Fagbladet Musikeren

DJ Noize bruger AI som kreativ sparringspartner. Få hans bedste råd her

Udviklingen af AI betyder, at en ny verden fyldt med musikalske muligheder har åbnet sig. Det kan man som musiker drage stor fordel af, mener musiker og audio-entreprenør DJ Noize, der her giver sine bedste erfaringer med AI videre.

AI er ude af boksen og kommer aldrig tilbage.  

Og heldigvis for det, mener Kim Sæther aka DJ Noize, der beskriver sig selv som musikentreprenør og gennem en lang karriere som DJ, musiker, producer og meget andet altid har været nysgerrig på de teknologiske muligheder, der kommer frem.  

Det gælder ikke mindst fremkomsten af AI, der for ham betyder en effektivisering og optimering ift. skabelsen og produktionen af musik. 

Personligt bruger han AI som sin musikalske assistent, der i den kreative fase giver ham inspiration, og under selve produktionen kan få tingene til at gå meget hurtigere end før, fortæller han. 

Det kan eksempelvis foregå ved, at han uploader et groove til en af de mange AI-musikhjemmesider, der findes. Så beder han tjenesten om en række bud på toplines til groovet, som han så kan bruge eller lade sig inspirere af.  

”Det er en proces, der tager langt kortere tid end før, vi havde AI, og det er en meget effektiv måde at arbejde på,” siger DJ Noize. 

Som han ser AI, er der altså tale om et nyt værktøj i musikernes værktøjskasse, man med fordel kan lære at bruge. For det kan virkeligt meget, forklarer han. 

”Når folk opdager, hvor effektivt teknologien er, er det mit bud, at vi vil se mange flere musikalske projekter blive afsluttet, fordi det er nemmere at gøre musikken færdig. Særligt, hvis man sidder fast rent kreativt,” siger han. 

Sparer tid i arbejdet 

I sit arbejde, hvor han også laver musik til kommercielt brug såsom jingler og musik til reklamer, oplever han, at processen nu er meget nemmere i samarbejdet mellem reklamebureau, kunden og ham selv. 

”Før i tiden, når en kunde bad om et stykke musik, der skulle lyde som en mellemting mellem tre andre numre, skulle vi igennem en masse rette-runder, før alle var glade. I dag kan reklamebureauet selv prompte(dvs. give kommandoer til AI den skal udføre, red.) sig frem til et produkt, de kan bede mig som producer gøre færdigt,” siger DJ Noize.  

Han uddyber, at det sparer alle tid, fordi lægmænd hos reklamebureauet med AI kan lave et hurtigt udkast, han så kan arbejde professionelt videre med. 

”Det er ganske enkelt en mere effektiv måde at arbejde på, og selv om jeg måske ikke kan skrive så mange timer på som tidligere, så gør det processen mindre opslidende.” 

Kan aldrig erstatte levende musik 

DJ Noize har fra starten valgt at tage den nye AI-teknologi til sig, hvilket ligger i tråd med, at han altid har været nysgerrig på den teknologiske udvikling. Og det opfordrer han også andre at være. 

Men vil AI ikke gøre musikere arbejdsløse, kan man fristes til at spørge om. Men det mener DJ Noize ikke er tilfældet.  

”Det er stadig mig, der træffer de kreative valg, og sætter mit personlige præg på musikken. Jeg laver det, men får hjælp og sparring fra AI,” siger han og uddyber: 

”AI vil heller ikke aldrig kunne erstatte følelserne ved at stå foran scenen, og er derfor ikke en konkurrent til live musik. Tvært i mod tror jeg, at vi vil se en eksplosion af live musik de kommende år,” siger han. 

Og der er intet i vejen med, at den musik, der fremover vil begejstre folk på landets scener, er blevet til med assistance og inspiration fra AI, mener han. 

”Jeg håber, at så mange musikere som muligt vil prøve at bruge AI i deres musik. Hvis man bagefter ikke gider bruge det, er det fint, men man bør prøve det af. For det kan virkelig være en stor hjælp og kilde til inspiration,” siger DJ Noize, der her giver tre gode råd til, hvordan man som musiker kommer i gang med at bruge AI. 

Begræns dig 

Er man helt ny omkring brug af AI, så foregår det grundlæggende på den måde, at der på nettet findes hundredvis af hjemmesider, der tilbyder tjenester til musikproduktion. 

Siderne tilbyder en bred vifte af AI-funktioner fra generering af baggrundsmusik til avancerede kompositioner og harmonier. Så hvilke sider, der giver mest mening for dig, skal du undersøge.  

Men det er en god idé at begrænse sig, da det ellers hurtigt kan blive uoverskueligt, forklarer DJ Noize. 

”De forskellige AI-services kan mange forskellige ting, men man har ikke brug for mere end højest tre. Slet ikke i starten,” siger han. 

DJ Noize
DJ Noize ser AI som en stor hjælp for de musikere, der bruger tid på at lære, hvor mange muligheder, det giver dem.

Hav rene hænder 

Der er stadig stor usikkerhed omkring de juridiske aspekter ved brug af AI til produktion af musik. Derfor skal du som bruger af en AI-tjeneste grundigt undersøge, om du har rettighederne til den musik, du skaber. 

Det kan du forsøge at læse dig til på de enkelte sider, hvor det godt kan betale sig at læse med småt. 

Selv bruger DJ Noize primært tjenesten AIVA, som han er tryg ved. 

”Men man skal undersøge det grundigt. Både i forhold til, om du selv har rettighederne til den musik, du skaber, og om AI-sitet, du bruger, har styr på deres brug af andres rettigheder.” 

Ta’ tracket ud 

Når du laver musik med hjælp fra AI, bør du tracke det ud, så du kan mærke, hvordan det lyder på rigtige instrumenter. 

Det gør nemlig en stor forskel for forståelsen af, hvad AI kan, forklarer han, hvilket motiverer dig til at blive mere nysgerrig. 

”Når du erstatter AI`s lyde med dine egne live eller midi-trackede instrumenter, kan du mærke musikken på en helt anden måde, end når du hører det på computeren. Der oplever du for alvor, hvad AI kan. Og hvor store muligheder, der er.”