Kompensationsordning for leverandører til sommerens større arrangementer

Kompensationen beregnes med afsæt i en referenceperiode. Det betyder, at man skal have en ”historik” for at skulle spille ved større arrangementer. Hvis man ikke havde det (i 2020), men er ny i branchen, så kan man ikke opnå kompensation.
Nedenstående gennemgang medtager de vigtigste punkter og betingelser, men er ikke en udtømmende liste, for reglerne er komplekse. Vi opfordrer dig derfor til at læse den ansøgningsvejledning, der gælder for dig:
Freelancer uden CVR-nr.: https://virk.dk/myndigheder/stat/ERST/selvbetjening/Leverandoerordningen_for_freelancere/
Selvstændig med CVR-nr.: https://virk.dk/myndigheder/stat/ERST/selvbetjening/Leverandoerordningen_for_virksomheder
Ansøgningsfrist er 31. oktober 2021.
Hvem kan søge?
Både leverandører, der er selvstændige med CVR-nr. og freelancere med B-indkomst, som ikke har CVR-nr., kan søge. Det er underordnet, om man skulle levere direkte til en arrangør, eller om man er underleverandør til en leverandør. Dvs. fx at backing-musikere, der havde aftale med en solist, der skulle optræde ved et større arrangement, kan ansøge.
Kompensation gives til leverandører til arrangementer med offentlig adgang, hvor der var et forventet deltagerantal på over 350 personer. Dette er altså, hvad der menes med ”større arrangementer”.
Det er også en betingelse, at arrangementerne udgør enkeltstående begivenheder i Danmark, der er enestående i deres indholds- og/eller formidlingsmæssige udtryk fra gang til gang (fx livekoncerter), og som er planlagt til at finde sted mindre hyppigt end dagligt (højst hver anden dag) eller i en afgrænset periode på mindre end fire ugers varighed.
Dvs. det handler her fx om koncertbegivenheder evt. form af turné landet rundt til forskellige venues med den krævede størrelse; det handler om fx nogle festivaler, halballer og byfester med det krævede antal forventede deltagere til stede samtidigt. Kun offentligt tilgængelige arrangementer er omfattet, hvad enten der er tale om arrangementer med eller uden billetsalg.
Skulle man have haft en blanding af større arrangementer og mindre arrangementer, kan kun de større arrangementer komme i betragtning i forhold til denne kompensationsansøgning.
Hvilken periode?
Det drejer sig om perioden 1. maj til 30. september 2021, og dermed er der to måneder, som overlapper kompensationsperioden for de generelle kompensationsordninger, der er udfaset pr. 30. juni. Hvis man har søgt og fået kompensation efter en af de generelle ordninger for samme periode som denne, og større arrangementer også har været inkluderet og kompenseret i den ansøgning, så må man søge at beregne, hvilken ordning, der bedst kan betale sig – så at sige. Der kan ikke opnås kompensation fra to puljer vedrørende samme tab.
Forventede arrangementer/aftaler
Der stilles det krav, at man skal have haft en berettiget forventning om, at man skulle levere til store arrangementer. Dvs. at man skal sandsynliggøre, at man – hvis Covid-19-situationen ikke havde været der – ville have haft arrangementer af den omhandlede karakter i perioden i 2021.
Dokumentationen kan fx være kontrakter, e-mailkorrespondance om forestående arrangementer og forhandlinger om engagementer, der endnu ikke var ”på plads”, men forekom sikre. Der kan også være tale om fast tilbagevendende begivenheder, som man plejer at deltage i.
Der er, som man kan forstå på denne betingelse, en forventning om, at arrangementer af større karakter aftales ½-1 år, før de finder sted, hvilket nok heller ikke er helt forkert. I så fald ligger aftaler m.v. før den første corona-nedlukning. Under alle omstændigheder er det en betingelse, at aftaler om/planlægning af arrangementer osv. skal have været sket senest 6. april 2020.
Referenceperioden
Man får kun noget ud af at søge denne kompensationsordning, hvis man i 2020 i referenceperioden har haft/skulle have haft lignende engagementer, der går under definitionen af ”større arrangementer”, som beskrevet ovenfor. Arrangementerne i 2020 kan meget vel have været aflyst, udskudt eller ændret på grund af covid-19. Det betyder ikke noget; kravet er, at der var indgået en juridisk bindende aftale for de større arrangementer i referenceperioden.
Referenceperioden i 2020 udgør dermed et maksimum for, hvor meget man kan opnå i kompensation.
Man kan udelukkende søge kompensation for den del af aftalesummen, der udgjorde ens egen andel af den samlede betaling. Dvs. at hvis man til arrangementet skulle betale backingmusikere, lydfolk, sangere, leje af udstyr osv., så skal disse poster trækkes ud af beregningen. De omhandlede personer og firmaer har selv mulighed for at søge kompensation fra puljen.
Hvor meget?
Kompensationen beregnes efter en såkaldt trappemodel. I princippet er det sådan, at jo større det beregnede tab er, desto mindre procentdel får man dækket. Der er ikke nogen maksimumkompensation. Trappemodellen er således:
Samlet kontraktsum i 2020 |
Procentsats for kompensation |
0 kr. - 50.000 kr. |
90% |
50.001 kr. - 100.000 kr. |
85% |
100.001 kr. - 200.000 kr. |
75% |
200.001 kr. - 600.000 kr. |
65% |
over 600.000 kr. |
50% |
Eksempel: Havde man en kontraktsum på 150.000 kr. i 2020, så vil man maksimalt kunne få udbetalt kompensation med 112.500 kr. (75%).
Referenceperioden sammenholdes med kompensationsperiodens eventuelt opnåede indtægter, hvor også indtægter fra mindre arrangementer medtælles i indtægtsopgørelsen. Kompensationen nedjusteres, hvis der har været indtægter (kun indtægter i virksomheden eller B-indkomst som freelancer).
Eksempel: Havde man en kontraktsum på 150.000 kr. i 2020, og i 2021 opnåede man trods covid-19 indtægter fra andre, mindre jobs for 60.000 kr. Kompensationen er i den tekniske beregning 112.500 kr. (75%), men nedjusteres til 90.000 kr. på grund af de opnåede andre indtægter.
Dokumentation
Med ansøgningen skal indsendes diverse dokumentation ligesom for andre kompensationsordninger. Listen over dette materiale finder du i vejledningen på Virksomhedsguiden.dk.
Har du brug for hjælp til at komme igennem processen eller forstå reglerne, er du velkommen til at kontakte os i DMF. Prøv dog først at undersøge, om du kan få svar på dine spørgsmål på Virksomhedsguidens ”Spørgsmål og svar”.