Andet

Stem til Gramex' generalforsamling

Gramex er den vigtigste forvaltningsorganisation for dig som musiker. Til Gramex' generalforsamling, der bliver afholdt den 24. maj 2022 kl. 16.00 er der valg til bestyrelsen – og der skal vælges en kandidat til udøversiden. Medlemsforslag og opstilling som kandidat til bestyrelsen skal meddeles Gramex senest den 15. marts.

Kære medlem

Hvis du er medlem af Gramex, har du modtaget en indkaldelse til Gramex' generalforsamling, der i år finder sted den 24. maj 2022 kl. 16.00

Gramex, der er en non-profit medlemsorganisation, er musikernes vigtigste forvaltningsselskab. Det er det, fordi Gramex sørger for, at udøvende kunstnere (musikere og artister) og producenter (pladeselskaber, musikselskaber og selvudgivere) får betaling, når indspillet musik afspilles offentligt. Dette til forskel fra KODA, der varetager rettigheder på vegne af de skabende kunstnere, der skriver tekst og musik: Komponister, sangskrivere og musikforlag.

Gramex indgår aftaler om betaling med f.eks. radio- og tv-stationer, butikker, cafeer, fitness-centre og andre, der afspiller musik offentligt.

De penge, som Gramex modtager, sender Gramex videre til de musikere, artister, pladeselskaber og producenter, der har indspillet og udgivet musikken. De er enten medlem af Gramex eller tilsvarende organisationer i udlandet.

Pengene fordeles efter et fordelingsprincip om, at musikudøverne principielt får samme vederlag, uanset om de medvirker på et track med mange eller få medvirkende. Dette system, der har været gældende i mange år, fører dog i nogle tilfælde til uhensigtsmæssige resultater i fordelingen af pengene.

Dansk Musiker Forbund ønsker en fordeling inden for det enkelte track, der giver en afbalanceret og genreneutral fordeling mellem hovedkunstner(e) og backing.

Nanna Klingsholm, der er sekretariatschef i Dansk Musiker Forbund og valgt ind i Gramex' bestyrelse i 2020, arbejder derfor for, at en eventuelt ændret fordeling tager udgangspunkt i forbundets ønsker.

Igen i år er der valg til bestyrelsen – og der skal vælges en kandidat til udøversiden. Medlemsforslag samt opstilling som kandidat til bestyrelsen skal meddeles Gramex senest den 15. marts.

Ligesom ved de øvrige generalforsamlinger er det muligt at afgive sin stemme elektronisk forud for afviklingen af den fysiske generalforsamling, som altså er den 24. maj 2022. Elektroniske stemmer skal været afgivet 2 uger før.

Du vil løbende frem til generalforsamlingen modtage forskellig information fra os om denne. For det er vigtigt, at du deltager i medlemsdemokratiet også hos Gramex.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os eller Nanna Klingsholm, nk@dmf.dk eller Morten Madsen, mm@dmf.dk.

Bedste hilsen
på vegne af Dansk Musiker Forbunds hovedbestyrelse

Søs Nyengaard, forperson
Thomas Sandberg, næstforperson
Henrik Jansberg, 2. næstforperson

 

Læs mere om Gramex her