Årsmøde

Historisk Strukturændring i Dansk Musiker Forbund

Et stærkere og samlet fællesskab

På Dansk Musiker Forbunds Årsmøde den 29.-30. september 2024 blev der vedtaget en række ændringer, der markerer et markant skift i den organisatoriske struktur. Med en ambition om at skabe større gennemsigtighed, øget aktivitet og en stærkere samlet stemme træder forbundet ind i en ny æra. De tre væsentligste forslag, der blev vedtaget, ændrer forbundets kontingenter ledsaget af en ny økonomisk fordeling, Lokalafdelingerne fusioneres til regioner, og Hovedbestyrelsens sammensætning ændres, så den i fremtiden er sammensat af både geografisk valgte og fagligt valgte repræsentanter.  

Som medlem vil du senere få mere information via mail om, hvordan og hvornår de forskellige forslag bliver implementeret i praksis, og hvilken betydning det har for dig.  

I arbejdstøjet 

Forperson Thomas Sandberg, som blev genvalgt til en 4-årig periode ved Årsmødet, understreger, at arbejdet kun lige er begyndt:  

“Jeg vil gerne anerkende, at det har været et Årsmøde med mange lange drøftelser om, hvorvidt organisationen er klar til at gennemføre de ændringer, Hovedbestyrelsen har foreslået. Enkelte af forslagene blev stemt igennem med et snævert flertal, hvilket betyder, at Hovedbestyrelsen og jeg nu står med et stort ansvar for at implementere ændringerne, og for at overgangen til den nye regionsstruktur bliver gennemsigtig og tryg for alle,” siger Thomas Sandberg. 

Samtidig understreger han, at Dansk Musiker Forbunds Hovedbestyrelse har en klar vision om at skabe en organisation, der er klar til ikke bare nutidens musikere, men også fremtidens musikere og de behov, vi ser ind i der. “Vi ser en generation af musikere, der er optaget af at deltage i netværk med andre med samme type arbejdsliv, musikalsk faglighed eller lignende. Og hvor geografien er underordnet. Det vil vi gerne imødekomme i vores nye organisering og tilbud fremover,” siger Thomas Sandberg. 

Ensartede kontingenter 

Et af de mere markante forslag, der blev vedtaget, var ændringen af kontingenterne. Som det er i dag, varierer kontingenterne, afhængigt af hvilken Lokalafdeling du som medlem er tilknyttet, hvilket kan skabe forvirring for nye medlemmer og forskelsbehandling blandt medlemmerne. Med den nye kontingentstruktur bliver alle kontingenttyper ens på landsplan, hvilket sikrer større transparens og en mere solidarisk ordning, uanset hvor man bor.  

Thomas Sandberg forklarer: “Dette forslag handler om at fjerne den uigennemsigtighed, der har præget vores kontingentsystem. Vi har brug for at sikre, at alle medlemmer får de samme muligheder og betingelser, uanset hvor i landet de er tilknyttet. Det er et spørgsmål om retfærdighed og sammenhængskraft.” 

Kontingenterne vil i fremtiden blive inddelt i fire typer:

  • Ungdom
  • Uddannelse
  • Almen 
  • Senior.

Derudover vil aldersgrænsen for ungdomskontingentet blive hævet fra 23-25 år, som på Årsmødet blev fastsat til 149 kr. Ligesom uddannelseskontingentet blev det. Dette for at fastholde og tiltrække de unge medlemmer, der har svært ved at få råd til medlemskabet, da mange endnu ikke har en stabil indtægt. 

Ny Hovedbestyrelsesstruktur med regioner og faggrupper 

Den anden store ændring er oprettelsen af seks regioner og fem overordnede generiske faggrupper. Regionerne vil fra 2026 have hver deres repræsentant i Hovedbestyrelsen. Faggrupperne vil fungere som netværk på tværs af landet, hvor du som medlem kan engagere dig med andre, der arbejder med musikken på samme vilkår som dig.

De fem faggrupper er:

  • Freelancere
  • Orkestre, Kor og Ensembler
  • Artister og Solister
  • Musikundervisere
  • Vækst.  

Som medlem vil du derfor få mulighed for at vælge at deltage i en eller flere faggrupper. Faggrupperne vil ligesom regionerne have hver deres repræsentant i Hovedbestyrelsen fra 2026.

“Denne ændring vil styrke vores demokrati internt i forbundet. Det er afgørende, at vi får en Hovedbestyrelse, der ikke alene repræsenterer geografiske områder, men også de faggrupper, der tilsammen udgør Dansk Musiker Forbund. På den måde sikrer vi, at alle medlemmer bliver hørt, og at beslutninger træffes med en bred faglig viden,” siger Thomas Sandberg.  

Samtidig var forslaget om at ændre afdelingerne til regionsbestyrelser også en kilde til debat og uenighed på Årsmødet:  
 
“Jeg har stor forståelse for, at et større mindretal af de delegerede ikke kunne se pointen i at fusionere afdelingerne til regioner. Det bliver en ny måde at være lokalt engageret i sin fagforening på. Det giver bedre mening at samle afdelingerne i større enheder så et større fællesskab om rekruttering og medlemsaktiviteter kan etableres. Jeg håber, at vi sammen kan finde de bedste løsninger, og jeg understregede også på Årsmødet, at der jo forsat kan være lokale fællesskaber og netværk omkring eksempelvis faglighed, genrer og interesser - fx i en by eller et område, hvor man i dag har stor aktivitet,” siger Thomas Sandberg.  

Denne nye struktur vil gøre det muligt at skabe et tættere samarbejde på tværs af landet samt styrke de enkelte faggruppers interesser. 

 Lokale aktiviteter med fælles retning 

Et af de punkter, der også skabte stor debat på Årsmødet, var en ny økonomisk fordelingsmodel. Fra 2027 tilføres der midler til regioner baseret på aktivitetsbaserede budgetter. Dette giver større mulighed for målrettede aktiviteter, der rammer inden for indsatser, som forbundet har besluttet skal være Dansk Musiker Forbunds særlige indsatser. 

Forperson Thomas Sandberg uddyber: “Vi har i Hovedbestyrelsen længe arbejdet for at sikre en fordeling af midler, der understøtter, at vores aktiviteter og services kan komme flere medlemmer til gavn. Med den nye model får regionerne mulighed for at søge midler baseret på konkrete aktivitetsplaner, hvilket vil sikre, at pengene bruges, der hvor der er størst behov.”  

“Fremover skal vi hvert 4. år blive enige om en fælles strategi på vores Årsmøde, hvor vi i fællesskab finder ud, hvor Dansk Musiker Forbund samlet skal gå hen.  Her vil man også bestemme retningen for, hvordan økonomien skal fordeles.”  

Den økonomiske fordeling vil ske gennem tre puljer:
Grundtilskud, Aktivitetstilskud og Initiativpulje.

De midler, der ikke bruges, vil blive tilbageført til Hovedforbundet, hvilket vil give en mere strømlinet og strategisk brug af forbundets ressourcer, med henblik på at Dansk Musiker Forbund taler med en stærkere stemme på landsplan. 

En Styrket Fremtid for Dansk Musiker Forbund 

De vedtagne forslag markerer et vigtigt kapitel i Dansk Musiker Forbunds historie. Med et mere transparent og solidarisk kontingentsystem, en fælles strategi for det fremtidige arbejde og en opdateret struktur for Hovedbestyrelsen er forbundet klar til at møde fremtidens udfordringer. 

Sandberg afslutter: “Vi har nu skabt en struktur, der kan bære Dansk Musiker Forbund mange år frem i tiden. Jeg er overbevist om, at vi med disse ændringer vil se et stærkere, mere samlet og mere aktivt forbund.”