Covid-19

Ny hjælpepakke til sæsonafhængige

Nu kommer der en økonomisk håndsrækning til en del af jer, der plejer at tjene en stor andel af jeres årsindkomst i sommermånederne.

Den nye kompensationsordning er rettet mod selvstændige og kunstnere, hvis kerneforretning er kraftigt påvirket af forbuddet mod større arrangementer.  

Nedenfor kan du læse vores overordnede beskrivelse af aftalens indhold. Hvis du vil læse aftalen i sin helhed, så ligger den her: https://em.dk/media/13777/aftale-om-kompensation-til-saesonafhaengige-selvstaendige-og-kunstnere-og-pulje-til-produktionsomkostninger-endelig.pdf

Her kan du læse et faktaark om, hvordan ordningen vil fungere i praksis: https://em.dk/media/13776/faktaark-ordningen-for-saesonafhaengige.pdf

Vær opmærksom på, at det endnu ikke er muligt at ansøge. Vi opdaterer løbende vores hjemmeside og sociale medier, så hold øje med dem.    

Kompensationsordning for omsætningstab

De selvstændige og kunstnerne får mulighed for at søge kompensation for omsætningstab enten for perioden fra 1. maj til 31. juli eller fra 1. juni til 31. august.

Ordningen baseres på principperne i de eksisterende kompensationsordninger men tilbyder en højere kompensationssats for at tage højde for sæsonafhængigheden.  

Med den nye ordning hæves det maksimale kompensationsbeløb til 37.000 kr. pr. måned. Samtidig bliver kravet til omsætningsnedgang hævet fra 30 procent til 50. Kompensationen gælder kun selvstændige, kunstnere mv., der har oplevet nedgang i omsætning på grund af forbuddet mod større arrangementer (500 deltagere og derover) - og kan dokumentere, at de er særligt sæsonafhængige.  

Sæsonafhængighed bliver defineret som, at ens omsætning i de tre sommermåneder, som man søger kompensation for, skal have været mindst 50% højere end gennemsnittet for hele året (målt på 2019). Desuden skal omsætningen være væsentligt reduceret på grund af forsamlingsforbuddet på over 500 personer.  

Hvis man allerede har søgt og fået kompensation for omsætningstab fra en af de andre hjælpepakker, må man forvente, at denne kompensation bliver trukket fra i forbindelse med den nye ansøgning.  

Kompensationsordning for tabte produktionsomkostninger

Der etableres også en pulje til dækning af produktionsomkostninger for sæsonafhængige selvstændige, kunstnere mv. Puljen kan søges af den samme målgruppe som kompensationsordningen til sæsonafhængige selvstændige, kunstnere mv. Der kan ydes kompensation for op til 60 pct. af tabte produktionsomkostninger knyttet til perioden inden d. 6. april, som er direkte relateret til leverancer til arrangementer, der er aflyst, væsentligt ændret eller udskudt som følge af COVID-19.

Særlig aktivitetsindsats for nyetablerede artister

Der er også indgået en politisk aftale om en særlig aktivitetsindsats til nyetablerede artister. Du kan læse denne aftale her: https://em.dk/media/13775/aftale-om-saerlig-indsats-til-nyetablerede-kunstnere.pdf

Denne indsats målretter 10 mio. kr. til kunstneriske aktiviteter udført af nyetablerede artister, fx upcoming bands, der kan dokumentere, at de har fået aflyst en række planlagte koncerter og/eller arrangementer hen over sommersæsonen på grund af COVID-19.  

Aktivitetspulje til kunstnere

Ud over hjælpepakken til sæsonafhængige, som er beskrevet ovenfor, kom der i sidste uge en sommerpakke, hvori der bl.a. afsættes 30 mio. kr. i 2020 til projekter med bred folkelig appel, som udføres af professionelle kunstnere og kunstnergrupper til at lave nytænkende optrædener, udstillinger mv. i en corona-tid. Læs mere her: https://kum.dk/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/nyheder/sommerpakke-giver-kulturoplevelser-til-danskerne/1/1/