Ophavsret

Aftale mellem rettighedshaverne og Det Kongelige Bibliotek om DR’s arkiver

Der er indgået en aftale mellem rettighedshavere i regi af Copydan og Det Kongelige Bibliotek, så DR’s fulde arkiv åbnes for offentligheden fra 31. marts 2025. Rettighederne er dermed på plads, så Det Kongelige Bibliotek, som står for teknikken, kan lancere en søgeportal med indholdet.

Danskerne får adgang til millioner af DR-udsendelser
Aftalen sikrer, at danskerne kan få adgang til hele Danmarks Radios indhold, der er udkommet i de 100 år, der er gået, siden DR sendte første gang i april 1925. Der er tale om flere millioner radio- og tv-udsendelser. I første omgang gør Det Kongelige Bibliotek produktioner fra 2006 og frem tilgængelige, og på sigt gøres hele arkivet tilgængeligt. 

Rammevilkår og finansiering er fastlagt i medieaftalen (2023-2026). Det er i sagens natur et meget stort antal mennesker, som gennem de 100 år har skabt indhold til DR, og i praksis vil der derfor som oftest være tale om et lille beløb, som den enkelte rettighedshaver vil modtage.

Det helt særlige ved aftalen er da også snarere, at det er lykkedes at samle de mange forskellige typer af rettighedshavere, der står bag de enorme mængder indhold i DR’s arkiver. Vi kan med rette være stolte af, at rettighedshaverne i regi af Copydan har kunnet tilbyde en aftale til Det Kongelige Bibliotek, som mere end opfylder de politiske visioner og hensigten med den mediepolitiske aftale.

Vi kan være stolte - rettighedssystemet i Danmark fungerer
Aftalen er et godt eksempel på, at rettighedssystemet i Danmark er velfungerende og med til at sikre udbredelsen af dansk indhold og vores fælles kulturarv. Det skyldes bl.a., at vores politikere har været fremsynede og med ophavsretsloven og aftalelicenssystemet har været med til sikre, at aftaler som denne, som omhandler millioner af værker, kan indgås. Det er noget, som vi godt kan være stolte af.