Andet

Konkurrence om udvælgelse af komponist til Kong Frederik X’s Honnørmarch

Siden Frederik VII har alle danske monarker fået deres egen Honnørmarch. Nu er turen kommet til H.M. Kong Frederik X.

I forbindelse med tilblivelsen af de seneste kongelige marcher har den kongelige person, som marchen er skrevet til, selv været involveret i marchens udarbejdelse. Derfor udskrives der her en konkurrence om at blive den komponist, der i samarbejde med Kongehuset efterfølgende skal tilpasse den indsendte march eller i samarbejde udvikle en helt ny march.

Formelle musikalske krav:

Der skal indsendes en nyskreven (ikke tidligere opført) march.
Marchen skal følge det formale forløb for de tidligere kongemarcher.

Disse kan ses og høres her.
Et udsnit af marchen skal kunne anvendes selvstændigt som ’Omskiftermarch’. ’Omskiftermarchen’ spilles i Kongevagtssæsonen under vagtskiftet, når ’aftrædende’ og ’tiltrædende’ vagthold skifter plads. Omskiftermarchen består af 8 takters forspil efterfulgt af 16 takters march.
Her er typisk tale om begyndelsen af selve marchen, men dog er det vigtigt, at afsnittet fremstår selvstændigt og helstøbt.

Indsendte bidrag skal instrumenteres for Livgardens Musikkorps i paradebesætning.

Besætningen er:
HANS MAJESTÆT KONGENS ADJUDANTSTAB Piccolofløjte Storfløjte Obo Eii-klarinet Klarinet 1 i B Klarinet 2 i B Klarinet 3 i B Fagot Horn 1 i F Horn 2 i F Horn 3 i F Horn 4 i F Kornet 1 i B Kornet 2 i B Trompet 1 i B Trompet 2 i B Trompet 3 i B Tenorhorn/Baryton 1 (noteret i G-nøgle i Bo) Tenorhorn/Baryton 2 (noteret i G-nøgle i Bo) Euphonium (noteret i F-nøgle i C) Trombone 1 (noteret i F-nøgle i C) Trombone 2 (noteret i F-nøgle i C) Bastrombone Tuba 1 Tuba 2 Lilletromme Stortromme & Bækken Lyre (klokkespil) b b b b b b b b b b b 2

Formelle praktiske krav

Marchen skal indsendes i fuldt partitur skrevet i nodeprogram. Partituret (ikke stemmer, som først på anmodning skal indsendes, hvis bidraget udvælges til Finalerunden) indsendes på mail som pdf-fil til Adjudantstaben: ad@kongehuset.dk

Der skal i mailen samtidig vedhæftes en mp3-fil med musikken. Denne fil skal som minimum afspille partituret med klaverlyd, men lydfiler genereret med mere avancerede lydkort (alt fra playbackfaciliteterne i de mest gængse nodeskrivningsprogrammer til mere avancerede AI-baserede playback engines) accepteres naturligvis også, så længe filformatet mp3 overholdes.

Ud over den relevante node-font må der, igen af hensyn til anonymiteten, kun benyttes fonten: Times New Roman

Selve partituret skal indsendes uden komponistens navn eller andre identitetsmarkører eller mærker, men til gengæld skal komponisten i mailen til Adjudantstaben opgive fuldt navn, mailadresse og telefonnummer.

Udvælgelsesproceduren

Adjudantstaben anonymiserer såvel partiturer som lydfiler, hvorefter alle indsendte bidrag sendes videre til en fagjury bestående af: Søren Rønløv, Den Kongelige Livgardes Musikkorps Kenneth Stenum, Slesvigske Musikkorps Ebbe Ringblom, Prinsens Musikkorps Mogens Andresen, Professor Emeritus Peter Ettrup Larsen, dirigent (formand) Fagjuryen udvælger et begrænset antal marcher, som deltager i en Finalerunde, hvor de af Livgardens Musikkorps spilles live for juryen.

Forud for Finalerunden vil alle komponister blive kontaktet af Adjudantstaben og orienteret om, hvorvidt deres march er gået videre eller ej.

Komponisterne til de marcher, der er gået videre, vil samtidig blive bedt om at indsende stemmemateriale. Komponisternes navne vil således også i finalerunden være ukendte for fagjuryen. I Finalerunden udvides juryen med enkelte repræsentanter med militærfaglig og anden relevant baggrund.

Denne udvidede jury vælger og rangordner de tre bedste marcher. 1. Førstepris: Kr. 20.000,- 2. Andenpris: Kr. 10.000,- 3. Tredjepris: Kr. 5.000,- 3 Alle komponister, der har været med i Finalerunden, vil efterfølgende blive kontaktet direkte af Adjudantstaben.

 

Tidslinje

Deadline for indsendelse af fuldt partitur (pdf) samt lydfil (mp3): 15.1.2025 kl. 10.00. Kåring af prismodtagere: Medio februar. I forlængelse af kåringen præsenteres vindermarchen for Kongehuset, hvorefter samarbejdet med vinderkomponisten påbegyndes med henblik på uropførelse af marchen, så snart arbejdet er fuldført.

Yderligere spørgsmål vedrørende konkurrencen rettes til Adjudantstaben: ad@kongehuset.dk