Covid-19

Nyt sommerprojekt, folkeaktier og medlemsklub skal redde Mariehaven

Coronakrisen har ramt det udendørs spillested Mariehaven hårdt økonomisk, og det har fået ejeren, musiker Helge Engelbrecht, til at tænke i nye baner for at sikre stedets overlevelse.
Mariehaven er blevet indbegrebet af god folkelig underholdning. Manden bag, Helge Engelbrecht, har søsat en række nye initiativer for holde liv i sit livsværk. Billedet her er taget under Mariefestival 2019

Hver sommer siden 2009 har den 67-årige sanger, musiker og komponist Helge Engelbrecht inviteret til ”Sommersang i Mariehaven”, som bestå af fire heldags-koncertarrangementer i hans privatejede spillested Mariehaven i Ansager i Vestjylland, der er én af Danmarks største udendørsscener. Mariehaven er blevet indbegrebet af god, folkelig musikalsk underholdning, og normalvis bliver den 9.000 m2 store parklignende have fyldt med omkring 1.500 musikglade publikummer til hver af de fire arrangementer, der også hvert år dækkes af den landsdækkende TV-kanal DK4. I år er haven lige så tom som Mariehavens kassebeholdning, da coronaen og dens forsamlingsforbud har sat en stopper for koncert-arrangementerne, hvoraf det første skulle have været afholdt 2.pinsedag. Det har tæret hårdt på ham.

”Det har været en stor mundfuld, både musikalsk, økonomisk og menneskeligt. Jeg har aldrig knoklet så meget. Jeg starter kl.5 hver morgen og går ikke i seng før omkring kl. 23 hver dag. Jeg har sendt personalet hjem med lønkompensation, så der er kun mig selv”, siger Helge Engelbrecht.

Da coronaen ramte landet var Helge Engelbrecht ellers optimistisk.

”Jeg tænkte, det klarer vi jo nok. Vi har kapital nok til en måned eller to eller måske tre, men pludselig var der bare ikke flere penge på kontoen”, fortæller Helge Engelbrecht.

Det var først omkring Grundlovsdag, det for alvor gik op for ham, at han var nødt til at gøre noget radikalt, hvis Mariehaven skulle overleve.

”Der blev jeg fortvivlet og usikker og følte mig magtesløs. Og den følelse er der stadigvæk. Vi ved jo ikke, hvordan verden kommer til at se ud næste år”, forklarer han.

Flere koncertgæster har til Helge Engelbrechts store glæde valgt at overføre deres billetter til næste år, men alligevel starter han i disse tider hver morgen med at sidde ved computeren og tilbageføre billetpenge. Fra 1. marts i år blev Mariehavens økonomi nulstillet, og der er ikke kommet en krone i kassen. Helge Engelbrecht vurderer, at det kan ende med, at 80-90 procent af Mariehavens årsomsætning forsvinder. Han har derfor måtte tænke i nye, kreative baner for at sikre havens overlevelse.

Foto af Helge Engelbrecht. Pressefoto.
Coronakrisen har ramt det udendørs spillested Mariehaven hårdt økonomisk, og det har fået ejeren, musiker Helge Engelbrecht, til at tænke i nye baner for at sikre stedets overlevelse. Foto: Pressefoto

Et alternativt sommerprogram

I maj måned holdt han et fællesmøde med sit band Neighbours, hvor de talte om, hvad de kunne gøre musikalsk for Mariehaven. Deres fælles idéudvikling mundede blandt andet ud i det alternative sommerprogram ”Mariehaven i levende live”, der indebærer, at Mariehaven for første gang nogensinde holder åbent hver dag fra d. 10. juli – 10. september. Her vil besøgende kunne opleve alt fra koncerter og fællessang til foredrag og andre kulturtilbud.

”Det bliver en form for sommerhøjskole”, fortæller Helge Engelbrecht.

Som en anden del af overlevelsesstrategien har Helge Engelbrecht valgt at sælge folkeaktier, hvor man mod en donation på 2.500 kr., 5.000 kr. eller 10.000 kr. får sit navn på en tavle i Mariehaven og på hjemmesiden. Derudover får man et fint fysisk aktiebevis til at pryde væggen derhjemme og et medlemskab af den nystiftede medlemsordning Marieklubben, samt adgang til et særskilt arrangement for alle folkeaktionærer i 2021. Folkeaktierne kan købes ved besøg i haven og ved at sende en mail til Mariehaven.

”Vi har allerede solgt en del. Vi er godt på vej, men der skal også en del til”, understreger Helge Engelbrecht, der gør opmærksom på, at de nye tiltag ikke bare er til for at hjælpe Mariehaven, men også hele byen Ansager og omegn.

”Jeg skal ikke ud at stå med hatten i hånden. Det handler ikke om mig og min overlevelse. Det handler om Mariehaven… og også om byen”, siger Helge Engelbrecht, og fortæller hvordan alle landmænd i området har Bed and Breakfast, der ligesom områdets kroer og hoteller lever af Mariehavens mange gæster, og hvordan omkring 140 af byens borgere er involveret i frivilligt arbejde i haven.

Det er da også Helge Engelbrechts ønske, at byen engang skal overtage Mariehaven som spillested, da han er oppe i årene, og der ikke umiddelbart er nogen af hans børn, der har et ønske om det.

”Mariehaven skal og vil bestå og overleve, men vi kan blive tvunget til en timeout”, siger han.

Det er hans håb, at de fortsat kan afholde den årlige Mariefestival d. 4.- 6. september i år, og de har derudover planer om at afholde to store fællessangs-arrangementer i august, hvis de får lov trods coronaen. Men her og nu handler det om, at sommerprogrammet ”Mariehaven i levende live” bliver en succes.

”Vi glæder os alle sammen til at sætte sejl på det her”, slutter han.