Fagbladet Musikeren

DMF støtter nyt koncertformat til sårbare unge

Et nyt koncept med intimkoncerter til sårbare unge starter op i dette efterår. Bag det nye koncertformat kaldet SOLO står organisationen ROSA, og målet er at bringe musikken ud til sårbare unge i trygge rammer. DMF bakker op og støtter projektet med 50.000 kr.
Ellen Østervig Bathum med kunstnernavnet ELBA skal spille i alt 10 SOLO-koncerter.

Musik er for alle. Det er bare ikke alle, der har mulighed for at opleve musikken live.  

Derfor søsætter organisationen ROSA dette efterår projektet SOLO med målsætningen om at udvikle et koncertformat rettet mod grupper af sårbare unge.  

Unge, som måske nok elsker musik, men som ikke føler sig tilpas i musikkens vanlige liverammer, hvorimod de gerne vil opleve en koncert i små overskuelige fællesskaber i trygge omgivelser. 

”Med SOLO’s særlige format ønsker vi at bidrage til, at endnu flere unge kommer i berøring med livemusikken, og de stærke oplevelser det kan give en,” siger ROSA’s leder, Conny Jørgensen. 

DMF bakker op 

Den tilgang er man begejstret for hos Dansk Musiker Forbund, der støtter SOLO med 50.000 kr. Det fortæller forperson hos DMF, Thomas Sandberg, der understreger, at trivsel er en vigtig dagsorden, og sårbare unge er en gruppe, vi som samfund skal tage bedst muligt hånd om.  

”SOLO er en rigtig god idé, hvor vi som musikere kan være med til at gøre en forskel,” siger han, der uddyber, at projekter som SOLO viser, at musikere kan spille andre steder end på spillesteder og til almindelige koncerter. 

”Vi ser heldigvis en tendens til, at musik tænkes mere og mere ind i trivselsdagsordenen, der også bakkes op af evidens om, at musik virkeligt gør en forskel. Det er med til at inspirere musikere og beslutningstagere om, at der er nye jobfunktioner at varetage for musikere,” siger Thomas Sandberg. 

I den forbindelse glæder det naturligvis også Thomas Sandberg, at SOLO med indtil videre 100 planlagte koncerter i år kaster en del arbejde af sig for de musikere, der skal spille. 

”Jeg tror, at der er en stor fremtid inden for det her område, og så er det samtidigt også udviklende for musikerne selv, når de spiller i andre rammer end normalt,” siger han. 

Ellen bruger egne erfaringer 

En af de musikere, der skal spille for de sårbare unge, er den 28-årige sanger Ellen Østervig Bathum aka ELBA, der bor i Thy. Hun fortæller, at hun sagt ja til at spille SOLO-koncerter, fordi det er et spændende og vigtigt projekt. 

”Jeg har aldrig spillet så intime koncerter før, så det er uvant format, som jeg glæder jeg mig til at prøve,” siger hun og uddyber, at SOLO-koncerterne også rammer noget, hun kan genkende fra sit eget liv. 

Den primære årsag til, at hun spiller koncerterne, er nemlig, at hun selv har været ramt af stress og ved, hvordan det er at have mentale udfordringer. Hun har i dag kæmpet sig tilbage, og hendes seneste plade handler om den proces, hun har været igennem, fortæller hun. 

”Jeg håber, at jeg med min musik kan inspirere og skabe håb for de unge, jeg skal spille for. Min egen erfaring er, at man hurtigt kan føle sig forkert og få det dårligt, hvis man tror, man skal passe ned i en bestemt kasse eller leve sit liv på én bestemt måde, ” siger Ellen Østervig Bathum, der den kommende tid skal spille i alt ti SOLO-koncerter for unge i Thy og omegn.