Grej

Nicolas Koch-Simms yndlingsinstrument er drejelire

De fleste musikere har et yndlingsinstrument, som de nærer stor passion for. I en ny serie fortæller musikere her om deres bedste instrument. For Nicolas Koch-Simms er der ingen tvivl. Drejeliren er et fascinerende instrument og en klar favorit. Og trods sine historiske rødder et high-end instrument.
NicolasOgDrejelire_Ard_Jongsma

Drejeliren er et instrument med rødder tilbage til middelalderen og kan spores omkring 1.000 år tilbage. Den lyder lidt hen ad en sækkepibe, men er et instrument i strygerfamilien og kaldes nogen gange for en mekanisk violin. Det afviger dog fra klassiske strygeinstrumenter ved at instrumentet i stedet for en bue betjenes med et håndsving forbundet med et hjul, der gnider mod en række strenge.
 
”Drejeliren er klart mit favoritinstrument. Den rummer både begrænsninger og muligheder, og det faktum at jeg efter næsten 20 år stadig kan finde nye facetter af instrumentet, som jeg kan udforske og blive fascineret af, har gjort, at det med tiden er blevet en del af min identitet som kunstner og musiker,” fortæller Nicolas Koch Simms.

Med den ene hånd drejer musikeren håndsvinget, mens den anden hånd betjener en række taster, ordnet som et klaviatur. Med tasterne kan musikeren påvirke og afkorte strengen/strengenes mensur, der derved ændrer tone.

”Det er et fascinerende instrument både at se på og at lytte til. Med både håndsving, roterende hjul, strenge, tangenter og en lyd, som de færreste andre instrumenter kan genskabe, er den et instrument i sin helt egen klasse,” mener Nicolas.

Danmarks første uddannede

Nicolas Koch-Simms er 37 år, født og opvokset på Sydsjælland, men nu bosat i Vejle. Han er Cand. Musicae, dvs. kandidat i nordisk folkemusik og arbejder som musiker, underviser, performer og projektmager.

I telefonen fra Vejle kan man straks høre, at her er en dedikeret og meget vidende mand, der gerne deler viden om sit instrument.

”Jeg var den første i Danmark, der er uddannet fra musikkonservatoriet med drejelire som hovedinstrument. Jeg finder stor inspiration i at udforske – og ikke mindst at formidle viden omkring drejeliren, som jeg i dag både underviser og spiller koncerter på.”

Antallet af strenge og taster varierer fra instrument til instrument, ligesom lyd og udseende. Drejelirens lyd karakteriseres meget af deres "bordun-" eller "drone"-strenge, der aldrig bliver anslået af tangenterne, men i stedet frembringer en eller flere konstante toner, der som drone fungerer som egen bas eller akkompagnement.

Nicolas Koch-Simms har spillet mange koncerter og udgivet CD’erne “The Melting Pot” og “Ildfluer”. Derudover er han formand i foreningen Dronemusik Danmark, der bl.a. hjælper nysgerrige med at få fat i de specielle instrumenter.

”Der er mange, der spørger til, hvor man anskaffer sig en drejelire. Det er desværre ikke altid nemt, da de ofte blive håndbygget på bestilling; hvilket hverken er en nem eller billig proces. Derfor oprettede vi i 2010 foreningen Dronemusik Danmark, som siden da har været hjørnestenen i et blomstrende miljø omkring bl.a. drejeliren. Foreningen blev i 2019 bl.a. nomineret til en DMA Folk/World i kategorien Årets Folk Formidler.”

Nicolas_Ard_Jongsma

Hurdy Gurdy manden

På engelsk kaldes en drejelire for en Hurdy Gurdy. For mange er drejeliren et relativt ukendt instrument, der aldrig er gået mainstream eller rigtig har fundet vej ind i klassisk musik eller populærmusik.

”Til gengæld trives den i tidlig musik, både i grene af den traditionelle europæiske folkemusik og i filmmusik. Et eksempel er titelmelodien til “Black Sails”, siger Nicolas. Black Sails er en amerikansk tv-serie med caribiske pirater som inspiration, der kan ses på Netflix og HBO.

Nicolas Koch-Simms forklarer mere om, hvordan instrumentet fungerer. 

”Drejeliren er jo reelt set et strygeinstrument, hvor buen er skiftet ud med et hjul, som stryger strengene. Det er oprindelig et droneinstrument, og hjulet giver mulighed for at stryge flere strenge på én gang, i én kontinuerlig bevægelse i stil med en sækkepibe, men med en tone, som minder mere om en violin,” forklarer Nicolas, der ikke har tal på, hvor mange gange han er blevet spurgt, om instrumentets håndtag frembringer luft.

Et high-end instrument

Nicolas Koch-Simms kalder drejeliren for et ”high-end”-instrument og forklarer, at det er svært at skaffe sig en ordentlig drejelire, der nok mindst bør koste 10.000 kr. i anskaffelse.

”Selv har jeg fem forskellige instrumenter, fra et moderne koncertinstrument med 27 strenge og indbygget forstærkning, til kopier af historiske trestrengede instrumenter og lignende, som jeg for eksempel bruger i undervisningssammenhænge,” siger Nicolas.

”Drejeliren er sjældent det første instrument, man begynder at spille på, og det var da heller ikke tilfældet for mig. Jeg spillede både klaver og violin i musikskolen, men da drejeliren dukkede op ved et tilfælde, blev den det første instrument, som jeg selv valgte, og vi har hængt sammen siden da.”

Drejelire_Nicholas_Ard_Jongsma
Drejeliren er et stryger- og droneinstrument, der menes at have rødder i Central og Sydeuropa og kan spores tilbage til det 11.-13. århundrede. I dag bygges det af hovedsagelig europæiske instrumentbyggere.