Fagbladet Musikeren

AI og kontrakter: Sådan skal du forholde dig

Når du som musiker får tilsendt en kontrakt, bør du altid vende den med DMF’s juridiske eksperter, inden du skriver under. Det gælder også i forhold til AI, hvor det kan være svært at gennemskue, hvad fremtiden bringer.
Stock foto af kontrakt
Stock foto af kontrakt

Fremkomsten af AI kan nemt sætte en masse tanker og bekymringer i gang omkring fremtiden. Også i forhold til kontrakter og rettigheder, hvor AI giver anledning til mange spørgsmål. 

Men der er ingen grund til panik, fortæller specialkonsulent i rådgivning og jura hos DMF, Mikael Højris, der gennem mange år hjulpet medlemmer med at forstå indholdet - og forbedre vilkårene - i deres kontrakter. 

For bliver man tilbudt en kontrakt, skal man gøre det samme, som man altid har skullet gøre. 

Nemlig at få DMF til at hjælpe med at se den igennem inden, man skriver under, forklarer han.  

”Når det kommer til kontrakter, så handler det i dag om det samme, som det altid har gjort. Nemlig at forstå indholdet i den og tage oplyst stilling derfra,” siger Mikael Højris. 

Han fortæller videre, at AI i dag er noget, man som musiker kan forvente at skulle forholde sig til i kontrakter, men at det ikke er noget entydigt dårligt. Det rummer tværtimod også mange muligheder, forklarer han.  

”Det er umuligt at vide, hvad fremtiden bringer, og det bedste, man kan gøre, er derfor at komme ind til os i Dansk Musiker Forbund med sin kontrakt, så vi kan forklare præcist, hvad det er, der egentligt står. Og så åbner vi samtalen om, det er noget, man har lyst til at sige ja til, og ofte er det muligt at forhandle ændringer på plads, hvis der er noget, man er utilfreds med. Og det hjælper vi gerne med,” siger han. 

Mikael Højris
Mikael Højris er specialkonsulent i rådgivning og jura hos DMF, hvor han hjælper medlemmer med at forstå indholdet i deres kontrakter. 

Svært at forstå 

En åbenlys bekymring, man som musiker kan have, er, at man uforvarende kommer til at afgive rettigheder, der tillader et selskab at bruge ens stemme eller musik i AI-sammenhæng.  

Og den bekymring kan være reel nok, siger Mikael Højris, der uden at male fanden på væggen opfordrer til, man bruger DMF til at sikre sig mod netop den slags overraskelser. 

”Når man får en kontrakt, så skal ikke tro, man selv kan læse den. Ting kan skrives på mange finurlige måder. Og de fleste kontrakter er skrevet af en jurist, så en anden jurist kan læse den,” siger han og uddyber:  

”Så selv om man glad for endelig af have fået en kontrakt, så skal man have så meget kritisk sans, at man sender den forbi os, så vi kan forklare, hvad der egentligt står,” siger han. 

Om det så på et oplyst grundlag er en god eller dårlig beslutning at afgive rettigheder til AI-brug, kommer helt an på den enkelte situation. Som alle andre punkter i en kontrakt, er det en individuel afvejning, forklarer Mikael Højris.  

Men hvis man afgiver rettigheder til at blive genskabt i AI-sammenhæng, er der ifølge Mikael Højris det på spil, om man overhovedet selv kan overskue konsekvenserne af det for ens karriere som musiker. 

”Man har 100 procent lov til selv at bestemme, hvad man vil. Men det er vigtigt at få vendt hver en sten, så man forstår, hvad det er, man skriver under på.”  

Send kontrakten ind 

Vil man have DMF’s hjælp til at se en kontrakt igennem, foregår det på den måde, at man sender sin kontrakt ind til DMF på dmf@dmf.dk, hvor Mikael Højris eller en af hans kollegaer minutiøst gennemgår den for alt, hvad der kunne være. 

Det gælder også medlemmer, der allerede har indgået kontrakter.  

Han opfordrer derfor medlemmer med ældre kontrakter til at kontakte DMF, hvis de har konkrete udfordringer i forbindelse med AI eller andre ting. 

”Så læser vi kontrakten igennem og ser på, om der er problemer. Og er det tilfældet, så hjælper vi naturligvis så vidt muligt med at løse dem,” slutter han.