Flotte priser til DMF’s medlemmer i 2024
Fra DMA over DPA til Sonnings Musikpris er uddelt mange priser i år til dygtige og inspirerende musikere, og flere af dem er medlemmer hos Dansk Musiker Forbund.
Vi har her udvalgt tre medlemmer, der repræsenterer hver deres genre, som fortæller, hvad priserne betyder for dem.
Camma blev hædret med DPA’s Påskønnelsespris
Sanger Camma Okami modtog tidligere i år Danske Populær Autorers Påskønnelsespris. Prisen modtog hun for sin musik, og fordi hun bruger sit virke som musiker til at sætte fokus på bl.a. minoritets- og menneskerettigheder.
Og det var en meget stolt og ydmyg Camma Okami, der i efteråret modtog DPA’s Påskønnelsespris.
”Det er en kæmpe ære, og jeg blev meget glad, da jeg fik at vide, at jeg havde fået prisen,” fortæller hun til MUSIKEREN.
”For mig er prisen også et symbol på et skift i kulturen, hvor det er tilladt at udfordre magtstrukturerne. Også når man som jeg er i en udsat position som kvinde og minoritetsperson,” siger hun og uddyber:
”Mange folk bryder sig ikke om, at man piller ved status quo. Og DPA-prisen er en opbakning til mig og den forandring, jeg gerne vil bidrage til. En anerkendelse af den aktivisme, jeg står for,” siger Camma, der inden hun modtag prisen fra DPA havde skabt en del furore ved en anden prisceremoni.
Ved Simba Prisen, hvor influencere hædres for deres arbejde, bar hun nemlig en efterhånden ganske berømt kjole med en række politiske budskaber på, hvilket fik arrangørerne til at smide hende ud.
Hun fortæller, at hun i timerne og dagene efter hændelsen ved Simba Prisen modtog enormt meget støtte fra venner, kollegaer og følgere, og det hele endte med en undskyldning til hende fra arrangørerne bag prisen.
”Lige efter, jeg blev smidt ud, stod jeg et meget sårbart sted, hvor jeg ikke vidste, om det ville ende godt eller skidt. Og der var fællesskabets opbakning til mig uundværlig,” siger hun.
Med 2024 snart overstået ser Camma frem mod 2025, hvor særligt én dato lyser kraftigt op. Nemlig den 25. januar, hvor hun spiller sin første og største headliner-koncert i Pumpehuset i København.
”Det er et stort skridt og en stor investering for mig, og jeg tænker stort set ikke på andet. Jeg er meget stolt over, at jeg er nået så langt, og jeg glæder mig helt vildt,” slutter hun.
Basco vandt årets komponistpris ved DMA Roots 2024
Violinist og bratschist Andreas Tophøj vandt sammen med sine folkemusikerkollegaer fra Basco Hal Parfitt-Murray, Anders Ringgaard Andersen og Villads Hoffmann, prisen som årets danske rootskomponist ved DMA Roots i november 2024.
Og de fire bandmedlemmer er glade og stolte over prisen, fortæller Andreas Tophøj, der sammen med Basco også vandt prisen for årets album ved DMA Roots tilbage i 2020.
”Priser som denne giver opmærksomhed og anledning til at vise fanen. Det er en god anledning til at række ud til arrangører, og jeg er ikke i tvivl om, at prisen er medvirkende til, at vi får nogle ekstra jobs – eller jobs, vi ellers ikke ville have fået,” siger Andreas Tophøj og uddyber:
”Det er et kvalitetsstempel, som vi er meget glade for.”
Han uddyber, at priser som DMA og andre desuden er med til at skabe synlighed for de bands, der måske ikke altid trækker de største overskrifter.
”Det er afgørende, at man som band altid forsøger at holde sig aktuel. Enten ved at udgive nyt materiale eller som her, hvor vi vinder en pris,” fortæller han.
Også på det personlige plan gør prisen det lidt nemmere for ham at forklare familie og omgangskreds, hvad det er egentligt er, han laver, fortæller han.
”Folk omkring mig går næsten mere op i prisen end mig. De forstår ikke altid min musik, men de forstår prisen og den anerkendelse, der ligger i den,” siger han og uddyber:
”Det gælder nok især for de smallere genrer som roots, hvor DMA-prisen er en oversættelse, der viser folk, at det, vi laver i Basco, er godt og kan noget.”
Prisen betyder dog ikke, at træerne vokser ind i himlen, fortæller han, for mens det giver en del opmærksomhed på de indre danske linjer, så ringer bookere i mindre grad fra resten af Europa, blot fordi de vandt for årets komponist.
”Det er stadig et opsøgende arbejde at blive booket til de større internationale festivaler, og vi bruger en del tid på den del. Men en pris som denne hjælper en smule,” siger han.
I kalenderen er dog allerede flere spændende jobs, hvor Basco bl.a. skal til Norge og England og spille, ligesom de barsler med en EP og et dobbeltalbum i det nye år.
”Det glæder vi os til, og vi skal allerede i studiet her i december,” siger Andreas Tophøj, der slutteligt fremhæver bandkollega Hal Parfitt-Murray.
”Hal er den primære, når det kommer til de skabende elementer i Basco, og prisen er i høj grad hans fortjeneste.”
Den Danske Strygekvartet vinder Sonnings Musikpris
Godt nok er det først i juni 2025, at Den Danske Strygekvartet officielt modtager en af verdens mest prestigefyldte musikpriser, nemlig Sonnings Musikpris. Men de fire musikere i den verdensberømte kvartet har vidst det noget tid, og nyheden kom da også ud tidligere i år.
Og for violinist Frederik Øland var det en kæmpe overraskelse, da nyheden blev dem overbragt.
”Vi sad til møde på rektors kontor på Musikkonservatoriet, da repræsentanter fra Sonning-Fonden trådte ind og overbragte os nyheden. Jeg var dybt chokeret og troede, de tog fis på os,” siger Frederik Øland, der i Den Danske Strygekvartet spiller sammen med Rune Tonsgaard Sørensen på violin, Asbjørn Nørgaard på bratsch og Fredrik Schøyen Sjölin på cello.
Men den var god nok, og for Frederik Øland er prisen en ”kæmpe anerkendelse og et stort rygklap,” fortæller han, og han er særligt glad for, at prisen for første gang gives til et ensemble.
”Jeg har stor respekt for fonden for at give prisen til et ensemble. Det betyder meget for os, men jeg ser også prisen som en gestus til hele kammermusikmiljøet og en anerkendelse af det danske græsrodsnet af kammermusikere, som vi selv kommer fra,” siger han.
Han håber dermed, at prisen kan give andre ensembler mod på at fortsætte, og personligt betyder den også noget for deres egen karriere og lyst til at fortsætte, fortæller han.
”At være med i den eksklusive Sonning-klub betyder, at vi bliver endnu mere frie i de valg og de veje, vi gerne vil gå,” siger han.
Et spændende 2025
Udover selve overrækkelsen af prisen kan strygekvartetten glæde sig til flere spændende oplevelser i det nye år.
I forbindelse med prisoverrækkelsen afholdes en minifestival, som de arrangerer i samarbejde med Sonning-fonden, og så skal de fire musikere igen ud og spille i det danske kammerlandsskab, hvor de kommer fra, fortæller han.
Derudover venter en række koncerter i USA, og så skal de - ikke mindst - sammen med Lars Mikkelsen opføre en teatermusikkoncert med udgangspunkt i Dmitrij Sjostakovitjs strygekvartetter og breve.
”Vi glæder os helt vildt til det hele, og vi er meget taknemmelige og glade for muligheden for at lave så mange spændende ting,” siger Frederik Øland, der naturligvis også sætter pris på den medfølgende check på en million kroner, der kommer med Sonnings Musikpris.
”Vi er heldigvis blevet gode til at dele i fire efter 22 år sammen, og pengene skal bruges på noget godt til os selv og vores familier,” slutter han.