Overenskomst

Første platforms-overenskomst er nu på plads

Dansk Musiker Forbund har indgået overenskomst med den digitale undervisningsplatform Musikundervisning.dk på vegne af underviserne, som alle er freelancere. Overenskomsten er den første af sin slags og er dermed det første skridt i retning af at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår på de digitale platforme.
Nina Agerskov
”Det er rigtig fedt, at vi har fået en overenskomst. Nu har vi et grundlag, hvorfra vi kan arbejde for at få endnu mere styr på vores vilkår,” fortæller Nina Agerskov, der underviser i klaver på Musikundervisning.dk.

Digitale undervisningsplatforme skyder frem i disse år, og Dansk Musiker Forbund har netop indgået den første overenskomst på platformsområdet med musikundervisningsplatformen Musikundervisning.dk.

”Det er rigtig fedt, at vi har fået en overenskomst. Nu har vi et grundlag, hvorfra vi kan arbejde for at få endnu mere styr på vores vilkår,” fortæller Nina Agerskov, der underviser i klaver på Musikundervisning.dk og var en af de undervisere, der tog kontakt til Dansk Musiker Forbund for at få hjælp til at indgå en overenskomst.

Senere blev Nina Agerskov en del af undervisernes forhandlingsudvalg, og hun er glad for, at det nu er lykkedes at mødes på midten med Musikundervisning.dk’s ledelse.

”De anerkender, at det betyder noget, at de har engagerede og glade undervisere,” bemærker Nina Agerskov og understreger, at den netop indgåede overenskomst ikke bare er en landvinding i forhold til løn- og arbejdsforholdene på Musikundervisning.dk men i forhold til kampen for ordentlige løn- og arbejdsvilkår på hele platformsmarkedet.

”For det første ved vi nu, at vi ikke længere risikerer, at der bliver ændret i vores vilkår fra den ene dag til den anden. Nu har vi en fagforening i ryggen. Desuden har vi fået længere opsigelse – den er ændret fra én til tre måneder for dem, som har været ansat i mindst et halvt år. Og så har vi fået registrering af forberedelsestid ind i overenskomsten – det er rigtig, rigtig vigtigt for os,” fortæller Nina Agerskov.

Overenskomsten gælder fra 1. september 2021 til og med den 31. august næste år, men den skal evalueres til foråret med henblik på en genforhandling. Den indbefatter blandt andet også en tillidsrepræsentantordning, og den har desuden løftet det generelle lønniveau for underviserne. Der er fastsat en minimumsløn på 250 kroner, men Musikundervisning.dk og Dansk Musiker Forbund er enige om, at uddannede og/eller erfarne undervisere tager en højere timepris, og de er også enige om, at minimumslønnen skal forbedres væsentligt i fremtiden.

Henrik Jansberg, der er 2. næstforperson i Dansk Musiker Forbund og selv har undervist i mange år, understreger, at DMF vil vejlede medlemmerne i at sætte en timepris, der modsvarer underviserens erfaring og kvalifikationer. Han understreger, at blandt andet fordi underviserne har mulighed for at sætte deres egen timepris, kan den nye platformsoverenskomst ikke sammenlignes med musikskoleoverenskomsten.

”I Dansk Musiker Forbund lytter vi til vores medlemmers behov. På deres opfordring og med deres input har vi nu skabt mere regulerede vilkår på det voksende platformsmarked. Og vi vil holde fokus på løbende at forbedre denne aftale”, fortæller Henrik Jansberg.

Også Jesper Hvolby Christensen, der er Dansk Musiker Forbunds chefjurist for arbejdsret og sammen med underviserne har forhandlet overenskomsten på plads, er glad for, at der nu er taget dette første skridt i forhold til at overenskomstdække undervisere, der tjener deres løn på forskellige digitale platforme.

”I Dansk Musiker Forbund arbejder vi hele tiden for at forbedre medlemmernes vilkår. Og vi er rigtig glade for, at vi nu har indgået den første overenskomst for en IT-undervisningsplatform,” siger Jesper Hvolby Christensen.