Rådgivning

Navigering af Brexit-regler:

Dansk Musiker Forbund og SoftWave guider musikere til UK 
SoftWave som er nomineret til Radio Wigwams Best Electro Act
SoftWave som er nomineret til Radio Wigwams Best Electro Act

Flere medlemmer af Dansk Musiker Forbund oplever udfordringer med at spille koncerter i Storbritannien efter Brexit. Et af de bands, der netop er ved at få erfaring med processen, er SoftWave, som består af Catrine Christensen og Jerry Olsen. Bandet deler her i artiklen og gennem flere artikler og videoer i 2025 deres erfaringer og giver praktiske råd til andre musikere, der ønsker at spille i Storbritannien. 

Brexit og det nye regelsæt for musikere 

Trine Budtz, chefjurist i Dansk Musiker Forbund, forklarer: 

”Efter Brexit er Storbritannien ikke længere en del af EU’s fri bevægelighed. Det betyder, at musikere nu skal have arbejdstilladelse for at kunne spille koncerter der. Reglerne kan være komplekse, men Dansk Musiker Forbund står klar til at hjælpe med at navigere dem.” 

Musikere skal forholde sig til to hovedscenarier: 

  • Koncerter på spillesteder med kontrakt 
    Her er det muligt at få arbejdstilladelse enten med eller uden en sponsor. 
     
  • Deltagelse i en ”permit free” festival 
    Disse festivaler er forhåndsgodkendt til at modtage udenlandske musikere, hvilket gør processen mindre bureaukratisk. 

Trine Budtz understreger:  

“Hvis du skal spille i Storbritannien, så kontakt Dansk Musiker Forbund, vi kan hjælpe dig igennem processen og give dig de råd, der passer til netop den situation, du står i"  

Krav til arbejdstilladelse 

For musikere, der spiller på spillesteder med en kontrakt, er der specifikke krav: 

  • Dokumentation for ekspertise: Musikeren skal dokumentere, at de er et unikt bidrag til arbejdsmarkedet, fx gennem mediernes omtale af deres kunstneriske arbejde. Dette skal oversættes til engelsk. Det er en fordel, at have meget omtale fx anmeldelser, artikler eller priser man har vundet for sin musik.  
     

  • Økonomisk selvstændighed: Man skal kunne vise en kontosaldo på mindst 12.000 kr., der har været stabil i flere måneder. Altså hvor pengene har stået på kontoen i mindst en hel måned.  
     

  • Invitationsbrev: Et formelt brev fra arrangøren, der detaljerer koncertens omfang og musikernes ophold. Dette er udover kontrakten.  

Sponsorer – en vigtig del af processen 

Når man som musiker ønsker at spille koncerter i Storbritannien, kan en sponsor være en afgørende hjælp for at sikre, at alle formaliteter er i orden. En sponsor er en person eller organisation, som er godkendt af de britiske myndigheder til at invitere udenlandske kunstnere og gør det lettere for musikere at opnå en forhåndsgodkendelse til arbejdstilladelse i Storbritannien. 

Fordele ved en sponsor: 

  • Forhåndsgodkendelse: Sponsoren sørger for at indsamle og indsende alle nødvendige oplysninger om dig til de britiske myndigheder. Dette betyder, at du allerede ved ankomsten til Storbritannien har en forhåndsgodkendelse, hvilket reducerer risikoen for at blive afvist ved grænsen. 
     

  • Tidsbesparelse: Med en sponsor slipper man for at skulle fremvise omfattende dokumentation direkte til grænsepersonalet. Alle nødvendige oplysninger er allerede registreret, og musikeren modtager et referencenummer, som blot skal oplyses ved grænsekontrollen. 
     

  • Fleksibilitet: Et sponsorcertifikat gælder typisk i op til tre måneder og kan dække flere koncerter og arrangementer, hvilket giver kunstneren mere fleksibilitet under opholdet. 

Alternativt kan man tage dokumentationen med og få godkendelse i lufthavnen. 

SoftWaves erfaringer 

SoftWave, som netop har fået bevilget 5.000 kr. i støtte fra Dansk Musiker Forbund til deres UK-turné, deler deres rejse: 

”Vi er det, man kalder ‘non-visa nationals’, hvilket betyder, at vi ikke skal have visum, men derimod et ‘Creative Sponsorship’. Vi arbejder med Ian Smith, en certificeret sponsor, der sikrer, at vi får de nødvendige godkendelser. Det har gjort processen mere overskuelig.” 

Catrine Christensen uddyber, at SoftWave bruger Dansk Musiker Forbunds’s kontraktskabeloner og får hjælp fra sponsoren til at opfylde kravene.

”England er vores vildeste koncerter, og vi gør alt, hvad vi kan, for at komme tilbage. Det er besværligt, men det kan lade sig gøre med den rette hjælp,” siger hun. 

 “Jeg glæder mig til at dele vores rejse med jer i 2025. Det skal nok blive vildt og i kan følge os, hvert step gennem processen. Jeg håber at vi kan inspirere og vise, at det ikke er så svært som det lyder, at få muligheden for at spille i Storbritannien.” siger hun.  

Hjælp fra Dansk Musiker Forbund 

Dansk Musiker Forbund anbefaler, at musikere kontakter Trine Budtz for rådgivning om arbejdstilladelse. Uanset om der er tale om kontrakter med spillesteder eller deltagelse i festivaler, kan forbundet hjælpe med at navigere reglerne og sikre, at alt er i orden inden afrejse. 

Storbritannien byder på unikke koncertmuligheder, og med den rette forberedelse kan musikere sikre en succesfuld tur. Dansk Musiker Forbund står klar til at assistere med alt fra kontrakter til arbejdstilladelser, så drømme om britiske scener kan blive en realitet.