Fagbladet Musikeren

Forhandlingerne for de offentligt ansatte er i fuld gang

Dansk Musiker Forbunds juridiske hold inden for ansættelses- og arbejdsret, med Jesper Hvolby Christensen i spidsen, er i fuld gang med at forhandle med de offentlige arbejdsgivere om bedre løn- og ansættelsesforhold for de medlemmer, der er ansat i stat og kommuner.
“For at sikre medlemmerne en rimelig og fair betaling for deres opgaver, er det vigtigt, at vi laver aftaler med arbejdsgiverne, der rammer løn- og arbejdsforholdene ind og giver medlemmerne bedst mulige rettigheder." Jesper Hvolby Christensen

I denne tid forhandler Jesper Hvolby Christensen og kollegerne Dorte Bang og Roxanne Bryan med arbejdsgivere inden for stat og kommuner om løn- og arbejdsforhold for de DMF-medlemmer, der er offentligt ansatte. Dansk Musiker Forbunds sekretariatschef Nanna Klingsholm deltager også i forhandlingerne.

Teamet udgør Dansk Musiker Forbunds hold af jurister med ekspertise inden for ansættelses- og arbejdsret, og de har travlt i denne tid, for forhandlingerne forventes afsluttet til april. Forberedelserne har imidlertid været i gang et stykke tid. 
”Vi forbereder overenskomstforhandlinger ved at høre på medlemmernes og tillidsrepræsentanternes ønsker og forslag til forbedringer. Når der er enighed om, hvad vi skal foreslå af overenskomstforbedringer, bliver kravene udvekslet med arbejdsgiverne. På det offentlige område blev de udvekslet den 15. december sidste år,” forklarer Jesper Hvolby Christensen.

Han understreger, at selvom det lige nu er de offentligt ansatte, det gælder, så har Dansk Musiker Forbund også overenskomster på andre områder, herunder freelanceområdet, og forbundet arbejder hele tiden på at overenskomstdække flere og flere områder.

”Det er usædvanligt, at en fagforening har overenskomster for freelancere. Men det er vigtigt for os i Dansk Musiker Forbund at overenskomstdække alle de områder, hvor vores medlemmer arbejder,” fastslår Jesper Hvolby Christensen.

Hvorfor har man som medlem gavn og glæde af overenskomster?
”På grund af ’Den Danske Model’ er der i Danmark fri ledelsesret til at fastsætte løn- og ansættelsesvilkårene for vores medlemmer, for det sætter lovgivningen ikke rammer for. For at sikre medlemmerne en rimelig og fair betaling for deres opgaver, er det vigtigt, at vi laver aftaler med arbejdsgiverne, der rammer løn- og arbejdsforholdene ind og giver medlemmerne bedst mulige rettigheder,” fortæller Jesper Hvolby Christensen og minder om, at Dansk Musiker Forbund også hjælper medlemmerne med deres individuelle ansættelseskontrakter med deres arbejdsgivere. 

Rammen fastsættes centralt

Jesper Hvolby Christensen forklarer i øvrigt, at den økonomiske ramme, man aftaler på det offentlige områder, bl.a. er afhængig af lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Derfor er der altid en forskydning i de private og de offentlige overenskomstforhandlinger. Han forklarer også, at den overordnede økonomiske ramme for overenskomstforhandlingerne på det offentlige område denne gang er udfordret, fordi lønudviklingen på det private arbejdsmarked bl.a. på grund af COVID19 ikke har været så god som forventet. Derfor bør forventningerne til det økonomiske resultat ikke være for høje. 

Hvis du har input og ønsker til, hvad Dansk Musiker Forbunds ansættelses- og arbejdsretsjurister skal tage med til overenskomstforhandlingerne – eller hvis du har brug for råd og vejledning i forbindelse med din ansættelseskontrakt, så skriv til dmf@dmf.dk