Musikken spiller for Ukraine
Det hele startede med et opslag på Facebook, hvor odenseanske Michael Vitten Carlsson, der til daglig er bookingagent og eventmager, opfordrede Odenses Borgmester, Peter Rahbæk Juel, til at skabe en fælles støttekoncert. Opslaget gik viralt, og pludselig blev Michael Vitten Carlsson kontaktet af en masse mennesker, der gerne ville hjælpe.
”Jeg blev fuldstændig overstrømmet,” fortæller han.
Takket være den frivillige hjælp, der strømmede ham i møde, tog projektet lynhurtigt fart og udviklede sig til, at Michael Vitten Carlsson og de mange frivillige nu arrangerer så mange støttekoncerter som muligt og på rekordtid har fået portalen ”Koncerter for Ukraine” stablet på benene. Her kan musikere melde sig på banen, hvad enten de har en konkret koncert på bedding, eller de har brug for hjælp til at blive booket ind til at afholde støttekoncerter.
”Hovedformålet er, at vi gerne vil støtte Ukraine. Vi er mange musikere, kulturaktører og privatpersoner, som ønsker at stille op med mere end at mobilepay’e med 100 kr.,” fastslår Michael Vitten Carlsson;
”Det handler om at vise, at kulturlivet kan stå sammen på kryds og tværs og kæmpe med intelligens i stedet for med våben,” tilføjer Michael Vitten Carlsson, der lige nu har 15 frivillige til at sætte musikere i kontakt med private, kirker, spillesteder og kulturhuse.
”Vi er en task force, der sidder næsten hver aften på Teams, når ungerne er lagt i seng, og vi har på ti dage fået en organisation bygget op, der er fuldstændig strømlinet,” fortæller Michael Vitten Carlsson.
Ud over, at de penge, der rejses igennem projektet, skal støtte Ukraine, ser han også projektet som en hjælpende hånd i genrejsningen af musikbranchen, fordi musikerne får hjælp til at pitche sig selv ind. Han lægger ikke skjul på, at projektet kræver noget af den enkelte musiker.
”Vi kræver, at de kommer med den samme tjekkethed, som hvis man var på et rigtigt bookingbureau. Musikerne skal både være tour-ansvarlige, stå for booking og det hele, for ellers kan vi ikke få snebolden til at rulle, som den gør lige nu,” understreger Michael Vitten Carlsson.
Han har ikke noget tal for, hvor mange af koncerterne, der er betalte spillejobs, men han understreger, at det langtfra er alle, der spiller gratis til fordel for Ukraine.
Dansk Musiker Forbunds forperson, Søs Nyengaard, er overordnet set begejstret for projektet, men opfordrer den enkelte musiker til at tage betaling.
”Det gør mig stolt og glad at se, at så mange musikere er solidariske med ukrainerne og bruger musikken til at skabe opmærksomhed om krigen og hjælpe krigens ofre økonomisk. Men jeg understreger, at det er vigtigt, at I musikere tager betaling, når I er ude at spille,” siger Søs Nyengaard og henviser til Dansk Musiker Forbunds minimumstariffer.