skal være villig til at dele ud af viden og ideer og være åben over for andres inputs. Jo mere, du giver, desto mere får du ud af det selv.