Politik

NYENGAARD: Udlandet lader sig inspirere af os

Under kongressen i den internationale sammenslutning af musikerforbund, FIM, i sidste uge, stod det klart, at Danmark trods hullerne i hjælpepakkerne bliver betragtet som et foregangsland i forhold til at holde hånden under freelancemusikerne under pandemien. Vi er nået langt, fordi vi står sammen, understreger formand Søs Nyengaard.
”Vi sidder inde med en viden om og en forståelse af freelancegruppens virkelighed, som åbenbart er bedre end i mange andre lande,” fastslår Dansk Musiker Forbunds formand, Søs Nyengaard.

På den 22. kongres i den internationale sammenslutning af musikerforbund, FIM, der blev afholdt online over 4 dage i perioden 20. – 26. maj blev der drøftet en række emner – herunder freelanceres og fastansattes forhold, diversitet, ophavsret og klima.

En særlig interesse blev vist Dansk Musiker Forbund i spørgsmålet om håndteringen af freelancernes situation under coronakrisen og de hjælpepakker, som forbundet har været med til at få i stand. Det fortæller formand Søs Nyengaard, som stod i spidsen for den danske delegation, bestående af hende selv samt Henrik Jansberg og Benjamin Aggerbæk – begge medlemmer af Dansk Musiker Forbunds hovedbestyrelse.

”Der er noget, vi gør godt her i Danmark. Vi har ikke lukket alle hullerne, men vi har været med til at sørge for, at hjælpepakkerne kan komme flest muligt til gode. Der bliver lyttet til os. Og det skyldes, at vi musikere står stærkt, fordi vi er organiseret i Dansk Musiker Forbund. De andre lande er interesserede i at høre, hvordan vi har gjort det, og hvilken indflydelse vores indsats har haft på musikerlivet og på genstart,” fortæller Søs Nyengaard og fremhæver også Dansk Musiker Forbunds jurister som afgørende for, at det er lykkedes at få hjælpepakkerne i stand, idet de har et indgående kendskab til freelancemusikeres komplicerede patchworkøkonomi og derfor har kunnet informere politikerne om medlemmernes behov.

”Vi sidder inde med en viden om og en forståelse af freelancegruppens virkelighed, som åbenbart er bedre end i mange andre lande,” fastslår Nyengaard.

Dansk klimaindspark vedtaget

På konferencen var Dansk Musiker Forbund også i centrum i forhold til klimadagsordenen. På foranledning af Benjamin Aggerbæk og Anders Laursen blev et dansk udkast til en fælles politisk hensigtserklæring på klimaområdet præsenteret og vedtaget. I hensigtserklæringen tilslutter de nationale musikerforbund sig, at de vil tænke over, hvordan de på nationalt plan kan deltage og bidrage til de kommende klima/miljø-omstillinger, der skal til for at nå de globale klimamål.

”Når pandemien er færdig, kommer klimadagsordenen og klimamålene til at spille en kæmpe rolle i alle samfund i hele verden. Og vi har ikke fået mindre travlt af, at vi har udskudt det på grund af pandemien,” understreger Benjamin Aggerbæk.

Han uddyber, at det ikke handler om at stille urealistiske krav, men om at de enkelte lande får sat miljø og klima på dagsordenen og tilslutter sig nationale tiltag. Som eksempel på et nationalt tiltag nævner Benjamin Aggerbæk, at Dansk Musiker Forbund er en del af klima-alliancen 'Broen Til Fremtiden', der sætter arbejderen og freelanceren i centrum for klimadagsordenen, så de er forberedte på at tage hånd om udfordringerne:

”Vi ved godt, at i en organisation som FIM, er der lande, som er sønderknuste på grund af pandemien, og som ikke har overskud til at tænke på klimadagsordenen. Mest af alt handler det derfor om at sætte miljø og klima på dagsordenen.”

---

Tilføjelse:

Samtidig  med, at vi i Dansk Musiker Forbund glæder os over, at vi internationalt set er foregangsland i forhold til at hjælpe freelancemusikere under coronakrisen, arbejder vi fortsat på en forlængelse af hjælpepakkerne.