Fagbladet Musikeren

Efter 13 års skrivepause er Anna Brønsted tilbage med fornyet skaberkraft

Anna Brønsted med kunstnernavnet Our Broken Garden er aktuel med sin 3. soloplade. Den kommer efter en lang kunstnerisk tænkepause, hvor en svær besked gjorde, at hun måtte finde sig selv på ny. I dag er hun tilbage i en stærkere udgave med plads til nye dybder.
Anna Brønsted har udgivet i alt tre plader under kunstnernavnet Our Broken Garden. Den seneste udkom 25. august i år

De færreste går gennem livet uden nedture, modgang og heldigvis også opture. Sangskriver og sanger Anna Brønsted, der netop har udgivet pladen ’Blind’ under kunstnernavnet Our Broken Garden, har prøvet det hele.  

Til MUSIKEREN fortæller hun over en kop kaffe ved Søerne i København, at den nye plade netop er resultatet af en rejse gennem livet, hvor hun først ramte bunden, og siden har fundet sig selv på ny. 

I dag står hun tilmed på et stærkere fundament og med et større mod. For når man har prøvet at tabe, hvad der føles som alt, går man mindre frygtsomt til livet og med et andet perspektiv, fortæller hun. 

Men vejen dertil var ikke en dans på roser, fortæller Anna. I en tid, hvor mange omkring hende stiftede familie, fik hun den ulykkelige besked, at hun sandsynligvis ikke ville kunne blive gravid.  

“Så mens alle omkring mig var travlt optagede af at bygge rede, faldt jeg eftertrykkeligt ud af min,” siger Anna Brønsted og uddyber: 

”Det rystede mig i min grundvold og rykkede ved nogle urinstinkter i mig. Jeg blev i tvivl om stort set alt i mit liv. Jeg mistede lysten til at skrive musik, og jeg endte med at gå fra min kæreste.”  

Væk var forholdet, boligen, skaberlysten og udsigten til at blive mor. 

”Det var en svær tid, hvor alle de faste holdepunkter, jeg havde, pludselig forsvandt. Et stort tomrum åbnede sig foran mig,” fortæller Anna, der ikke længe før havde udgivet sin anden og meget velmodtagne plade med Our Broken Garden og allerede var i gang med nyt materiale. 

Nu stod hun i stedet midt i et vakuum, og vidste ikke, hvad hun skulle gribe i. 

En indre renselsesproces 

Men videre skulle hun, og det første, hun kastede sig over, var at finde et sted at bo. Det blev et dødsbo på Nørrebro, som hun købte. Og arbejdet med at istandsætte den gamle lejlighed blev en slags ydre parallel til det indre arbejde, der var sat i gang. 

Som rum efter rum blev revet ned, bygget op, malet og indrettet, var det som om en indre renselsesproces fulgte med, og det var rart med konkret arbejde med synlige resultater, fortæller hun. 

Artiklen forsætter under billedet

Anna
Udover at lave egne plader har Anna Brønsted spillet med et hav af danske kunstnere samt medvirket i mange teaterkoncerter.

I stedet for at skrive sange arbejdede hun i den periode som sideman for andre sangskrivere samt spillede teaterkoncerter. Jobs, hun satte stor pris på, fordi de udover at være godt lønnet, også har en fast ramme defineret af andre, hvor man ’bare’ skal falde ind. 

Og det står i stor modsætning til selv at være hoveddrivkraft bag et projekt, hvilket er et meget stort arbejde, fortæller hun. Her har man mange forskellige kasketter på, og der er mange kolleger og samarbejdspartnere i form af musikere, teknikere, pladeselskab, agent, pr og så videre, som man er samlingspunkt for. 

”Som hoveddrivkraft er man ofte den, idéerne kommer fra, samtidig med, at man også er den, der knytter alle tråde og har overblikket over al kommunikation på kryds og tværs. Først indad til i den skabende fase, og derefter udad til, når pladen er færdig og skal ud i verden,” siger hun og uddyber:  

”Og når man er en mindre kendt kunstner som jeg, tjener man ofte ikke ret mange penge på sit soloprojekt. Så i en periode, hvor der foregik rigtig meget svært indeni mig, var det dejligt at lave noget, hvor jeg ikke havde mig selv på spil på samme måde,” fortæller Anna Brønsted. 

Fandt vej med meditation 

Mens tankerne om at få børn blev lagt på hylden, begyndte meditation til gengæld at fylde mere i hendes liv. Hun beskriver det som en måde at finde ro på, men også en vej til den indre kilde, som hendes kreativitet udspringer fra. 

”Meditation er en måde at være med sig selv på, hvor man tillader de følelser, der er. Også de svære. På den måde er det et frirum, og jeg opdagede, at jeg kunne se noget i mørket, når jeg gav det lov til at være der. At se med sit blinde øje er på en måde en gave, man skal turde give sig selv,” siger Anna Brønsted, hvis nye og engelsksprogede album med titlen ’Blind’ er inspireret af netop den indsigt. 

I takt med at boligsituationen, meditation og gode jobs som sideman fyldte dagene med mere lys og ro, begyndte også lysten til at skrive sange at vende retur.  

Sange i skuffen fra tiden, inden beskeden om barnløshed ramte hende, blev fundet frem, og konturerne til en ny plade begyndte at vise sig. Det samme gjorde et mindre mirakel.  

Anna var blevet gravid. Efter at have lagt tanken om at blive gravid på hylden, lykkedes det - med hjælp fra den rigtige donor - i et allersidste forsøg, og i 2021 blev hun solomor til en lille pige. 

”Det var selvfølgelig fuldstændig fantastisk,” siger Anna Brønsted om kulminationen på et langt forløb, der nåede at vende hendes liv godt og grundigt på hovedet.  

Artiklen forsætter under billedet

Anna
Udover at lave musik er Anna Brønsted ved at tage en to-årig solistuddannelse på Rytmisk Musikkonservatorium, som er færdig med til vinter. 

Flotte anmeldelser 

At turde se indad og være bevidst om de blinde pletter, der forhindrer en i at se skønheden i det enkle liv, er også temaet på den nye plade, ’Blind’.  

Den udkom med flot modtagelse af anmelderne den 25. august på Anna’s faste pladeselskab, Bella Union, og selv om hun i disse dage er travlt optaget af promovering af pladen, ser hun også fremad.  

Til vinter er hun færdig med sin to-årige solistuddannelse i komposition på Rytmisk Musikkonservatorium, som hun har kastet sig over for at udfordre sine vante kompositoriske metoder. 

”Jeg vil gerne udvide min måde at tænke på i den kompositoriske proces, og det lærer jeg her. Uddannelsen er research baseret, hvilket betyder, at jeg undersøger nye måder at skrive musik på og nye områder, jeg kan arbejde indenfor,” siger hun og uddyber:  

”Eksempelvis arbejder jeg i øjeblikket på et audiovisuelt korværk for fire sangere, hvor jeg kombinerer sangernes lyd med et visuelt udtryk, som jeg skaber af stop-motion collager,” siger Anna, der i forbindelse den nye plade  også skal spille to eksklusive koncerter i løbet af efteråret  i hhv. Brorsons Kirke i København og i Skt. Lukas Kirke i Aarhus. 

Om de nye indsigter sammen med de gamle skal bruges til en ny Our Broken Garden plade, nye korværker eller måske begge dele, er hun stadig ved at overveje. 

”Jeg ved, at jeg gerne vil udvide mit kompositoriske felt og udforske nye måder og konstellationer at skrive i. Og der kunne også godt komme en Our Broken Garden plade mere på et tidspunkt. Nu må vi se.”