Få styr på de nye barselsregler
Du kan finde et samlet overblik over de nye barselsregler og hvordan de påvirker dig afhængigt af dine ansættelsesforhold her.
I barselslovgivningen er der ikke regler om løn under orlov, men alene regler om retten til fravær og dagpenge. Hvorvidt du har ret til løn under dele af orloven, er kontrakt- eller overenskomstbestemt.
Barselsloven bestemmer både retten til fravær og retten til barselsdagpenge. Vær opmærksom på, at retten til fravær er længere end retten til barselsdagpenge.
Ret til fravær
Moren har ret til fravær 4 uger før forventet fødsel og 42 uger efter fødslen.
Faren/medmoren har ret til fravær i 34 uger.
Beskæftigelseskrav for retten til barselsdagpenge
Beskæftigelseskravet skal være opfyldt ved begyndelsen af den enkelte fraværsperiode indtil 1 år efter barnets fødsel eller modtagelse for at opnå ret til barselsdagpenge.
Det betyder, at du som lønmodtager har ret til barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark, når du dagen før fraværet eller på første fraværsdag er i beskæftigelse og har været beskæftiget i mindst 160 timer, inden for de seneste 4 afsluttede kalendermåneder forud for fraværsperioden og i mindst 3 af de måneder har været beskæftiget i mindst 140 timer hver måned.
Retten til barselsdagpenge for en selvstændig erhvervsdrivende er betinget af følgende:
Du skal arbejde i din virksomhed i mindst 18,5 timer om ugen.
Du skal have arbejdet i din virksomhed inden for den seneste måned før orloven.
Du skal have arbejdet i din virksomhed i mindst 6 måneder inden for de seneste 12 måneder.
Dagpengene beregnes ud fra dit overskud eller honorarindtjening fra din seneste afsluttede årsopgørelse.
Ret til barselsdagpenge
Retten til barselsdagpenge gælder kun for lønmodtagere og selvstændige, som opfylder beskæftigelseskravet.
Hvis beskæftigelseskravet er opfyldt, har moren ret til dagpenge 4 uger før og 24 uger efter fødslen.
Faren/medmoren har ret til dagpenge i 24 uger.
NB være opmærksom på, at det kun er lønmodtagere, der er omfattet af øremærkningen.
Forlængelse
Loven giver forældrene ret til op til 14 ugers forlængelse af orloven, men retten gælder kun fravær - ikke barselsdagpenge.
Der er endvidere en række muligheder for aftalebaseret forlængelse af orloven.
Frister
Graviditetsorlov: Er du gravid skal du underrette din arbejdsgiver om terminsdato senest 3 måneder før forventet fødsel. På samme tidspunkt skal du orientere virksomheden om planlagt fravær inden fødslen.
Fædreorlov: Skal du være far eller medmor? Så skal du orientere din arbejdsgiver om, at du vil holde fædreorlov senest 4 uger før forventet fødsel.
Fremrykning af forældreorlov: Som noget nyt skal du som far/medmor senest 4 uger før forventet fødsel varsle fremrykning af forældreorlov til afholdelse indenfor de første 10 uger efter barnets fødsel.
Overdragelse af barselsorlov: Hvis du er gravid, skal du underrette din arbejdsgiver om overdragelse af hele eller dele af barselsorloven senest 4 uger før forventet fødsel. Samtidig skal du underrette din arbejdsgiver om, hvorvidt du i stedet ønsker at fremrykke/afholde forældreorlov.
Lønretten under barsel
De nye regler i barselsloven er kommet midt i en overenskomstperiode, derfor er der lavet et såkaldt administrationsgrundlag mellem parterne om lønretten under barsel på en række områder. Der er forskel på om du er ansat i kommunen, under staten i det private osv. Administrationsgrundlagene gælder umiddelbart frem til næste overenskomstfornyelse, hvor barselsreglerne skal forhandles.
Du kan læse om administrationsgrundlagene på de forskellige områder her.
Det kan være lidt af et kludetæppe at få sammensat sin orlov, og du er altid velkommen til at kontakte DMF for en snak om præcis din situation.