Fagbladet Musikeren

"Det er væltet ind med jobs"

Harmonikaspiller og visesanger Lars Grand har haft vind i sejlene under corona-nedlukningen med sit repertoire bestående af gamle danske viser, som vækker lykke i såvel andelsforeninger, handicapinstitutioner som i belastede boligkvarterer.
HARMONIKASPILLER og visesanger Lars Grand har haft vind i sejlene under corona-nedlukningen med sit repertoire bestående af gamle danske viser

 

 

"Det er 20 års hårdt arbejde, der lønner sig," fortæller Lars Grand, der har haft forrygende travlt, siden Danmark lukkede ned på grund af Covid-19.
Iklædt sin hvide stråhat har han optrådt udendørs et hav af steder med sin harmonika og sin fyldige stemme, med et repertoire bestående af gamle danske klassikere som ”Katinka, Katinka”, ”Nu går våren gennem Nyhavn”, og ”Tørresnoren.” Dermed er han vendt tilbage til rødderne.

”Det er ikke noget nyt for mig at spille i en baggård. Det har jeg gjort i 25 år. Det er bare nyt for mig, at jeg gør det 40 gange om måneden”, bemærker Lars Grand, der i sin tid spillede sine første jobs i en baggård i Nansensgade i København. 

Han fortæller, at han har spillet dobbelt så mange jobs i coronatiden, som han normalt spiller på denne årstid, og at han har fået udvidet sit netværk betydeligt. På grund af de særlige omstændigheder er han desuden nået ud til en bredere aldersgruppe, end han normalt spiller for. Og han er blevet godt modtaget.

”Folk er altid enormt positive. De kommer ud på altanerne eller hen til vinduerne, og så bliver de stående i samfulde 45 minutter. Jeg har kunnet mærke, at folk synes, at det er fedt, at der kommer nogle gode vibrationer. Jeg ser folk på afstand, så jeg kan ikke se dem ind i øjnene, men jeg kan se på kropssproget, at de synes, at det er fedt, og at de slapper af,” beretter Lars Grand og tilføjer:
”Børnene synes også, at det er fedt at høre de gamle viser. Det skal man ikke tage fejl af. Dem der er over 7-8 år kan godt fornemme, at dette her er noget gammeldags. På den fede måde,” bemærker han og understreger, at hans repertoire også bliver taget rigtig godt imod i boligområder, hvor der bor mange mennesker af anden etnisk herkomst end dansk:

”Det er lutter gode vibrationer. De synes, at det er superfedt, og jeg fyrer den bare af. De kender ikke sangene, men de ved godt, at dette her er noget gammelt dansk. De gider det godt – det er fantastisk.”

”Er du sindssyg, jeg er blevet eksponeret. Folk har rådelt mig. Jeg kan se, at de står med telefonerne – unge såvel som gamle".  

RÅDELT PÅ FACEBOOK

Antallet af spillejobs skyldes også, at Lars Grand har fået massiv gratis promotion, fordi folk har optaget hans optrædener med deres mobiltelefoner og delt ham på sociale medier.

”Er du sindssyg, jeg er blevet eksponeret. Folk har rådelt mig. Jeg kan se, at de står med telefonerne – unge såvel som gamle", fortæller han.

For ikke at belaste stemmen spiller han kun i 45 minutter. Han har kunnet klare de talrige jobs uden forstærkning, men på et tidspunkt blev de mange udendørs optrædener alligevel for meget for hans røst, og han måtte for første gang i sit liv bestille tid hos en stemmetræner, der lærte ham nogle øvelser ved en online-session.

”Der var nogle uger, hvor jeg havde meget travlt, og hvor det blæste meget. Jeg var i en meget stor gård flere dage i træk, så min stemme tog simpelthen skade. Så tænkte jeg; shit, det dur ikke dette her. Jeg må gøre noget. Nogen må gøre noget. Og så ringede jeg til en voksen,” bemærker Lars Grand, der fra starten overvejede både sit repertoire og hele sit kunstneriske udtryk nøje.

”Når jeg står dernede, så skal det være effektivt. Man skal kunne høre og se mig. Det er vigtigt, at sangene ligger godt til min stemme, så jeg har et højt output, fortæller han:

”Jeg skulle også overveje, hvilken stemning jeg gerne vil have frem. Det er helt klart, at en sang som ”Katinka, Katinka”, den handler om en mand, der står nede i en baggård med sin harmonika og synger om en kvinde, der hedder Katinka. Den ligger lige til højrebenet. Men jeg er også lidt mere højskoleagtig, end jeg ellers har været. Folk forventer noget lidt mere fællessangsagtigt, så jeg har sat nogle sentimentale sange på repertoiret.”

ET AFBRÆK

Lars Grand betegner coronatiden som et afbræk i en hverdag, der normalt består af ”rigtige koncerter”, hvor folk betaler entre og sidder bænket. Han optræder dels som solist og dels med bandene ’Lars Grand og Phantasterne’ og ’Halfdanskerne’. Selvom han har nydt at vende tilbage til sit udgangspunkt som gårdsanger, glæder han sig til at genoptage sine øvrige aktiviteter.

”Det kan godt være, at der kommer en kæmpe efterspørgsel resten af sommeren på dette her gårdmusik, og jeg vil blive ved med at gøre opmærksom på det på de sociale medier. Men som udgangspunkt har jeg en forventning om at vende tilbage til det andet, for jeg var i en rigtig god udvikling,” fastslår Lars Grand.

Netop på baggrund af den gode udvikling – både her i coronatiden og i det hele  taget – er det ham magtpåliggende at give et godt råd til unge musikere:

”Jeg tror, at grunden til, at jeg har haft så mange jobs, er 20 års hårdt arbejde og 20 års networking. Det er ikke kommet ud af den blå luft. Jeg vil sige til de unge: Bliv ved, bliv ved. Og når du er færdig med at blive ved, så bliv ved igen. Når man bliver 40-50 år, så begynder det at køre.”