Politik

Nyt Musikhus ser måske dagens lys i København

Sammen med to andre musikere har Viktor Wennesz en vision om at skabe Musikhuset København i det tidligere bymuseum på Vesterbro. Hvis projektet bliver en realitet, skal huset være et unikt samlingspunkt og spillested for musikere inden for den akustiske musik og samtidig stå åbent for byens borgere.
Tre musikere ønsker at skabe et levende musikhus i det tidligere Bymusum på Vesterbro i København. Foto: Eva Thorsdal Asmussen

Viktor Wennesz  har en vision om, at hver en krog af det mere end 2500 m2 store palæ på Vesterbrogade 59 skal fyldes med musik. Sammen med to andre musikere fra det københavnske musikmiljø har han dannet en styregruppe, der siden starten af december har arbejdet benhårdt på at få lov til at omdanne bygningen til et helt nyt musikhus, Musikhuset København. De tre ser store muligheder for at skabe et levende musikmiljø i den gamle bygning.

”Det er et helt fantastisk hus med tre koncertsale og masser af kontorplads, hvor man kan samle en masse forskellige musikalske aktører og skabe nogle fantastiske rammer om musiklivet i København. Det her hus er en mulighed, der ikke kommer tilbage foreløbig”, fortæller Viktor Wennesz begejstret.

En verden af musik

Da Københavns Kommune i november valgte at sætte den tidligere museumsbygning til salg, var Viktor Wennesz, Björn Ross og Jesper Lützhøft med til en fremvisning af huset, hvor de musikalske drømme blev sat i gang. Deres vision er at omdanne huset til et stort, levende musikpalads, der skal have åbent 24-7 og kunne tilbyde musikere, producenter, iværksættere og arrangører både kontorlokaler, møde- og øvefaciliteter, koncertsale og café. Huset skal samtidig være åbent for byens borgere og turister, der kan gå direkte ind fra gaden og nyde en kop kaffe og nogle gode koncertoplevelser.

”Det er vores mål, at man træder ind i en anden verden. En verden fuld af musik, der kan rumme både de udøvende musikere, dem der lytter til musik og forskellige musikalske pædagogiske initiativer”, siger Victor Wennesz og understreger, at stedet primært henvender sig til den akustiske musik, fordi koncertsalene i de gamle bygninger egner sig bedst til det, og fordi den akustiske musik, ifølge Viktor Wennesz, i den grad savner et tilholdssted.

”Der er intet decideret klassisk spillested i København. I hvert fald intet sted, hvor man bare kan leje sig ind som freelancemusiker, bortset fra Koncertkirken, som i 2020 allerede er fuldt booket. Jeg tror, vi ville kunne give fornyet energi og kraft til den akustiske musik. Når man er fysisk samlet, kan der også nemmere opstå projekter på kryds og tværs, man ikke havde regnet med”, siger han. Han håber også, at de smukke rammer vil kunne lokke folk indenfor, der måske normalt ikke ville komme til akustiske koncerter eller koncerter i det hele taget.

Stor opbakning

Det er stadig uvist, om Musikhuset København bliver en realitet. Bygningen er Københavns Kommunes ejendom, og kommunen bestemmer derfor, hvem den skal sælges eller eventuelt lejes ud til. Viktor Wennesz og den øvrige styregruppe er i fuld gang med at regne på økonomien og holde møder med relevante politikere fra Københavns Borgerrepræsentation. De har allerede oplevet stor folkelig interesse for og opbakning til projektet. Flere ensembler og musikorganisationer har allerede henvendt sig for at leje kontorpladser, og projektet har indtil videre over 5000 følgere på Facebook og 150 personer, der har tilmeldt sig deres nyhedsbrev.

”Vi ser det som et tegn på, at der er behov for et Musikhuset København”, fortæller Viktor Wennesz.

Når Københavns Kommune i marts tager stilling til, hvordan de overskydende penge fra sidste års budget skal bruges, håber han, at de vil tilgodese dem, så Musikhuset København kan blive en realitet.

 

Du kan følge med i projektet omkring Musikhuset København på Facebook og tilmelde dig deres nyhedsbrev på hjemmesiden: www.musikhusetkoebenhavn.dk